SĂNĂTATEA COPIILOR ȘI RESPONSABILITATEA SOCIETĂȚII

18.06.2023
Unique visitors: 919

Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei aduce calde felicitări și urări de bine comunității medicale din Republica Moldova cu prilejul Zilei Profesionale a Lucrătorului Medical și a Farmacistului. Ne exprimăm speranța într-o continuă colaborare eficientă dintre Academia de Științe a Moldovei și comunitatea medicală din țara noastră, inclusiv cu departamentele Universității de Stat de Medicină și Farmacie ,,N.Testemițanu”.

La mulți ani cu sănătate, pace și prosperitate!

În preajma Zilei Profesionale a Lucrătorului Medical și a Farmacistului, s-a desfășurat un eveniment de anvergură la Academia de Științe a Moldovei. Conferința științifică națională cu participare internațională „Tumorile la copii – problemă stringentă clinică și de sănătate publică: soluții pentru prezent și viitor”, realizată în cadrul proiectului din Programul de Stat „Chirurgia modernă personalizată în diagnosticul și tratamentul complex al tumorilor la copii” (conducători prof. univ. Gh. Țîbîrnă, A. Țîbîrnă), a adunat vineri, 16 iunie 2023, în Sala Azurie a AȘM, specialiști din domeniu din Republica Moldova, România, Ucraina, Italia, Turcia, Statele Unite ale Americii. Inițiatori și organizatori ai evenimentului, consacrat memoriei prof. univ. Gheorghe Țîbîrnă, membru titular al AȘM, ilustru chirurg și fondator al Academiei de Științe Medicale din RM, sunt Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică și pedodonție „Ion Lupan”, Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie „Natalia Gheorghiu”.

A deschis Conferința științifică națională cu participare internațională acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, felicitând asistența cu prilejul întrunirii profesorilor și cercetătorilor științifici la masa discuțiilor a unor probleme extrem de importante ce țin de sănătatea copiilor, a micilor noștri cetățeni, și care pot fi ajutați doar de cei maturi, de medici, în baza studiilor și experienței acumulate în țară și peste hotare. În context, președintele AȘM a amintit că săptămâna care se încheie a fost bogată în evenimente științifice, începând cu marcarea aniversării a 62-a a Academiei de Științe a Moldovei, în cadrul căreia le-au fost înmânate legitimațiile de membru corespondent la 19 personalități, alese în această calitate pe 10 martie curent. Tot atunci, un grup de cercetători și oameni de cultură a fost onorat cu distincții academice pentru realizări notorii înregistrate în activitatea lor. De asemenea, pe parcursul săptămânii (13-15 iunie), s-a desfășurat Școala de vară cu genericul „Calea către descoperiri științifice”, organizată la Chișinău cu suportul financiar al Comisiei Europene. La manifestare au participat, cu prezență fizică sau online, elevi și studenți care au avut posibilitatea să asculte prelegeri susținute de savanți notorii din mai multe țări ale lumii, inclusiv de doi Laureați Nobel: profesorul Hiroshi Amano din Japonia (Laureat al Premiului Nobel în Fizică) și profesorul Richard Roberts din SUA (Laureat al Premiului Nobel în Medicină). Și iată astăzi, prin evenimentul anunțat, este comemorat ilustrul chirurg oncolog Gheorghe Țîbîrnă, academician, profesor universitar, personalitate recunoscută atât în țară, cât și peste hotarele ei. În continuare, președintele AȘM le-a urat celor prezenți succese în realizarea Agendei conferinței!

În mesajul său de salut, membrul corespondent Emil Ceban, profesor universitar, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițanu, a specificat că evenimentul se desfășoară în ajunul Zilei Profesionale a Lucrătorului Medical și a Farmacistului și cu acest frumos prilej le-a urat tuturor lucrătorilor medicali și farmaciștilor din Moldova sincere felicitări, multă sănătate, pace si noi realizări în avansarea unei societăți sănătoase. Prezentul forum științific, a subliniat savantul, are ca scop valorificarea oportunităților de instruire, cercetare, finanțare și implementare a medicinei personalizate în chirurgie, în deosebi, în cea pediatrică. Întrunirea reflectă, de asemenea, rodul muncii echipei de lucru a proiectului, printre care se numără: USMF „Nicolae Testemițanu”, AȘM, Institutul Oncologic, Institutul Mamei și Copilului și Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”. În cadrul forumului de astăzi, ajuns la a treia ediție, putem prezenta unele rezultate științifice și practice, obținute pe parcursul a patru ani de activitate. Proiectul și-a demonstrat semnificația sa științifică și practică în combaterea cancerului la copii, asigurarea accesibilității micilor pacienți la diagnostic și tratamente precoce multidisciplinare, precum și la îmbunătățirea calității vieții copiilor cu cancer. Rectorul, de asemenea, a menționat că manifestarea științifico-practică de astăzi a reunit, cu prezență fizică și virtuală, personalități marcante din domeniul chirurgiei, savanți cu renume din România, Turcia, Ucraina, Italia și SUA.  Ca urmare a discuțiilor, schimbului de opinii, dl Emil Ceban și-a exprimat încrederea că vor apărea idei inovatoare, diverse oportunități, vor fi inițiate și noi relații de cooperare cu echipe de specialiști și savanți de peste hotare. În încheiere, a adus și un omagiu acad. Gheorghe Țîbîrnă, ilustru medic chirurg, fondator al oncologiei și a chirurgiei naționale Cap și gât și al acestui important Program de Stat.

Coordonatorul acestei manifestării științifice, academician Eva Gudumac, Secția Științe ale Vieții a AȘM (domeniul medicină), la rândul său, a adus un omagiu pios celui, pe care l-a considerat coleg și prieten – academicianul Gheorghe Țîbîrnă, remarcabil om de știință, profesor de marcă, care a contribuit alături de atâția alții la prosperarea medicinei și oncologiei în Republica Moldova. Și-a perfecționat măiestria profesională de chirurg în centre prestigioase de specialitate în străinătate. Dar a rămas cu sufletul și inima în Republica Moldova, aici a muncit o viață întreagă, s-a dedicat întru totul profesiei, pregătirii tinerilor specialiști și a cercetătorilor, și-a creat un nume frumos, rămas în amintirile celor care l-au cunoscut și-l păstrează cu drag în memoria lor. A rămas în această lume și familia îndurerată a academicianului Gheorghe Țâbîrnă: soția, trei copii și nepoții care-i poartă dorul nestins. La final, dna Eva Gudumac a urat succese acestei conferințe științifico-practice, iar savantului oncolog Gheorghe Țîbîrnă – eternă amintire!

În cadrul inaugurării Conferinței științifice naționale cu participare internațională, a luat cuvântul  și prof. univ. Ion Mereuță, USMF „Nicolae Testemițanu”, subliniind actualitatea subiectului abordat „Chirurgia modernă personalizată în diagnosticul și tratamentul complex al tumorilor la copii”, dar și contribuția acad. Gheorghe Țâbîrnă la dezvoltarea oncologiei și a chirurgiei naționale Cap și gât, precum și la fondarea Academiei de Științe Medicale din Republica Moldova. Doleanțele profesorului Mereuță vizează coordonarea acestei activități la nivel de stat și academic.

Rapoarte științifice, realizate în baza unor studii de laborator și observații clinice au fost numeroase. Voi nominaliza doar câteva pentru a arăta amploarea acestor cercetări realizate de grupuri de specialiști din diferite centre științifice: Cazuri rare de tumori renale la copiii mici” – grup de autori în frunte cu prof. Sebastian Ionescu, membru de onoare al AȘM, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ,,M.S. Curie” - București, UMF ,,Carol Davila", București, Academia Oamenilor de Știință din România.  Sau Managementul cazurilor complexe de afectare patologiilor OMF. Posibilității și limite”, autor Forna Consuela Norina, dr., prof. univ., șef Departament Implantologie, Protetică Dentară, UMF ,,Grigore T. Popa", Iași, România. O temă ce o completează pe cea precedentă este Aplicarea noilor tehnologii în chirurgia reconstructivă a mandibulei și regiunii oro-maxilo-faciale", autor Valentino Valentini, profesor universitar, Universitatea din Roma "La Sapienza", Italia.

Nominalizăm și un subiect cu caracter local „Particularitățile Serviciului oncopediatric în condițiile descentralizării” prezentat de prof. univ. Ion Mereuță de la Catedra oncologie, USMF „Nicolae Testemițanu”. Interesantă s-a dovedit a fi cercetarea a două catedre cu genericul „Proprietățile fluidului oral la copiii cu tumori în regiunea oro-maxilo-facială” în scop de diagnostic și tratament, autori Spinei A., Railean S., Ursu D., Foia L., Chiriac A., regretatul acad. Țîbîrnă Gh., Catedra chirurgie oro-maxilo-facială și pedodonție ”Ion Lupan”, USMF „Nicolae Testemițanu” și UMF „Grigore T. Popa”, Iași.

Două lucrări realizate în Laboratorul „Genetica molecular umană” al Institutului  Mamei și Copilului ,,Istoria și perspectivele onco-geneticii în Republica Moldova”, autor Sacară Victoria, dr. hab. și „Mutațiile somatice în tumorile la copii’, autor Dorif Alexandru, ne vorbesc despre importanța și perspectiva cercetărilor în aspect genetic, necesitatea dotării cu utilaj modern a laboratoarelor de profil.

Dr. hab. Jana Bernic, profesor universitar, șefa Catedrei chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu”, a fost autor și coautor a câtorva comunicări științifice prezentate la Conferința științifică națională cu participare internațională. În una din ele, ea se referă la ,,Tumorile la copil. Embriologie, diagnostic și tratament. Tumora Wilms, lucruri mai puțin înțelese de nespecialiști. Dar o concluzie ne face atenți: ,,Nici o tumoră nouă sau tumori bine descrise, cu comportări clinice aberante, nu vor fi identificate până când metodele nu vor fi folosite prospectiv pentru a separa tipurile de tumori în grupe cu comportări biologice diferite”. Am întâlnit aici și o definiție accesibilă tuturor: ,,Cancerul reprezintă o familie complexă de boli (între 150 şi 200), iar carcinogeneza este definită ca un proces multistadial de transformare a unei celule normale într-o celulă malignă”.

Noi, cei care ne aflăm departe de medicina umană, atât timp cât suntem sănătoși, mai puțin ne gândim la grijile și problemele medicilor și savanților din domeniu. Dar când auzim sau îi vedem la micile ecrane pe copiii bolnavi de cancer, ne încearcă niște emoții de nedescris. De ce atâta suferință pentru niște copilași, care încă nu și-au trăit viața?!  Dar cum se simt doctorii, care se află în contact zilnic cu ei, îi încurajează și-i ajută să-și depășească durerile și maladia?! Omul mic sau mare are o singură viață și lui trebuie să-i dăm o șansă ca el să o trăiască. Poate de aceea conducerea Universității de Medicină și Farmacie ,,N.Testemițanu”, în cooperare cu Ministerul Sănătății și  Academia de Științe a Moldovei, au luat o decizie îndrăzneață de a aborda o problema de mare actualitate pentru societate în preajma Zilei Profesionale a Lucrătorului Medical și a Farmacistului, cum este sănătatea copiilor.

 

Felicitări cu urări de sănătate, pace, succese și prosperitate comunității medicale din țara noastră!

 

Tatiana ROTARU

 

 

 

Categorie: