Noaptea Cercetătorilor Europeni - cea mai mare manifestare de știință pentru publicul larg din RM, s-a finalizat cu succes

30.11.2020
Vizitatori unici: 1161

ES Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în RM: „Astăzi, mai mult ca oricând

este timpul să susținem știința, motivând un număr tot mai mare de tineri care să se

încadreze în domeniul de cercetare – unul dintre cele mai nobile eforturi umane”.

Cel mai important și așteptat eveniment științific al anului, Noaptea Cercetătorilor Europeni, s-a produs. Ziua de 27 noiembrie 2020, când a fost dat startul celei de-a VII-a ediții a celui mai ambițios proiect științific european, a anunțat cifra incredibilă de 35 000 de utilizatori care au urmat îndemnul organizatorilor de a descoperi împreună universul științei și a urmărit integral  parcursul pregătirilor către eveniment, realizările cercetătorilor, concursurile pentru tineri, înregistrările video de la instituții de cercetare, reportajele Radio/TV etc.

Începând cu ora 16:00, orașul Chișinău a devenit orașul și capitala științei, iar împreună cu alte  cca 400 de orașe de pe continentul european, a spus la unison un DA Științei pentru viitorul omenirii. Transmisiunea online a evenimentului a avut loc dintr-un studio modern, creat și dotat  special, în incinta Universității Tehnice din Moldova, în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni, proiect câștigat în consorțiu de Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), Academia de Științe (AȘM) și Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale (IDSI).

La inaugurarea evenimentului, un mesaj de salut a adresat al ES Peter Michalko, Ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova. În mesajul său, adresat membrilor Academiei de Științe, cercetătorilor, distinșilor oaspeți, Excelența Sa a mulțumit pentru invitația de a fi alături de comunitatea științifică a Republicii Moldova în această Noapte a Cercetătorilor Europeni, eveniment organizat la nivelul Uniunii Europene, la doar câteva săptămâni după Ziua Mondială a Științei. Diplomatul european a remarcat că Noaptea Cercetătorilor este un moment inedit, când comunitatea de cercetători și inovatori își poate prezenta unui public larg realizările, explicând în ce mod efortul lor are impact asupra vieții oamenilor, iar exemplul și motivația cercetătorilor sunt și trebuie să rămână sursă de inspirație pentru generația tânără. În acest context, Ambasadorul Peter Michalko și-a reiterat mesajul în numele întregii Uniuni Europene: „Dragi cercetători din Republica Moldova, vă susținem și vrem să vă susținem în continuare în activitatea dumneavoastră și avem câteva instrumente pentru ca știința din RM să joace în prima ligă a științei din lume. Înainte de toate, prin Programul Orizont 2020, la care Republica Moldova este parte și prin care cercetători și inovatori autohtoni pot accesa finanțare și pot iniția colaborări cu instituții și savanți de top din Uniunea Europeană. Și cum am mai spus, nu ne oprim aici. În curând, UE va demara un nou program ambițios, Orizont Europa, care va beneficia de o finanțare mult mai mare. În mod firesc, ne așteptăm că și Republica Moldova să participe la el și cu mai mult succes”, a subliniat diplomatul.

Excelența Sa a făcut referință și la un alt aspect vital al colaborării și anume, cel structural. În acest sens, ambasadorul a menționat că îmbunătățirile produse în ultimii ani în sistemul de cercetare din Republica Moldova sunt vizibile, în special, în ceea ce privește mecanismele consolidate de alocare a fondurilor pentru proiectele și echipele de cercetare relevante. Și aici Uniunea Europeană a sprijinit pe deplin Republica Moldova – prin susținerea politicilor în domeniul cercetării și inovării. „Într-o lume care se schimbă rapid, chiar sub ochii noștri, Uniunea Europeană are perseverența de a se afla în fruntea schimbărilor benefice pentru oamenii din toată lumea. Uniunea Europeană oferă inovatorilor sursele de care au nevoie pentru a ne conduce spre o viață mai bună. Uniunea Europeană este spațiul liberei circulații nu doar pentru oameni și bunuri, Uniunea Europeană este, prin excelență, un spațiu al valorilor și al libertății de idei, și de creație, de studiu și de cercetare – totul în numele binelui comun”, a declarat ES Peter Michalko, exprimând bucuria că în acest drum se merge împreună și cu cercetători din Republica Moldova.

La finele discursului său, Ambasadorul UE a ținut să specifice că actuala pandemie, care acum un an ne-ar fi părut probabil doar un scenariu de film fantastic, ne arată importanța cercetătorilor, oamenii de știință aflându-se pe prima linie în bătălia cu noul virus, iar realizările rapide care deja se întrezăresc la orizont și care sunt atât de necesare în contextul acestei crize se bazează pe decenii de cercetare în sisteme sociale care încurajează originalitatea, recompensează excelența și cultivă dorința tinerei generații de a se alătura acestei aventuri a descoperirilor. „Astăzi, mai mult ca oricând este timpul să susținem știința, motivând un număr tot mai mare de tineri care să se încadreze în domeniul de cercetare – unul dintre cele mai nobile eforturi umane”, a sugerat diplomatul european.

Un mesaj de salut cercetătorilor, dar și celor curioși și atrași de cercetarea științifică, a adresat și acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei. „A venit ora cercetătorilor europeni. Este și ora noastră, a cercetătorilor autohtoni, deoarece Republica Moldova de mulți ani este asociată la programele comunitare. Astăzi, stimați cercetători, trebuie să demonstrăm, că suntem o forță, o comunitate consolidată, că avem potențial să lucrăm pentru societate, să contribuim la dezvoltarea științei și astfel și la dezvoltarea țării noastre, Republica Moldova. Să creăm condiții ca cercetarea științifică să fie atractivă, câți mai mulți tineri să vină în laboratoarele de cercetare și atunci, la sigur că cercetarea va avea viitor”, a menționat în discursul său inaugural președintele AȘM, dorind tuturor multă sănătate și să aibă parte de o seară plină de descoperiri și emoții pozitive, pentru că noaptea cercetării europene a început.

În calitate de coordonator al proiectului NCE 2020, cu un mesaj de salut pentru cei care vor duce mai departe spiritul și magia științei și creativității în societate a venit dr.hab., prof. univ. Viorel Bostan, rectorul UTM. Rectorul UTM a mulțumit tuturor celor care s-au conectat, fie în calitate de participant activ, fie online, în calitate de vizitator, exprimând  onoarea, dar și responsabilitatea extrem de mare de a fi implicați în acest eveniment grandios – Noaptea Cercetătorilor Europeni, acesta fiind un eveniment care vine să continue procesul de integrare al cercetării și și inovării din Republica Moldova cu spațiul european. Profesorul Viorel Bostan a exprimat și bucuria de a fi parte a șirului de evenimente din peste 400 de locații de pe continentul european, când cercetătorii își prezintă rezultatele, încercând astfel să atragă cât mai mulți tineri în acest domeniu foarte important pentru dezvoltarea societății. Rectorul UTM a avut un mesaj și către copiii, care acum se află pe băncile școlilor, fie la ciclul gimnazial, fie liceal sau care încă nu s-au decis ce domeniu să aleagă „Vreau să-i îndemn să meargă în domeniul științelor fundamentale și științelor inginerești aplicative, pentru că este un domeniu care vă poate oferi o carieră extrem de interesantă. Acestea sunt domenii care astăzi trec printr-o transformare radicală, fiindcă rezultatele în aceste domenii vor fi aplicate în viitor pentru a avea o viață mult mai frumoasă, mai tehnologizată pe planeta pământ”, a sugerat rectorul Viorel Bostan, asigurând de susținerea în continuare a tuturor inițiativelor care vin să promoveze cercetarea și inovarea în Republica Moldova.

Dr. Igor Cojocaru, director IDSI,  partener în cadrul acestui proiect, dar care este mereu alături de inițiativele bune ale instituțiilor de cercetare din RM a exprimat bucuria de a veni cu cifre îmbucurătoare privind interesul față de evenimentul științific principal al anului. „Mă bucur foarte mult că v-ați alăturat celor peste 35 000 de vizitatori care au urmărit toate rezultatele plasate pe site-ul evenimentului - noapteacercetătorilor.md, ale celor peste 35 de organizații de cercetare, universități, instituții, companii private inovative, pentru a vedea ce se întâmplă în cercetarea din RM”, a spus directorul IDSI, specificând că peste 150 de înregistrări video, scoase din laboratoarele de cercetare, atât de la universități, cât și de la institutele de cercetare sunt disponibile pentru a fi cât mai aproape de oameni. Dr. Cojocaru a venit cu îndemnul de a fi alături nu doar pe parcursul acestei zile/seri, dar să urmărească și în continuare toate lucrările care vor mai apărea pe noapteacercetătorilor.md.

În numele directorului general ANCD, un mesaj a adresat și Vadim Iațchevici, șef direcție proiecte inovaționale. „Într-o economie dezvoltată, știința are un rol esențial, iar inovaţia este considerată motorul principal al acesteia. Cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare stimulează realizarea cercetărilor și implementarea inovațiilor, prin gestionarea diverselor programe și finanțarea proiectelor de cercetare-inovare. Instituția noastră este deschisă pentru cooperare, oferirea suportului informațional și consultarea persoanelor interesate de a scrie proiecte de cercetare și celor care doresc să lanseze sau să dezvolte afaceri bazate pe inovare și transfer tehnologic”, a menționat reprezentantul ANCD, accentuând că Programul Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare Orizont 2020 este unul de importanță majoră pentru țara noastră, care va avea și o continuitate după 2020, cu denumirea Orizont „Europa”.

Feeria evenimentului științific a putut fi urmărită, vizionând materiale video, la care au participat toate instituțiile de cercetare, centrele și universitățile din țară, realizate de echipele din cadrul proiectului. Grație filmărilor cu drona din parcul UTM, curioșii au putut fi prezenți virtual la splendoarea evenimentului, fiind totodată alături de cei care stau în spatele cercetărilor. Pe parcursul serii, au fost organizate o serie de intervenții live, de la UTM, USM, USMF, Institutul de Zoologie, Institutul de Chimie, Institutul de Fizică Aplicată, CNTS (satelit) și CNSTM etc., unde toți cei interesați au avut posibilitatea să participe la experimente spectaculoase din laboratoare, la discuții și dezbateri pe teme actuale din cercetare. Și pentru elevi au fost pregătite o serie de concursuri, care s-au lăsat cu multe surprize. Aceștia, participând activ la diverse concursuri, anunțate din timp de organizatori, cu plasarea pe site-ul evenimentului, dar și pe portalurile instituțiilor organizatoare, au putut beneficia de trofee, diplome, precum și de tricouri, rucsacuri, dar și alte premii atrăgătoare.

Evenimentul a fost unul dinamic, interactiv, iar echipele de lucru, antrenate în cadrul acestui proiect au depus eforturi conjugate, pentru a apropia cât mai mult publicul larg de cercetător și a încuraja tinerii să urmeze și ei o carieră științifică. Cei care n-au ratat șansa de a sta față în față cu cei mai renumiți cercetători, au luat parte la activitățile pregătite de aceștia. Interacțiunea virtuală cu cercetătorii atât din laboratoare, cât și din alte locații unde se desfășoară activități științifice a fost asigurată, iar cea mai mare manifestare de știință pentru publicul larg din RM - Noaptea Cercetătorilor, ediția 2020, cu toate ajustările generate de pandemia de coronavirus a reușit și asta în cazul în care la eveniment s-au conectat online cca 1,5 mil. de vizitatori din peste 400 de orașe europene.

Amintim că Noaptea Cercetătorilor Europeni este un eveniment inițiat și finanțat de Comisia Europeană, având drept scop prezentarea rezultatelor și metodelor de cercetare unui public larg, în special tinerilor – elevi, studenți. Promovat de Comisia Europeană, proiectul se adresează minţilor curioase, de la entuziaști la sceptici, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative. Evenimentul este dedicat relaționării directe dintre cercetători si public. Activitățile propuse în cadrul manifestării, prezintă diversitatea cercetării și subliniază impactul cercetării asupra vieții noastre de zi cu zi. Scopul este, de asemenea, să-i motiveze pe tineri să își dorească o cariera in cercetare.

 

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

Categorie: