- Views: 54
Pentru ziua a treia din „Săptămâna Științei” care se va desfășura în perioada 7-11 iunie 2021, este preconizată prelegerea publică, intitulată „Cercetări privind secreția de proteine și colaborarea cu George Palade”, care va fi susținută la 9 iunie 2021, de Prof. Randy Wayne SCHEKMAN - citolog american, Laureat al Premiului Nobel pentru medicină, decernat în anul 2013. În continuare, vă prezentăm câteva repere din activitatea renumitului savant american.
Prof. Randy Wayne SCHEKMAN s-a născut la 30 decembrie 1948, în capitala Statului Minnesota, orașul Sfântul Paul: tata - Alfred Israel Schekman (n. 1927), a fost inginer electric, mama - Esther Schekman (née Bader, 1929-1998) a fost casnică. Încă din copilărie a fost pasionat de biologie, după ce sora lui, Wendy, a murit de leucemie. In 1966 a absolvit Western High School din Anaheim, California, iar în anul 1971 ia diploma de licență în științe moleculare, la Universitatea din Los Angeles (UCLA). După ce a studiat biologia moleculară la Universitatea din California, Los Angeles, a fost înmatriculat la Universitatea Stanford, la Secțiunea Biochimie. In 1975 primește titlul de doctor în științe, pentru cercetarea sa privind reaplicarea ADN-lui, activând în laborator cu prof. Arthur Kornberg. Acolo a urmat post-doctoratul, iar în 1976 a revenit în calitate de cercetător științific la Universitatea din California, Berkeley. În 1984 a fost promovat ca Profesor asociat, iar în 1994 - Profesor.
În 1999 este ales președinte al Societății Americane de Biologie Celulară, este membru al Academiei Americane de Arte și Științe, Fellow al Asociației Americane pentru promovarea științei (AAAS). Din 2006 până în 2011, a fost redactor la revista de profil eLife, iar din 2011, redactor-șef al revistei eLife.
In 2002, Schekman a primit Premiul „Albert Lasker” pentru cercetări fundamentale în medicină; Premiul „Louisa Gross Horwitz” a Universității din Columbia, împreuna cu James Rothman, pentru descoperirea lor în traficul de membrane celulare, un proces în care celulele își organizează activitățile și comunică cu mediul.
În 2010 i-a fost acordat Premiul „Massry” al Universității de Sud a Californiei. Este, de asemenea, membru al Comitetului de Selecție pentru Științele Vieții și Medicină care aleg câștigătorii Premiului „Shaw”. In 2013, Schekman, împreună cu Thomas C. Südhof si James Rothman devine Laureat al Premiului Nobel în Medicina pentru descoperirea mecanismului care reglează traficul vezicular, un sistem foarte important de transportare în celulele vii.
Are rădăcini basarabene, străbunicii după mamă fiind înmormântați la Lipcani, în nordul Republicii Moldova. Bunicii după mamă au emigrat în Statele Unite ale Americii în 1927.
În anul 2020 a stabilit relații de colaborare cu cercetători din Republica Moldova. A deschis, la 28 aprilie 2020, Simpozionul Științific „Pandemia COVID-19: Suport științific medical sau ce trebuie să cunoaștem despre coronavirus SARS-CoV-2 și pandemie”, organizat de Academia de Științe a Moldovei în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. A susținut lecția publică cu genericul „Importanța științei fundamentale în descoperirile medicale” la 12 iunie 2020, de Ziua Academiei de Științe a Moldovei. A participat la două emisiuni televizate, ultima fiind în cadrul emisiunii „Concret” de la TV - Moldova 1 din 5 aprilie 2021, venind cu informații de ultimă oră despre pandemie și probleme ce țin de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și eficiența vaccinurilor. Este cunoscut comunității științifice din Republica Moldova și grație interviului acordat Serviciului de Presă al AȘM care a fost publicat în revista Akademos și plasat pe portalul AȘM (https://www.asm.md/profesorul-randy-schekman-stiinta-poate-si-trebuie-utilizata-pentru-ghida-politica-publica).
În cadrul Adunării Generale a membrilor titulari și membrilor corespondenți ai AȘM din 28 mai 2021 profesorul Randy Schekman a fost ales în calitate de Membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei.
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM