Despre „Nestinsul imperativ al Unirii” cu scriitorul, membrul corespondent Ion Hadârcă

21.01.2023
Vizitatori unici: 958

Marți, 24 ianuarie curent, începând cu ora 14:00, în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei, dl Ion Hadârcă, membru corespondent al AȘM, va susține prelegerea publică „Nestinsul imperativ al Unirii”. Evenimentul este prilejuit de împlinirea celor 164 de ani de la Unirea Principatelor Române – Moldova și Muntenia – într-o nouă entitate statală, precursoarea României moderne de zi.

Solicitat pentru a aduce detalii referitor la prelegerea sa publică, dl Ion Hadârcă  a subliniat contribuția generației pașoptiste și vizionara alegere a unui singur Domnitor, Alexandru Ioan Cuza, de către cele doua Divanuri ad-hoc ale Principatelor Moldova și Muntenia, care au impulsionat  trezirea conștiinței naționale a românilor.  Mai mult, unirea celor două principate au asigurat ireversibilitatea reformelor democratice, instituționale, educaționale, economice, agrare, constituționale, odată cu emanciparea politică și ieșirea definitivă de sub dictatul imperiilor vecine, care-și disputau suveranitatea asupra acestor teritorii: Imperiul Otoman, Imperiul Rus și cel Austro-Ungar.

Totodată, membrul corespondent Ion Hadârcă a specificat că, profitând de Primăvara Europeană a Națiunilor, prin actul săvârșit la 24 ianuarie 1859, Principatele Unite chiar au devansat unele state europene unificate ulterior (Italia, Germania). Sub coroana regală, România și-a proclamat ulterior Independența politică (1877) și și-a desăvârșit, în 1918, procesul anevoios al unirii tuturor provinciilor românești – Basarabia, Bucovina, Banatul, Ardealul – în hotarele României Mari.

Prelegerea, în opinia autorului, își propune o decodificare succintă a contextului istoric aferent și o încercare de abordare pragmatică, pornind de la ideea unui nou Proiect de Țară unificată. Planul respectiv este favorizat și de procesul de aderare la Uniunea Europeană prin obținerea statutului de țară-candidat pentru Republica Moldova în condițiile păcii, prosperării și asigurării unei stabilități regionale de durată.

La eveniment sunt invitați membrii titulari, membrii corespondenți și membrii desemnați ai Secțiilor de Științe ale AȘM, directorii institutelor de cercetare, rectorii instituțiilor de învățământ superior, cercetătorii științifici din domeniile cercetării și inovării, toți acei care se interesează de istoria românilor.

Evenimentul se va desfășura în format mixt, cu prezență fizică în Sala Azurie a AȘM (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 1) și online, pe platforma ZOOM (ID: 81899144355, Cod: 240123)

https://us02web.zoom.us/j/81899144355?pwd=NmVkYlJqZnVVYzBiU2V0YTdDeFUzUT09

Transmisiunea livestream va fi asigurată de IDSI și va fi disponibilă la link-ul:  https://youtu.be/I8Hewko8rYY

Evenimentul este deschis pentru reprezentanții mass-media.

Tatiana ROTARU

 

Sursa:
Categorie: