- Vizualizări: 253
(Interviu în exclusivitate)
M.c. Svetlana Cojocaru: „Suntem în epoca celei de a patra revoluții industriale, la baza căreia se află
platforme de cercetare, menite să elaboreze tehnologiile unei producții auto-organizate și Noaptea Cercetătorilor
va contribui la promovarea rolului primordial al cercetării și inovării în realizarea acestui deziderat”
Pe 27 noiembrie orașul Chișinău, alături de alte aproximativ 300 de orașe europene, va marca, concomitent, un eveniment de amploare - Noaptea Cercetătorilor Europeni - proiect dedicat științei și inovării, la care Republica Moldova participă din anul 2013.
Pentru că virusul ne-a pus destul de mult în izolare, o serie de evenimente preconizate, fie au fost anulate, fie adaptate la noile platforme de comunicare, impuse de realitatea în care ne-am pomenit. Și Noaptea Cercetătorilor, în loc de tradiționala ultimă vineri din septembrie, a fost transferată pentru sfârșitul lui noiembrie. Deși din martie trăim o continuă raportare, situată între optimism și dramă, rugăciune și speranța că vom ieși cu bine, se pare că trăim într-o perioadă de vârf a pandemiei, iar formele de răspuns pe care le primim sunt tot mai sumbre.
Și dacă tot spunem că Noaptea Cercetătorilor invită la imaginație, să vedem cum ne va ajuta imaginația să descoperim universul științei în acest an, care este marcat de această grea încercare și această provocare nebănuită.
Pentru o claritate și o justificare a obiectivelor din acest an, am solicitat un interviu de la membrul corespondent Svetlana COJOCARU, vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei, membru al Comitetului de conducere a proiectului, care ne va dezvălui mai multe informații privind conceptul și credibilitatea modului în care se va desfășura evenimentul. Vom afla cine sunt participanții și partenerii proiectului, cu ce noutăți vine ediția curentă, cum este inclusă diaspora științifică, inovatorii și antreprenorii, impactul preconizat etc.
O consemnare de
Eugenia TOFAN,
Serviciul de Presă al AȘM
Stimată Doamnă membru corespondent Svetlana Cojocaru, asocierea, în 2011, a Republicii Moldova la Programul Cadru 7 si la Programul Cadru al Uniunii Europene Orizont 2020, în 2014, a deschis noi oportunități și perspective pentru cercetătorii din Republica Moldova. Despre oportunitățile și beneficiile de care s-au bucurat cercetătorii noștri, s-a discutat mult, inclusiv, în cadrul forurilor științifice naționale și internaționale. Acum ne-am dori să discutăm despre proiectul care cuprinde cca 300 de orașe mari europene (cel puțin așa era preconizat până a se afla de invazia temutului virus), printre care și Chișinăul nostru - Noaptea Cercetătorilor Europeni, menit să stimuleze și să promoveze comunicarea între oamenii de știință și publicul larg și, implicit, de a sublinia impactul cercetării și inovării asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale, dar și încurajarea tinerilor de a urma o carieră în cercetare.
Cum va fi organizată ediția 2020, luând în considerare criza de Covid-19, măsurile de siguranță publică, normele sanitare impuse de noul virus, dar și locațiile preconizate pentru buna desfășurare a evenimentului?
- Pandemia de Covid-19 a impus anumite modificări în parcursul tradițional al evenimentului, începând cu schimbarea datei – de la 25 septembrie, cum ar fi trebuit sa fie, la 27 noiembrie – în speranța că poate până atunci situația se va mai aplana. Oricum, chiar și dorindu-ne o evoluție pozitivă, ne orientăm la un format nou – cel al activităților virtuale. Deci, locația principală va fi (și este deja) site-ul evenimentului (http://noapteacercetatorilor.md/). Sunt preconizate și anumite activități cu prezență fizică în parcul Universității Tehnice a Moldovei din str. Studenților, Chișinău - evident, cu respectarea tuturor normelor sanitare. Chiar dacă nu va fi forfota de altă dată, pe care o vedeam la edițiile precedente ale acestui eveniment în scuarul Academiei de Științe sau la Universitatea Tehnică, ne vom strădui și în acest an să venim cu surprize, cu prezentări cât mai interesante, cu activități cât mai atractive, utilizând oportunitățile oferite de tehnologiile moderne. Vom demonstra că se poate de promovat cercetarea chiar și în astfel de condiții.
Care este sloganul ediției curente a Nopții Cercetătorilor și care este mesajul principal care urmează să-l transmiteți publicului?
- Sloganul este cel tradițional – „Știința pentru societate”, iar scopul, pe care îl urmărim, constă în familiarizarea publicului larg cu rezultatele cercetării, motivarea tinerilor pentru alegerea unei cariere în cercetare.
Cine este coordonatorul principal al ediției curente al Nopții Cercetătorilor Europeni și care sunt potențialele sinergii antrenate în proiect, instituții, organizații, centre de cercetare etc.?
- Organizatorul principal este Universitatea Tehnică a Moldovei, proiectul fiind realizat în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei și Institutul Dezvoltării Societății Informaționale. Invitații de participare au fost remise tuturor organizațiilor din domeniul cercetării și inovării și mă bucură faptul, că au fost recepționate cu entuziasm, conducătorii instituțiilor respective văzând în participarea la Noaptea Cercetătorilor o posibilitate de promovare a rezultatelor cercetării într-o manieră mai puțin obișnuită.
Care vor fi mai exact activitățile preconizate și dacă vorbim de activități virtuale, unde vor fi disponibile pentru accesare?
- După cum am menționat deja, „gazda” virtuală este site-ul evenimentului. Fiecare instituție-participant va pregăti o prezentare video a rezultatelor cercetărilor, vor fi demonstrate experiențe de laborator, echipamente utilizate în procesul de cercetare, pentru copii vor fi elaborate teste de cunoștințe pe domenii, plasate și ele în spațiul virtual. Este preconizată organizarea concursului virtual ale celor mai bune rezultate, prezentare de modă, dacă situația va permite - lecții la Planetariul UTM, acestea deja în mod real. Un număr limitat de exponate vor fi prezentate pe viu în parcul UTM. Activitățile de la UTM vor fi transmise și ele în regim online.
Cu referire la caracterul sarcinilor alocate, care sunt atribuțiile Academiei de Științe a Moldovei în acest proiect? Ce va coordona, cu cine va colabora?
- Academia de Științe a Moldovei are câteva sarcini importante: organizarea participării institutelor de cercetare (cu oferirea de asistență în pregătirea prezentărilor video), analiza impactului evenimentului, care este realizată în cooperare cu Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, precum și participarea activă la promovarea evenimentului.
Cu ce noutăți vine ediția curentă a Nopții Cercetătorilor?
- Am vrea să punem un accent deosebit pe promovarea rezultatelor tinerilor cercetători, să demonstreze ei, prin exemplul lor, că cercetarea este ceva captivant, că merită să te dedici descoperirilor de noi legități, formule, materiale, tehnologii etc. Avem experiența pozitivă a expoziției realizărilor tinerilor cercetători, organizate anul trecut de Ziua Internațională a Științei în cadrul AȘM, precum și experiența concursurilor pentru decernarea premiilor AȘM destinate tinerilor cercetători.
Dacă e să vorbim mai accentuat de impactul acestui eveniment, preconizați ca prin intermediul conceptului Nopții Cercetătorilor, prin prototipurile și modelele propuse, să atingeți interesul publicului privind importanța cercetării și inovării?
- Desigur, urmărim anume acest scop: Venim cu un mesaj care ar demonstra, că cercetarea este necesară pentru dezvoltarea țării, că rezultatele noastre sunt de valoare, că avem recunoaștere internațională, chiar dacă muncim în condiții mai dificile. Suntem în epoca celei de a patra revoluții industriale, la baza căreia se află platforme de cercetare, menite să elaboreze tehnologiile unei producții auto-organizate, și Noaptea Cercetătorilor va contribui la promovarea rolului primordial al cercetării și inovării în realizarea acestui deziderat.
Sperați ca prin expunerea rezultatelor cercetării, interacțiunea cu fascinantul labirint al științei, publicul larg să înțeleagă beneficiile aduse societății de cercetare și să-și schimbe atitudinea față de finanțarea științei?
- Sperăm să contribuim la conștientizarea necesității cercetărilor, atât ale celor aplicative, cât și fundamentale. În raport cu procesul de cercetare, nu poți avea o atitudine tipică de consumator al unor bunuri, venind cu contabilizări de genul „s-au plătit atâtea bani, s-au obținut atâtea produse finale”. Rezultatele unei cercetări ar putea fi valorificate și peste doi ani și peste 20 sau 200. Putem aduce mai multe exemple de rezultate științifice care și-au găsit aplicarea peste mulți și mulți ani (preferatul meu este cel al algebrelor Booleene, propuse de matematicianul George Boole cu 150 de ani în urmă, care erau doar o bijuterie matematică, până când nu au fost puse la bază logicii funcționării omniprezentelor calculatoare, fără de care nu ne mai putem imagina viața noastră.) Schimbarea atitudinii față de finanțarea cercetării rezidă anume în înțelegerea faptului, că cercetarea este un proces continuu, având - citez după un document al Comisiei Europene – „un rol esențial în generarea unei creșteri economice inteligente și durabile și în crearea de locuri de muncă. Prin producerea de noi cunoștințe, cercetarea este esențială pentru dezvoltarea unor produse, procese și servicii noi și inovatoare, care permit creșterea productivității, a competitivității industriale și, în cele din urmă, a prosperității”. Sperăm ca prin organizarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor vom aduce o anumită contribuție la promovarea rezultatelor cercetării în societate, dar la schimbarea de optică asupra problemei finanțări domeniului de cercetare-inovare.
Care sunt instrumentele de comunicare utilizate în cadrul campaniei de sensibilizare a publicului?
- Foarte variate: informații pe site-ul evenimentului și pe cele ale instituțiilor-organizatoare, distribuirea informațiilor prin rețelele sociale, comunicate de presă, rularea spotului video la diverse posturi de televiziune și în transportul public, participare la emisiuni radio și TV, afișarea bannerelor, posterelor, distribuirea materialelor promoționale personalizate, organizarea unei conferințe de presă.
Doamna vicepreședinte Svetlana Cojocaru, Vă mulțumim mult pentru acordarea acestui interviu și pentru disponibilitatea de a pune la dispoziție publicului larg aceste informații utile și acest spectru vast de activități, menite să trezească și să atragă curiozitatea populației, atunci când vorbim de știință, fascinația și impactul ei.
- Vă mulțumesc și eu.