O veste bună de la Forumul Mondial al Științei: Academicianul Ion Tighineanu a fost ales membru al Consiliului Științific Internațional

07.12.2022
Unique visitors: 1578

În cadrul Dialogului Global al Cunoașterii, înclus în agenda Forumului Mondial al Științei ce își desfășoară zilele acestea (5-9 decembrie 2022) lucrările în Cape Town, Africa de Sud, au fost anunțate rezultatele alegerii noilor membri (Fellows) ai Consiliului Științific Internațional (ISC - International Science Council, https://council.science/). Printre cei 56 de membri noi aleși se numără și academicianul Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei.

Titulatura de membru al ISC recunoaște oameni de știință eminenți, cu merite deosebite, lideri de gândire din sfera științei și a politicilor în știință care au adus contribuții remarcabile la îmbunătățirea înțelegerii rolului crucial al științei în societățile moderne. În calitate de experți științifici și brokeri de cunoștințe, aceștia contribuie la promovarea științei ca un bun public global și al cunoștințelor care sunt împărtășite în mod deschis și liber tuturor celor care doresc să le utilizeze. Titulatura de „ISC Fellow” reprezintă cea mai înaltă onoare care poate fi acordată unei persoane de către Consiliul Științific Internațional.

Consiliul Științific Internațional este o organizație globală unică, ce și-a propus să promoveze creativitatea, rigoarea și relevanța științei la nivel mondial, care are în componența sa peste 200 de uniuni și asociații științifice internaționale, precum și organizații științifice naționale și regionale, inclusiv academii și consilii de cercetare. În cifre, aceasta ar însemna 142 de Academii și Consilii de cercetare, 40 de uniuni și asociații științifice, 42 de membri afiliați etc. Consiliul reunește expertiza științifică și resursele necesare pentru a cataliza, stimula și coordona acțiuni internaționale eficiente în probleme de mare interes științific și public.

Amintim în context că Academia de Științe a Moldovei este, de asemenea, membru al Consiliului Științific Internațional.

Conform Consiliului Fondator și al Bord-ului ISC, alegerea academicianului Ion Tighineanu în calitate de membru al prestigioasei organizații științifice internaționale se datorează activității sale de rezonanță din ultimii ani. Dacă un an în urmă a fost ales membru al Academiei Europene (https://www.ae-info.org/), preponderent, grație activității științifice impunătoare, inclusiv în calitate de expert european, atunci la promovarea în membrii ISC o importanță deosebită au avut și meritele organizatorice ale savantului. În anii de pandemie și ai conflictului militar din Ucraina, tribuna Academiei de Științe a Moldovei a devenit una cu adevărat internațională, contribuind la diseminarea informației științific argumentate despre coronavirusul de tip nou SARS-CoV-2 și războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina prin mesaje și prelegeri publice de excepție prezentate de mari personalități ale lumii, inclusiv de un număr impunător de Laureați ai Premiului Nobel. De o rezonanță internațională deosebită s-a bucurat Conferința Științifică Internațională Platforma Europeană pentru Pace” (https://asm.md/apelul-pentru-pace-al-conferintei-stiintifice-internationale-platforma-europeana-pentru-pace), organizată de Academia de Științe a Moldovei la 24 mai 2022, în cadrul căreia au venit cu mesaje Prof. Peter Gluckman, președintele Consiliului Științific Internațional, Prof. Richard J. Roberts (SUA), Laureat al Premiului Nobel pentru medicină și principalul promotor al „Scrisorii Deschise”, semnate de 205 de Laureați Nobel în susținerea Ucrainei, Prof. Rattan Lal (SUA), Laureat al Premiului Nobel pentru Pace și al Premiului Global pentru Alimentație, Profesorii Serge Haroche (Franța) și Hirosi Amano (Japonia), Laureați ai Premiului Nobel pentru Fizică. De menționat, că Apelul pentru Pace al forumului respectiv a fost diseminat la scară globală și prin intermediul Consiliului Științific Internațional.

Alegerea acad. Ion Tighineanu în calitate de membru al ISC este o recunoștere internațională a meritelor științifice și organizatorice ale președintelui AȘM, dar, totodată, scoate în evidență activitatea și prestația Academiei de Științe a Moldovei la nivel global și contribuie la promovarea unei imagini pozitive a țării noastre în lume. De acum înainte, Vocea Globală a Științei, creată cu insistență de Consiliul Științific Internațional, va fi consolidată și de Republica Moldova, prin activitatea academicianului Ion Tighineanu și a Academiei de Științe a Moldovei.

Consiliul Științific Internațional numără la ora actuală 66 de membri fondatori (din oficiu), 3 membri de onoare și 56 de membri titulari aleși recent, inclusiv din Germania, Franța, Marea Britanie, Suedia, Elveția, Italia, Olanda, SUA, Canada, Argentina, Japonia, China, Australia etc. Informația despre membrii Consiliului Științific Internațional, inclusiv lista noilor membri, este disponibilă la link-ul https://council.science/about-us/fellows/.

 

Eugenia Tofan,

AȘM

 

Categorie:
Cuvinte-cheie: