- Vizualizări: 362
Europarlamentarul Maria Grapini, aflată la Chișinău cu ocazia Concursului ,,Moștenire”, a făcut o vizită la Academia de Științe a Moldovei, care a constituit un bun prilej de a discuta despre activitatea Parlamentului European, unde desfășoară o activitate dinamică (fapt dovedit de numărul impresionant de rapoarte, luări de cuvânt, intervenții în cadrul acestui înalt for și în afara lui), despre activitatea Academiei de Științe a Moldovei, confruntată actualmente cu diferite probleme stringente și despre provocările generate de războiul dus de Rusia în Ucraina, de crize, situația pandemică ș.a.
Academicianul Ion Tighineanu, președinte al AȘM a vorbit despre implicarea comunității academice în căutarea de soluții pentru situația ce s-a creat în republică și în lume, despre colaborarea cu Laureații Premiului Nobel (care au condamnat războiul și care oferă puncte de sprijin în activitatea Academiei), cu Academia Națională de Științe a Ucrainei, Academia Română și Academia din Bulgaria și alte țări, despre pregătirile pentru desfășurarea Sărbătorii Naționale a Limbii Române și Congresului Mondial al Eminescologilor, alte importante evenimente academice care vor avea loc până la sfârșitul anului, declarat de ONU ca ,,an al științelor fundamentale pentru dezvoltare durabilă ”.
Doamna Maria Grapini s-a referit la preocupările Parlamentului European pentru a găsi modalități de reinstaurare a păcii, de a face față provocărilor recente. În particular, se impune necesitatea de a susține afirmarea și promovarea tinerilor și apărarea valorilor care formează tezaurul nostru cultural și care ar trebui să obțină recunoașterea UNESCO.
Europarlamentarul Maria Grapini a menționat rolul Academiilor în procesele cunoașterii și cercetării, în soluționarea celor mai spinoase probleme ale actualității.
Informând-o despre agenda Congresului Mondial al Eminescologilor din anul acesta (ediția a XI-a), am specificat că unele din subiecte privesc anume problema ,,eternei păci” care apare în Memento mori și în publicistică, prezența lui Eminescu și a eminescologiei în exilul românesc, canonicitatea și politica, destinul valorilor, aspecte ale receptării operei și personalității lui Eminescu în lume.
Doamnei europarlamentar i s-au oferit reviste și cărți care reflectă activitatea Academiei și a oamenilor de știință din cadrul acesteia.
Acad. Mihai Cimpoi