Adunarea Generală a AȘM: Dialog constructiv și noi speranțe

08.09.2023
Vizitatori unici: 1045

La 6 septembrie curent, în Sala Azurie a AȘM, și-a ținut lucrările cea de-a XII-a Sesiune a Adunării Generale a AȘM, constituită în prezent din 120 de membri, inclusiv 38 de membri titulari, 37 de membri corespondenți și 45 de membri desemnați ai secțiilor de științe ale AȘM. Această situație privind componența personalului AȘM s-a îmbunătățit după alegerile din 10 martie curent, când a fost conferit titlul de membru corespondent la 19 persoane și ca rezultat al organizării, în luna august curent, a Concursului pentru alegerea membrilor secțiilor de științe ale Academiei de Științe a Moldovei, în cadrul căruia au fost declarate învingătoare 45 de persoane.

În cuvântul său inaugural, acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, s-a referit la aceste date statistice, propunând în continuare aprobarea agendei de lucru cu trei chestiuni importante: Cu privire la actualizarea componenței Adunării Generale a AȘM, raportor mem. cor. Alexandru Stratan, președinte al Comisiei de concurs; Cu privire la audierea și aprobarea raportului asupra stării științei din Republica Moldova în anul 2022, raportor acad. Ion Tighineanu, președinte interimar al AȘM; Cu privire la raportul de activitate al AȘM în anul 2022, raportor dr. hab. Liliana Condraticova, secretar științific general interimar al AȘM.

După aprobarea Agendei și a Regulamentului Sesiunii a XII-a a Adunării Generale a AȘM, președintele AȘM a salutat oaspeții prezenți la eveniment: dr. conf. univ. Adriana Cazacu, secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC) ; mem. cor. Emil Ceban, rector al USMF și președinte al Consiliului Rectorilor din Moldova; dr. Andrei Chiciuc, președinte al ANACEC; dl Oleg Cara, director general al Biroului Național de Statistică, dl Ion Budeci, secretar de stat al Ministerului Culturii, acad. Mihai Cimpoi, președinte al Consiliului Consultativ al Academicienilor; acad. Eva Gudumac, președinte al Comisiei de Etică a AȘM.

Dr. conf. univ. Adriana Cazacu, secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării, a rostit un cuvânt de salut către Adunarea Generală a AȘM, evidențiind că ministerul de resort, în calitate de autoritate publică responsabilă de elaborarea politicii naționale în domeniile cercetării și inovării, depune efort pentru a ralia sistemul nostru de cercetare-inovare la standardele europene și a crea pentru cercetători condiții pentru dezvoltarea profesională, precum și de a moderniza infrastructura de cercetare. În context, a remarcat că Ministerul lucrează asupra revizuirii și modernizării cadrului normativ pentru eficientizarea sistemului național de cercetare și inovare. Dintre documentele cele mai importante, asupra cărora se lucrează, a menționat modificările asupra Codului cu privire la știință și inovare, care în cel mai apropiat timp va fi aprobat în a doua lectură de Parlament. În opinia Ministerului de resort, aceste modificări nu au drept scop doar substituirea sau excluderea prevederilor care nu au aplicabilitate practică sau a căror conținut este depășit de situația actuală din sistemul de cercetare și inovare, dar urmăresc îmbunătățiri concrete privind funcționalitatea sistemului de cercetare și inovare, bazate inclusiv pe recomandările din Raportul „Cu ambiție pentru transformare – Evaluarea finanțării cercetării, infrastructurilor de cercetare și legăturilor dintre știință și industrie în Republica Moldova” (2023), material realizat de un grup de experți internaționali desemnați de Comisia Europeană.

Totodată, secretarul de stat a accentuat că, în cadrul grupului de lucru, a fost elaborat și discutat proiectul Programului Național în domeniile Cercetării și Inovării pentru anii 2024-2027. Acest instrument de politici în domeniile cercetării și inovării, cred cei de la minister, va contribui la integrarea în Spațiul European al Cercetării prin transformarea progresivă a funcționării interne a organizațiilor de cercetare-dezvoltare şi prin dezvoltarea legăturilor cu instituții similare din Europa. De asemenea, prin noul Program, Ministerul Educației și Cercetării urmărește realizarea tranziției de la cercetarea, văzută ca o executare a unor comenzi de stat, la cercetarea, văzută ca o activitate creativă, bazată pe libertatea cercetării.

Pentru realizarea obiectivelor propuse în noul Program Național în domeniile Cercetării și Inovării, a specificat dna Adriana Cazacu, sunt necesare resurse financiare considerabile. În acest scop, Ministerul Educației și Cercetării a elaborat o nouă Metodologie de finanțare instituțională a organizațiilor de drept public din domeniile cercetării și inovării, care își propune eficientizarea resurselor financiare destinate domeniului, precum și stimularea cercetării.

Oamenii de știință s-au bucurat de prezența la Adunare a dnei Adriana Cazacu – în aceste vremuri grele, când nu le este clar cu ce se va finaliza reforma desfășurată în decursul mai multor ani. 

Mem. cor. Alexandru Stratan,  președintele Comisiei de concurs, a prezentat raportul Cu privire la actualizarea componenței Adunării Generale a AȘM. A fost un moment pozitiv – componența Academiei de Științe a fost consolidată cu 45 de doctori habilitați și doctori, oameni cu viziuni noi, care se vor încadra în viața multiaspectuală academică, inclusiv la reforma AȘM (A se vedea lista lor publicată la link-ul: https://asm.md/rezultatele-concursului-privind-alegerea-cercetatorilor-stiintifici-calitate-de-membri-ai-sectiilor). Au fost invitați la prima lor Adunare Generală pentru a participa la lucrările ei, dar și pentru a li se înmâna Legitimația de membru al uneia din cele trei secții de științe ale AȘM: Secția de Științe ale Vieții, Secția Științe Exacte și Inginerești, Secția Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte. Procedura de înmânare a legitimațiilor au realizat-o președintele AȘM Ion Tighineanu și secretarul general al AȘM Liliana Condraticova (în imagini).

Dr. hab. Svetlana Cojocaru, vicepreședintele AȘM, pe post și de moderator al Adunării Generale a AȘM, i-a oferit cuvântul acad. Ion Tighineanu pentru a prezenta raportul: Cu privire la audierea și aprobarea raportului asupra stării științei din Republica Moldova în anul 2022.

Academicianul a subliniat că în 2022 activitatea de cercetare și inovare a comunității științifice din Republica Moldova a fost marcată evident de câteva momente-cheie, unele cu impact pozitiv, altele au influențat nefavorabil dezvoltarea științei autohtone. Anul 2022 a fost a proclamat de cea de-a 76-a Sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite drept An Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă. Un alt factor pozitiv: la 23 iunie 2022 Republica Moldova a obținut statutul de țară-candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, situație ce deschide importante oportunități pentru internaționalizarea științei și integrarea ei în spațiul european al cercetării și inovării.

Momentele nefavorabile pentru dezvoltarea științei: ziua de 24 februarie 2022 a perturbat esențial activitatea nu doar a societății științifice, dar și a întregii omeniri – declanșarea războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei a avut pe durata anului de referință și continuă să aibă consecințe dezastruoase. Totodată, la 13 iulie 2022 a fost aprobată Hotărârea Guvernului nr. 485 cu privire la reorganizarea prin fuziune (absorbție) a unor instituții din domeniile educației, cercetării și inovării și modificarea unor hotărâri ale Guvernului (Monitorul Oficial nr. 208-216 din 15.07.2022, art. 550).

Raportul asupra stării științei în Republica Moldova în anul 2022, prezentat la Adunarea Generală de președintele AȘM Ion Tighineanu, este structurat în 9 compartimente, după cum urmează: reflectarea politicilor elaborate și modul lor de implementare; analiza situației în domeniile cercetării și inovării din R. Moldova; potențialul științific, pregătirea cadrelor și rolul tinerilor în cercetare; nivelul de finanțare a științei și infrastructura de cercetare; rezultate cuantificabile și vizibilitate în plan național și internațional; integrarea în spațiul internațional de cercetare; constatările comisiilor de experți ale AȘM pe domeniile de competență; rezultate științifice și inovaționale, calitatea cercetărilor, impactul și implementarea rezultatelor obținute; constatări, recomandări și propuneri de perspectivă. Toate aceste materiale analitice sunt disponibile la link-ul: https://asm.md/sites/default/files/2023-05/ASM_Raport%20starea%20stiintei_RM_2022_15_mai_2023_proiect.pdf.

Ne vom referi doar la câteva recomandări de perspectivă care se fac la finalul Raportului: Elaborarea și aprobarea unei Strategii Naționale de Cercetare și Inovare a Republicii Moldova pentru perioada de până la 2030, luând în considerare statutul de țară-candidat pentru aderare la Uniunea Europeană; Modificarea şi completarea Codului cu privire la știință și inovare nr. 259-XV din 15 iulie 2004 (republicat) în perspectiva asigurării dezvoltării durabile a științei; Adoptarea, prin Hotărâre de Guvern, a Metodologiei de evaluare a organizațiilor de drept public din domeniile cercetării și inovării, în vederea clasificării lor după performanță, pentru asigurarea accesului diferențiat la surse de finanțare instituțională; Abordarea problemei privind atragerea și menținerea tinerilor în cercetare ca pe o problemă de sistem cu origini în învățământul preuniversitar și universitar; Elaborarea, la nivel de politici de stat, a unui program de susținere și promovare a tinerilor în cercetare cu stimularea orientării lor spre domeniile de interes sporit pentru țară; Revizuirea noțiunii de „Program de Stat” și includerea posibilității de finanțare a proiectelor stabilite de către consiliile științifice ale institutelor de cercetare sau senatele universităților, în conformitate cu direcțiile științifice de bază ale organizației; Susținerea cercetărilor interdisciplinare care generează noi cunoștințe prin integrarea celor produse în diferite domenii științifice pentru a-și aduce contribuția la progresul social și economic etc.

Cea de-a 3-a chestiune de pe ordinea de zi Cu privire la raportul de activitate al AȘM în anul 2022, a fost prezentată de dr. hab. Liliana Condraticova, secretar științific general interimar al AȘM. Raportorul s-a referit la activitatea Academiei de Științe a Moldovei, care își desfășoară activitatea în conformitate cu legislația R. Moldova, Statutul AȘM, aprobat în redacție nouă prin Hotărârea Adunării Generale a AȘM nr. 1/2 din 24 ianuarie 2019 (modificat), alte acte normative, tratate internaționale, la care Republica Moldova a aderat.

Astfel, Academia de Științe își exercită rolul de consultant strategic al Guvernului, supunând procesului de avizare proiectele de acte legislative ce se referă la domeniile cercetării și inovării. Au fost elaborate/redactate propunerea de modificare și completare suplimentară a proiectului pentru modificarea Codului cu privire la știință și inovare nr. 259 din 15 iulie 2004 (republicat); Proiectul de lege pentru completarea art. 106 privind indemnizația viageră a doctorilor în științe și doctorilor habilitați; Regulamentul cu privire la alegerea membrilor titulari, membrilor corespondenți și membrilor de onoare ai AȘM în noua redacție. Prin colaborare, la solicitarea ministerelor, au fost avizate proiectul Regulamentului privind selectarea arbuștilor, replantare, extinderea vegetației spațiilor verzi (modificarea Hotărârii Guvernului nr. 27 din 19.01.2004); proiectul Hotărârii Guvernului „Pentru aprobarea cerințelor privind echivalența controalelor selecțiilor conservative, comercializarea soiurilor și varietăților primitive și agricole, adaptate la condițiile locale și a soiurilor de legume care sunt amenințate de eroziune genetică”; Proiectul de lege privind fondarea Parcului Național Nistru de Jos, modificarea Legii nr. 1538/98 privind fondul ariilor naturale protejate de stat etc.

Dna secretar științific general Liliana Condraticova s-a referit și la organizarea audierilor publice pe probleme de interes național – o altă atribuție a Academiei de Științe; la pregătirea Raportului asupra stării științei în baza a 200 de rapoarte științifice. Drept noutate organizatorică servesc cele cinci platforme științifice formate în cadrul AȘM, care-i sporesc vizibilitatea internațională. A fost examinată și activitatea Prezidiului AȘM, unde pe parcursul anului trecut au avut loc 49 de ședințe, fiind abordate circa 200 de subiecte și aprobate 331 de hotărâri. Merită apreciere organizarea Concursului Premiilor Academiei de Ştiinţe a Moldovei pentru realizări științifice valoroase, ediția 2022.

N-a fost trecută cu vederea și activitatea Secțiilor de Științe ale AȘM, secțiilor de profil și administrative. O atenție deosebită a acordat raportorul și promovării științei, la care participă activ membrii Prezidiului AȘM și membrii AȘM.

Ambele rapoarte prezentate Cu privire la audierea și aprobarea raportului asupra stării științei dm Republica Moldova în anul 2022. raportor acad. Ion Tighineanu, președinte interimar al AȘM și Cu privire la raportul de activitate al AȘM în anul 2022, raportor dr. hab. Liliana Condraticova, secretar științific general interimar al AȘM, au fost aprobate de Adunarea Generală a AȘM. În proiectele de hotărâre pe marginea rapoartelor prezentate, Comisia de redactare, condusă de mem. cor. Svetlana Șciuca, a introdus unele propuneri și redactări.

Rapoartele audiate și prezența la Adunarea Generală a AȘM a secretarului de stat al Ministerului Educației și Cercetării au generat discuții constructive, dar și critice, la care au participat membrii corespondenți Emil Ceban, Viorel Prisăcari, Rodica Sturza, Boris Boincean, Victor Juc, academicienii Gheorghe Duca, Teodor Furdui, Tudor Lupașcu, membrul Secției Științe Exacte și Inginerești Igor Nicoară. Au fost făcute propuneri cu privire la ameliorarea situației în Academia de Științe a Moldovei, asigurarea cu echipament și materiale consumabile a institutelor de cercetare, îmbunătățirea activității științifice în ansamblu pe țară, stabilirea unor contacte de bună înțelegere și cooperare cu instituțiile de stat. În acest sens, este revelator Apelul adoptat de Adunarea Generală a AȘM adresat conducerii de stat a Republicii Moldova.

 

Tatiana ROTARU

 

 

Categorie: