- Vizualizări: 220
Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecțiune neurologică acută, rezultată în urma blocării irigării cu sânge a unei zone cerebrale sau prin hemoragie cerebrală. Este o afecțiune gravă, care afectează mii de oameni, iar medicii sunt cei care pot oferi ajutorul necesar în primele 4-5 ore, grație centrelor inovaționale deschise și în Republica Moldova. În țările dezvoltate, în ultimele patru decenii se constată o reducere de 40 % a mortalității pacienților cu AVC. Însă în Republica Moldova, în ultimii ani, s-a remarcat o creștere a numărului de decese datorate AVC, care anual se dezvoltă la mai mult de 12000 de persoane. Aproximativ 35 % din acestea decedează în perioada acută a bolii.
Problema depistării, tratamentului, acordprii primului ajutor medical în cazul AVC au devenit subiect de discuție pentru emisiunea „Obiectiv comun” din 2 decembrie curent de la TVR Moldova. Oaspeți ai moderatorului Elena GUȚU au fost acad. Stanislav GROPPA, membru al Secției de științe ale vieții a Academiei de Științe a Moldovei, șef al Catedrei Neurologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, și Diana MANEA, director al Institutului de Medicină Urgentă.
Menționăm că în cadrul Academiei de Științe a Moldovei, la 28 mai 2021, a fost lansată platforma de cercetare și comunicare științifică „Platforma de excelență în cercetarea Accidentelor Vasculare Cerebrale”, coordonator - acad. Stanislav GROPPA, doctor habilitat în ştiinţe medicale, profesor universitar (https://asm.md/accidente-vasculare-cerebrale).
Emisiunea „Obiectiv Comun” cu genericul „Prevenirea Accidentului Cerebral Vascular” este disponibilă la următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=TEkcJNnb3BE&t=398s.