ECOURI: Comunitatea academică de pe ambele maluri ale Prutului încurajează factorii de decizie din R. Moldova, România și europeni să identifice resursele necesare pentru a crea condiții de dezvoltare a științei

13.11.2024
Unique visitors: 334

A.

Comunitatea academică de pe ambele maluri ale Prutului încurajează factorii de decizie din Moldova, România și europeni să identifice resursele necesare pentru a crea condiții de dezvoltare a științei în următorii zece ani.

Un asemenea îndemn a fost emis de participanții la evenimentul de lansare în spațiul românesc a Deceniului Internațional al științelor pentru dezvoltare durabilă 2024–2033, transmite transmite Știri.md cu referire la ipn.md.

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, a menționat că prin obiectivele deceniului se urmărește creșterea gradului de încredere în știință, unificarea eforturilor cu implicarea cercetătorilor științifici, a factorilor de decizie și a societății civile pentru utilizarea eficientă a rezultatelor științifice și a inovațiilor tehnologice în practică. Un accent important este pus pe multidisciplinaritate, care, potrivit academicianului, este crucială pentru a face fața provocărilor secolului 21.

„Prin eforturi comune vom face vocea științei auzită, iar prin contribuții concrete la soluționarea provocărilor tot mai stringente ale societății moderne, vom spori încrederea în știință din partea factorilor de decizie, instituțiilor abilitate și a societății civile, ceea ce urmează a se conjuga într-un efort comun pentru promovarea și realizarea politicilor bazate pe dovezi concrete, întru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă la nivel global”, a declarat Ion Tighineanu.

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a spus că mizează pe sprijinul dezvoltării științelor acordat de factorul politic din România, Republica Moldova și din Uniunea Europeană sub egida acestui deceniu, ceea ce înseamnă sprijinirea  treptei științifice de toate felurile mai mult decât s-a făcut până acum. 

„Câți cercetători științifici avea România în 1990 și câți are acuma ne-am mira cu toții. Și am cere schimbări”, a spus Ioan-Aurel Pop.

Ministrul Educației din România, Ligia Deca, președintele Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a subliniat că este un eveniment emblematic pentru întreg spațiul românesc care transcende granițele celor două țări. Deceniul Internațional al științelor pentru dezvoltare durabilă 2024–2033 oferă prilejul de a discuta despre rezultatele obținute până în prezent în promovarea științelor în sistemele educaționale, despre rezultatele științei și modul cum aceasta influențează viața zi de zi, a punctat ministrul român.

Ministrul Educației și Cercetării din Moldova, Dan Perciun, a spus că acest deceniu își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța tuturor științelor pentru dezvoltarea durabilă. Oficialul s-a arătat încrezător că realizarea agendei deceniului va ajuta să facă fața provocărilor tot mai stringente ale secolului 21, iar Republica Moldova, cu susținerea comunității științifice, va adera cu succes la Uniunea Europeană. 

„Experiențele și bunele practici ale societăților care utilizează din plin rezultatele cercetărilor în beneficiul său sunt elocvente și denotă un potențial deosebit de dezvoltare, căci investind în cercetare și educație se investește în viitorul societății în dezvoltarea durabilă a ei”, a declarat ministrul.

La 25 august 2023, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat perioada 2024–2033 Deceniul Internațional al științelor pentru dezvoltare durabilă.

 

Sursa: stiri.md
 
 
B.

Deceniul Internațional al științelor proclamat de ONU

„De la bun început, în numele Prezidiului Academiei de Științe a Republicii Moldova, țin să aduc sincere felicitări și urări de succes cu prilejul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, precum și cu ocazia deschiderii evenimentului inedit de astăzi, organizat de către Academia Română și Academia de Științe a Moldovei în parteneriat cu Academiile de ramură din România - Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, Academia de Științe Tehice, Academia de Științe Medicale și Academia de Științe Juridice. Astăzi lansăm, împreună cu cercetătorii din două state românești, Deceniul Internațional al Științelor pentru Dezvoltare Durabilă (2024–2033), proclamat de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite la 25 august 2023. Organizarea acestui eveniment se înscrie perfect în prioritățile instituțiilor noastre academice: crearea unui spațiu științific și cultural comun întru apropierea celor două maluri ale Prutului, promovarea excelenței în cercetare și integrarea în spațiul european de cercetare și inovare, actualmente foarte benefică pentru Republica Moldova în contextul parcursului ei european.

Deceniul Internațional al Științelor pentru Dezvoltare Durabilă are ca scop fortificarea rolului științelor în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă la nivel global. Se urmărește creșterea gradului de încredere în știință, unificarea eforturilor cu implicarea cercetătorilor științifici, a factorilor de decizie și a societății civile pentru utilizarea eficientă a rezultatelor științifice și a inovațiilor tehnologice în practică.

Prin obiectivele Deceniului, un accent important este axat pe multidisciplinaritate, aceasta fiind crucială pentru a face față provocărilor Secolului XXI. De asemenea crucială este finanțarea adecvată a cercetării științifice și inovării și chemarea noastră către factorii de decizie din România și Republica Moldova este de a identifica resursele necesare pentru a crea condiții de dezvoltare a științei care ar corespunde exigențelor timpurilor noastre. Experiența celor mai dezvoltate țări din lume demonstrează cu prisosință că investițiile de azi în cercetare sunt investiții în viitorul societății.

Este cazul să ne conducem de înțelepciunea proverbului “If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together” – “Dacă vrei să mergi repede, mergi singur. Dacă vrei să ajungi departe, mergi împreună”. Cu certitudine că vom merge împreună, în conformitate cu acordurile de colaborare și parteneriat științific, semnate în decursul acestui an la București și Chișinău. În acest context voi face referință la Apelul reuniunii conducătorilor Academiei Române și Academiei de Științe a Moldovei din 4 aprilie 2023, în care sunt menționate următoarele:

„Academia Română și Academia de Științe a Moldovei au o colaborare fructuoasă de multe decenii, marcată prin cercetări comune, vizite reciproce, participări la multiple proiecte europene, susținere reciprocă în organismele științifice internaționale.

Un beneficiu aparte le-a oferit cercetătorilor schimburile inter-academice, în mod special celor din Republica Moldova, care au utilizat infrastructura de cercetare a institutelor academice din România, au avut acces la arhive și biblioteci.

Venim cu un apel de reluare a acestor practici reciproc avantajoase, pentru realizarea cărora sunt necesare unele modificări în Codul cu privire la știință și inovare al Republicii Moldova, suplimentând atribuțiile Academiei de Științe a Moldovei cu dreptul de organizare a schimburilor inter-academice dintre cercetătorii din institutele Academiei Române și cei din organizațiile de drept public din domeniile cercetării și inovării din Republica Moldova, precum și cu dreptul de creare a unităților de cercetare în cadrul AȘM.

Ne exprimăm speranța că această lărgire a competențelor Academiei de Științe a Moldovei va restabili bunele tradiții  de care au beneficiat anterior cercetătorii de pe ambele maluri ale Prutului, dar și va impulsiona integrarea științei din Republica Moldova în spațiul european.”

Luând în considerare notorietatea și experiența membrilor Academiei la nivel național și internațional, este imperios necesară implicarea lor în organizarea schimburilor inter-academice, ceea ce ar aduce o valoare adăugată incontestabilă, inclusiv prin selectarea și prioritizarea unor direcții de cercetare de mare perspectivă. Această abordare este pe larg aplicată în Academiile de Științe din Europa care, de altfel, aduc o contribuție valoroasă la promovarea excelenței în cercetare.

Una dintre cele șapte platforme de comunicare științifică, create la Academia de Științe a Moldovei, ține de „Științele fundamentale pentru dezvoltarea durabilă a societății”, coordonatorul căreia este Profesorul Vladimir Fomin din Germania, membru de onoare al AȘM. În cadrul platformei a fost prezentată o serie de lecții publice și diseminate opiniile multor personalități notorii ale lumii cu referire la importanța cercetărilor fundamentale pentru o dezvoltare sustenabilă. Platforma, desigur, își va continua activitatea prodigioasă în cadrul Deceniului Internațional al Științelor pentru Dezvoltare Durabilă.

Prin eforturi comune vom face Vocea Științei auzită, iar prin contribuții concrete la soluționarea problemelor și provocărilor tot mai stringente ale societății moderne vom spori încrederea în știință din partea factorilor de decizie, instituțiilor abilitate și a societății civile, ceea ce urmează a se conjuga într-un efort comun pentru promovarea și realizarea politicilor bazate pe dovezi concrete, întru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă la nivel global.

Într-un ceas bun!”

Acad. Ion TIGHINEANU, președintele Academiei de Științe a Republicii Moldova

 

Sursa: Literatura și Arta nr. 46 (4131) din 14 noiembrie 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Categorie: