„Relația dintre sănătatea solului și sănătatea umană” – prelegere publică de prof. Rattan LAL, membru de onoare al AȘM

Unique visitors: 1167
Data:
-
Locul desfasurarii:
Sala Azurie și online
Categoria:

La 4 septembrie curent, cu începere de la ora 15:00, în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei, va avea loc un eveniment de rezonanță științifică și practică pentru agricultura și economia R. Moldova. Prof. Rattan Lal, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace (2007) și al Premiului Mondial pentru Alimentație (2020), de la Centrul pentru Managementul și Sechestrarea Carbonului din cadrul Universității de Stat din Ohio, USA, va susține prelegerea publică cu genericul „Relația dintre sănătatea solului și sănătatea umană” („Soil health and human health nexus”).

Distinsul om de știință de origine indiană, cetățean al SUA, Rattan Lal, este profesor universitar în științele solului, director al Centrului de Management și Sechestrare a Carbonului de la Universitatea de Stat din Ohio. Născut în India, la 5 septembrie 1944, Rattan Lal este licențiat al Universității Agricole din Punjab, Ludhiana, India (1963), diploma de master a primit-o la Institutul de Cercetare Agricolă din New Delhi, India (1965), iar doctoratul l-a luat la Universitatea de Stat din Columbus, Ohio (1968). Protagonistul este autor/coautor a peste 1000 articole, publicate în reviste cu impact, a peste 550 de capitole de carte, a scris, a editat și co-editat peste 100 cărți. Indicele cumulativ de citare al prof. Lal este de 120.000 – o cifră impresionantă chiar și în familia Laureaților Premiului Nobel. Indicele h (Hirsh) al savantului constituie 164 – indicator, la fel, foarte înalt. Aprecierile, ca și rezultatele științifice ale prof. Ratann Lal, sunt impunătoare: a fost distins cu numeroase premii de prestigiu internațional, cu  diploma Doctor Honoris Causa a nouă universități din lume, inclusiv a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, unde activează și prietenul său, Boris Boincean, membru corespondent al AȘM. Mai mult, Senatul universității bălțene l-a promovat pe prof. Rattan Lal pentru a fi ales în calitate de membru de onoare al AȘM, ceea ce și s-a întâmplat ulterior.

Acum doi ani, remarcabilul om de știință Rattan Lal a fost ales în Bordul de consilieri științifici al celui de al 46-lea Președinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, care apreciază rolul esențial al cercetării în evoluția și dezvoltarea durabilă a societăților în tranziție. De poziția fermă a sutelor de mii de savanți din lume astăzi depinde  și restabilirea păcii pe Terra. Poate și din această cauză a ajuns la Casa Albă un așa Om, cum este Laureatul Premiul Nobel pentru Pace, profesorul Rattan Lal, care poartă cu demnitate această povară pe umerii săi.

Prelegerea publică „Relația dintre sănătatea solului și sănătatea umană” va continua cu discuții pe marginea materialului prezentat.

La eveniment sunt invitați membrii Secției Științe al Vieții, specialiști din domeniu, profesori universitari și toți acei care se interesează de sănătatea solului și problemele ecologice.

La eveniment sunt așteptați și reprezentanții mass-mediei.

Manifestarea științifică se va desfășura în format mixt, link-ul la platforma ZOOM

https://us02web.zoom.us/j/84235989439?pwd=ODlpeVo1R0FIMGxBNlhJSjN3UlI2Zz09

(Meeting ID: 842 3598 9439;  Passcode: 04092023)

Evenimentul va fi transmisă live stream de Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale la link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=-ogDLJH9oec 

Tatiana ROTARU

Înregistrări online