- Views: 110
În ajunul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, pe 3 noiembrie 2023 a fost organizată o nouă acțiune de promovare a științei și a cunoașterii, de informare a tinerilor cu realizările și posibilitățile cercetătorilor din Republica Moldova.
Mai multe surprize frumoase pentru elevii Liceului Teoretic „Ion Pelivan” din satul Răzeni raionul Ialoveni a adus ultima zi a vacanței de toamnă. Tinerii au avut parte de o vizită memorabilă la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, unde însoțiți de doamna director al instituției Valeria Suruceanu, au cunoscut treaptă cu treaptă – urcând scara de fontă în formă de melc –, colecțiile renovate ale muzeului, precum și au aflat file noi din istoria socială, economică și culturală a orașului Chișinău. O priveliște de neuitat s-a deschis elevilor în Sala Panoramică a Muzeului orașului Chișinău, de la înălțime deschizându-se un tablou deosebit al municipiului. De fapt, vizita elevilor a demonstrat că un muzeu poate fi atractiv, fiind în pas cu cerințele timpului. Instalând aplicația gratuită, în trei pași elevii au avut posibilitatea să facă cunoștință cu arta digitală, cu imaginile animate care au prins viață sau să afle istoricul clădirii Circului din Chișinău, de exemplu, să experimenteze arta augmentată, implementată cu succes la Muzeul orașului Chișinău în cadrul proiectului „Muzeele viitorului”.
Surprizele nu s-au oprit aici, întrucât dr. în chimie Roman Rusnac de la Universitatea de Stat din Moldova a fost cel care a condus viitorii cercetători veniți din Ialoveni în Muzeul Universității de Stat din Moldova, explicând detaliat despre mostrele păstrate în colecțiile Muzeului universitar.
Decanul Facultății de Chimie și Tehnologie Chimică, dr., prof univ., Viorica Gladchi le-a prezentat elevilor Departamentele facultății și i-a invitat să viziteze direcțiile de cercetare din cadrul Departamentului Chimie.
Ulterior dr. Roman Rusnac, unul dintre tinerii ambasadori ai cercetării din cadrul USM, le-a vorbit în cadrul unei lecții despre „Designul medicamentelor”. Astfel, elevii și profesorii interesați de știință, au aflat despre schemele de sinteză a noilor preparate biofarmaceutice, mai exact, despre proiectarea și cercetarea teoretică a potențialelor preparate farmaceutice. De asemenea, au fost relatate rezultatele practice obținute de grupul de cercetători din cadrul Laboratorului „Materiale Avansate în Biofarmaceutică și Tehnică” sub ghidarea academicianului Aurelian Gulea. Elevii au aflat informații despre substanțe noi și potențiale aplicații ale acestora în domeniul Farmaceutic.
Sub conducerea dr. Roman Rusnac, le-au fost prezentate elevilor un șir de experimente chimice, care le-au captat și mai mult atenția, trezind curiozitatea de a participa la realizarea acestora.
Dr. Larisa Mocanu, cercetător științific în cadrul Laboratorului „Chimie ecologică și tehnologii chimice moderne”, le-a demonstrat elevilor metode de tratare a apelor reziduale provenite din industriile farmaceutice, iar în cadrul Laboratorului „Tehnologia produselor farmaceutice și cosmetice”, sub îndrumarea lectorului universitar Maria Culea, elevii au avut posibilitate să pipăie/descopere după formă și miros diferite forme farmaceutice și cosmetice obținute de studenții Departamentului în cadrul orelor practice.
Dr., lector univ. Vladislav Blonschi, prin analiza microscopică, le-a demonstrat elevilor metodele de confirmare a identității produselor vegetale medicinale. Spre final, călăuziți de către dr., lector univ. Angela Lis, elevii au făcut cunoștință cu diferite aparate performante folosite în monitorizarea calității sistemelor acvatice naturale.
Vizita la Muzeul USM și la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică a adus, cu siguranță, impresii de neuitat pentru elevii din Liceul Teoretic din satul Răzeni, raionul Ialoveni, pe care îi așteptăm cu alte ocazii de a vizita muzeele din Chișinău, precum și centrele, laboratoarele științifice performante din cadrul institutelor de cercetare și facultățile universitare.
Evenimentul face parte din acțiunile organizate în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 „GreenSCI – Știința verde pentru o societate sănătoasă”, care are drept promovarea științei pe înțelesul tuturor, ghidarea tinerilor pentru o carieră în cercetare, demonstrarea impactului științei și inovațiilor asupra cotidianității și bunăstării sociale. Proiectul GreenSCI este finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa, acord de grant nr. 101060678 și este implementat de consorțiul Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Științe a Moldovei, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și A.O „InfoGroup”.
Dr. hab. Liliana Condraticova