- Views: 10
Joi, 20 iunie 2024, cu începere de la ora 09.00, se deschide simpozionul international de etnologie dedicat Zilei Universale a Iei și Zilei Naționale a Portului Popular.
Manifestarea științifică va avea loc cu prezență fizică în Sala Mică a Academiei de Științe a Moldovei (Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 1) și online pe platforma ZOOM.
Datele de conexiune: https://us02web.zoom.us/j/82461502660?pwd=sjgb47ToqGza8nCgRaZEBXRrQeGBZl.1 (ID: 824 6150 2660 Cod: 169869).
Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii, Institutul Patrimoniului Cultural din Chișinău, în parteneriat cu Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române; Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, România; Institutul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare, Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, România; Institutul de Studii al Artelor, Folcloristică și Etnologie „M. Rylskyi” al Academiei Naționale de Științe din Ucraina; Academia de Științe a Moldovei; Universitatea „B.-P. Hasdeu” din Cahul.
Ziua Internațională a Iei este marcată anual, pe 24 iunie, la iniţiativa comunităţii online La Blouse Roumaine. Prima ediţie a sărbătorii cu genericul „Sânzienele îmbracă Planeta în IE” s-a desfășurat în iunie 2013. Ziua Universală a Iei este sărbătorită actualmente în peste 50 de ţări.
La 1 decembrie 2022, a fost adoptată decizia privind înscrierea pe Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității cu genericul „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”.
Din 26 iunie 2016, în Republica Moldova se organizează și Ziua Portului Popular, de la prima ediție urmând a fi organizate mai multe festivaluri dedicate portului popular, întru executarea Hotărârii Parlamentului nr. 194 din 19 noiembrie 2015, prin care ultima zi de duminică a lunii iunie este declarată „Ziua Portului Popular”. Scopul sărbătorii este valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor conlocuitoare din republică, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.
Ziua Portului Popular a fost instituită printr-o hotărâre de Parlament şi se sărbătorește în fiecare an, în ultima duminică a lunii iunie.
Simpozionul științific va fi transmis online de către Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale la linkul https://www.youtube.com/live/wfBeCDuX1rQ.
La manifestare sunt invitații cercetătorii științifici și oamenii de cultură interesați de patrimoniu cultural, tradiții populare, port popular, cultură etc.
Evenimentul este deschis pentru mass-media.
Programul Simpozionului este disponibil aici.