- Vizualizări: 253
Prof. Seymour Van Gundy
Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei anunță cu profund regret trecerea în eternitate a Membrului de Onoare al AȘM, profesorului emerit de nematologie de la Universitatea California, Riverside și fost decan al Colegiului de Agricultură și Resurse Naturale, Seymour Van Gundy (SUA).
Seymour Van Gundy s-a născut la 24 februarie 1931, în Toledo, Ohio. Bowling Green State University i-a oferit posibilitatea de a deveni om de știință. Dr. Edward Mosley l-a îndrumat să-și aleagă în calitate de domeniu de cercetare botanica. A urmat studiile postuniversitare la Universitatea din Wisconsin, unde și-a finalizat doctoratul în 1956, efectuând la aceeași universitate și studii postdoctorale pe parcursul a încă unui an. În martie 1957 a obținut un post de specialist în nematologie și patologie vegetală la Universitatea California, Riverside, fiind angajat concomitent la Statia Experimentală de Citruși. A servit la această universitate timp de 37 de ani fiind, consecutiv, membru al facultății, președinte de departament și decan de colegiu. A fondat revista științifică Journal of Nematology al cărei redactor șef a fost pe parcursul mai multor ani. În 1966 Van Gundy și-a luat un an liber pentru a se dedica cercetărilor Meloidogyne javanica și Tylenchulus semipenetrans în Australia, Universitatea din Adelaide, unde a colaborat cu Harry Wallace și Alan Bird. Van Gundy a fost promovat în calitatea de professor titular al acestei universități în 1968. În anul 2006 a fost ales Membru de Onoare al Academiei de Științe din Moldova.
Seymor Van Gundy a cooperat prin mai multe proiecte cu oamenii de știință din AȘM și universitățile din țara noastră. De rând cu participarea comună în proiecte de cercetare, prof. Seymor Van Gundy în calitatea sa de consultant pe probleme de agricultură în Divizia de Științe Naturale a Extensiei Universitare UCR și coordonator al Parteneriatului de Extindere pentru Educația Mediului a contribuit la alocarea unor fonduri importante, care, în particular, au facilitat vizitele în SUA a peste 50 de cadre didactice și cercetători din Republica Moldova, precum și vizitele reciproce a circa 20 de profesori, studenți și cercetărtori din SUA.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Ion Tighineanu, Boris Gaina, Svetlana Cojocaru, Victor Moraru, Liliana Condraticova, Serafim Andrieș, Gheorghe Cimpoieș, Gheorghe Duca, Maria Duca, Teodor Furdui, Aurelian Gulea, Valeriu Rudic, Gheorghe Șișcanu, Ion Toderaș, Vasile Babuc, Nicolae Balaur, Andrei Palii, Elena Zubcov, Laurenția Ungureanu