IMPORTANȚA ȘTIINȚELOR FUNDAMENTALE PRIN PRISMA „OBIECTIVULUI COMUN” DE LA TVR MOLDOVA

03.11.2022
Unique visitors: 1030

Emisiunea „Obiectiv comun” de la postul TVR Moldova, difuzată la 2 noiembrie 2022, care abordează subiecte ce țin de economie, educație, istorie, cultură, turism, forță de muncă etc., are un impact special. De această dată, discuția s-a axat pe importanța cercetărilor fundamentale, despre care actualmente se vorbește mult și argumentat în lume. Este bine de luat aminte anul 2022 a fost proclamat An Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă în cadrul Sesiunii a 76-a a Adunării Generale a Națiunilor Unite din 2 decembrie 2021, menționându-se între altele că aplicațiile științelor fundamentale sunt vitale pentru avansarea medicinei, industriei, agriculturii, resurselor acvatice, energiei, ecologiei, comunicațiilor și culturii etc.

 

Echipa TVR și-a propus să prezinte cum a fost reflectat acest an edificator în activitatea cercetătorilor moldoveni, marcat și de diverse crize. N-a fost atât de complicat, dat fiind că de la începutul anului 2022 la Academia de Științe a Moldovei au avut loc câteva evenimente având în centrul atenției acest subiect. Cea mai recentă este Conferința Internațională „Științele Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă și Pace”, dedicată Anului Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă, organizată la 28 septembrie curent. La eveniment au participat on-line personalități științifice de prestigiu internațional din 7 state, interesate de tematica respectivă într-o lume, greu încercată de război, conflicte regionale, criză energetică, pandemie, sărăcie etc.

 

Revenind la emisiunea „Obiectiv comun”, subliniem că dialogul moderat de jurnalista Elena Guțu cu invitații ei, acad. Ion Tighineanu, președintele AȘM, și acad. Aurelian Gulea, profesor universitar la USM, s-a axat și pe alte probleme de actualitate ale Republicii Moldova situația cercetării din țară, principiile de finanțare a ei, rolul tinerilor în dezvoltarea științei și preluarea tradițiilor existente, crearea condițiilor adecvate pentru ca ei să rămână acasă și să muncească în țara lor. Totodată, s-a precizat, că educația științifică a tinerilor trebuie începută în aulele universitare cu profesori competenți și cu autoritate, care le-ar servi studenților exemplu în acest sens.

 

Emisiunea a fost ilustrată cu opiniile personalităților științifice din țară și de peste hotare care s-au expus cu privire la semnificația cercetărilor fundamentale, a culturii și educației la evenimentele de la Academia de Științe: m. c. Alexandru Stratan, rectorul ASEM; compozitorul Constantin Rusnac, Secretar General al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO; acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române; profesorul Randy Schekman, Laureat al Premiului Nobel în Medicină (2007), Universitatea California/Berkeley, SUA.

 

Având o durată de 50 de minute, în cadrul Emisiunii „Obiectiv comun” de la TVR Moldova s-a reușit să fie abordate o serie de probleme sensibile ce vizează cercetarea științifică din Republica Moldova, oamenii de știință și cum ei ar putea contribui la soluționarea lor. Integrarea europeană înseamnă și integrarea științei în spațiul european de cercetare, unde deja suntem bine cunoscuți. Au fost aduse și exemple concrete. Considerăm că este oportun ca dezbaterile începute la „Obiectiv comun” să treacă pe o platformă de discuții din societate cu participarea factorilor de decizie.

Emisiunea integrală este disponibilă la link-ul: https://www.facebook.com/TVRMoldova/videos/513399200399139

Tatiana ROTARU

 

 

Sursa:
Categorie: