Omagierea scriitorului și lingvistului Vlad Pohilă

07.04.2023
Vizitatori unici: 1283

         În ziua de 6 aprilie 2023, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, a organizat o manifestare omagială cu genericul „Vlad Pohilă, mare cărturar și spirit enciclopedist – 70 de ani de la naștere”.

         Activitatea și opera celui omagiat a fost evocată de scriitoarea și jurnalista Luminița Dumbrăveanu, moderatoarea evenimentului, Elena Pintilei, director al Bibliotecii Naționale, acad. Ion Tighineanu, președinte al Academiei de Științe a Moldovei, scriitorul Vladimir Beșleagă, profesorul Victor Moraru, acad. Mihai Cimpoi, profesorul universitar Irina Condrea, Ivan Pilkin, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, scriitorul și jurnalistul Nicolae Roibu, scriitoarea și criticul de artă Larisa Turea.

         În cadrul manifestării, au fost menționate meritele deosebite ale patriotului Vlad Pohilă în cadrul Mișcării de Renaștere Națională și revenirea la alfabetul latin, reflectate pe paginile revistei „Glasul”, care se publica clandestin în Țările Baltice, în elaborarea actelor legislative din 1989, pregătirea și editarea diferitelor dicționare în limba română cu caracter enciclopedic, ortografic sau explicativ. De asemenea, a fost elucidat rolul semnificativ pe care l-a avut publicistul la editarea „Calendarului Național” al Bibliotecii Naționale, a revistelor „Glasul”, „Deșteptarea”, „Noutăți editoriale”, „BiblioPolis” și primelor numere ale săptămânalului „Literatura și arta”, Dicționarului Enciclopedic „Mihai Eminescu” de acad. Mihai Cimpoi și a „Monografiei Eugen Doga”, „Enciclopediei Moldovei” și a altor ediții importante.

         Cunoscător al câtorva limbi străine de largă sau restrânsă circulație, s-a consacrat și traducerii  unor valoroase opere din diferite areale culturale (bulgară, polonă, rusă, estonă).

         Acad. Ion Tighineanu a conferit Bibliotecii Naționale și Bibliotecii din satul natal Putinești Diploma de Recunoștință a Academiei de Științe a Moldovei, în semn de prețuire pentru contribuția adusă de remarcabilul lingvist, scriitor și publicist Vlad Pohilă la promovarea valorilor culturale romanești și a limbii române literare. În context, a fost înaintată propunerea cu privire la editarea unui volum de materiale despre activitatea și opera sa și instituirea unui premiu al AȘM în memoria  omului de cultură Vlad Pohilă.

Tatiana ROTARU

Sursa:
Categorie:

Înregistrări online