ZIUA DE MÂINE IN PROMOVAREA ȘTIINȚELOR

13.07.2023
Vizitatori unici: 1959

În contextul vizitei în Republica Moldova a renumitului profesor Randy Schekman din SUA, savant cu rădăcini basarabene, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicină (https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2013/schekman/facts/), membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei, corespondentul hebdomadarului „Literatura și Arta” i-a solicitat un interviu distinsului om de știință. Savantul american va prezenta în septembrie curent un raport plenar la deschiderea celei de-a 6-a ediție a Conferinței Internaționale în domeniul Nanotehnologiilor și Ingineriei Biomedicale (https://icnbme.sibm.md/).

Aceleași întrebări corespondentul le-a adresat și academicianului Ion Tighineanu, președinte interimar al AȘM, care ne reprezintă țara în importante foruri internaționale și europene, inclusiv la Consiliul Științific Internațional (https://council.science/profile/ion-tiginyanu/) și Academia Europeană (https://www.ae-info.org/ae/Member/Tiginyanu_Ion).

Răspunsurile Prof. Randy Schekman

Corespondent: Domnule Profesor Schekman, actualmente marcăm Anul Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă care se va încheia pe 15 decembrie 2023 în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Centrul Internațional de Cercetări Nucleare din Geneva. De ce sunt importante științele fundamentale și cum vedeți Dvs perspectiva dezvoltării lor în țările cu resurse financiare limitate, inclusiv în Republica Moldova?

Prof. Randy Schekman: E o situație dificilă pentru o țară cu resurse limitate. Cu toate acestea, simt că o investiție în științele fundamentale va aduce cu timpul dividende care se pierd dacă tinerii talentați părăsesc țara pentru a căuta oportunități în străinătate, care nu sunt disponibile acasă. Am participat recent la un simpozion în  Istanbul, unde câțiva tineri oameni de știință turci din domeniul biomedicinii s-au bucurat de recunoaștere pentru realizările lor de mare succes. A fost deranjant pentru mine să realizez că fiecare dintre acești savanți a trebuit să părăsească țara pentru a-și realiza visele alături de colegi, studenți și resurse de talie mondială. Este puțin probabil ca acești tineri oameni de știință să se întoarcă în Turcia din cauza resurselor extrem de limitate disponibile acasă. Această pierdere înseamnă că Turcia nu va recupera investiția în educația acestor savanți și valoarea comercială potențială a descoperirilor lor. Dacă nu prin finanțare guvernamentală, atunci poate cu filantropie privată, s-ar putea depune un efort pentru a păstra talentele moldovenești acasă sau pentru a aduce înapoi savanți promițători pentru a construi o infrastructură modernă.

Corespondent: La ședința Consiliului Științific Internațional ce a avut loc la Paris în 10-12 mai curent s-a vorbit despre necesitatea lansării de către Organizația Națiunilor Unite a Decadei științei pentru dezvoltare durabilă. În acest context, cum vedeți Dvs. rolul științei în restabilirea și menținerea păcii fără de care dezvoltarea durabilă este de neconceput?

Prof. Randy Schekman: Știința este internațională, cu un flux liber de informații, mai ales acum când multe reviste științifice au adoptat politici de publicare cu acces deschis. Interacțiunile personale ale savanților din întreaga lume diminuează barierele care, din păcate, sunt ridicate din motive politice. Schimbul liber de idei, de descoperiri și actele de colaborare între oamenii de știință pot ajuta la construirea de punți pentru a sparge barierele impuse de diferențele politice. Oamenii de știință au responsabilitatea de a comunica metodele și descoperirile lor unui public mai larg și nu numai celor puțini care fac descoperirile. Ignoranța și neîncrederea în știință nu ne vor permite să progresăm în eforturile noastre de a promova sănătatea și prosperitatea umană.

Corespondent: Ce așteptări aveți de la vizita în Republica Moldova preconizată pentru luna septembrie curent, care reprezintă prima revenire la baștina străbunilor a unui membru al familiei Schekman în decursul a cca 100 de ani?

Prof. Randy Schekman: Sunt atât de nerăbdător să vizitez Republica Moldova în calitate de reprezentant al familiei mele, fiind primul care revine în aceste locuri de când familia a emigrat din Lipcani în SUA, în 1927. Poza pe care mi-a fost trimisă cu cimitirul evreiesc abandonat din Lipcani îmi este în minte de câțiva ani acum, în timp ce așteptam o oportunitate să mă întorc la locul de naștere al bunicilor mei și la mormântul străbunicilor mei. Prețuiesc anii pe care i-am împărtășit cu bunicii mei și ei îmi vor fi alături în spirit pe parcursul săptămânii vizitei mele.

 

Răspunsurile Acad. Ion Tighineanu


Corespondent: Domnule Academician Tighineanu, actualmente marcăm Anul Internațional al Științelor Fundamentale care se va încheia pe 15 decembrie 2023 în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Centrul Internațional de Cercetări Nucleare din Geneva. De ce sunt importante științele fundamentale și cum vedeți Dvs. perspectiva dezvoltării lor în țările cu resurse financiare limitate, inclusiv în Republica Moldova?

Acad. Ion Tighineanu: Academia de Științe a Moldovei s-a încadrat plenar în agenda internațională de promovare a științelor fundamentale, înțelegând rolul lor crucial în dezvoltarea cercetării științifice și a tehnologiilor viitorului. La 25 ianuarie 2022, AȘM a lansat Platforma de comunicare „Științele fundamentale pentru dezvoltarea durabilă a societății” (https://asm.md/stiintele-fundamentale-pentru-dezvoltarea-durabila-societatii), în cadrul căreia savanți notorii din Moldova și de peste hotare și-au expus părerea cu referire la relevanța susținerii cercetărilor fundamentale în lume, inclusiv în țările mici cum este Republica Moldova (https://asm.md/en/node/1471). Actualmente, cercetătorii din Republica Moldova pot beneficia de participarea în Programul comunitar „Orizont Europa”. Oricum, susținerea financiară foarte modestă la scară națională face sfera cercetării neatractivă pentru tineri, cea mai vulnerabilă fiind cercetarea fundamentală. Din partea factorilor de decizie se cer luate măsuri concrete și urgente pentru a susține dezvoltarea științei în general și a celei fundamentale în particular, deoarece situația devine tot mai alarmantă.

Corespondent: La ședința Consiliului Științific Internațional ce a avut loc la Paris în 10-12 mai curent s-a vorbit despre necesitatea lansării de către Organizația Națiunilor Unite a Decadei științei pentru dezvoltare durabilă. În acest context cum vedeți Dvs. rolul științei în restabilirea și menținerea păcii fără de care dezvoltarea durabilă este de neconceput?

Acad. Ion Tighineanu: Conform concluziilor formulate la mai multe foruri internaționale, cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă stipulate în Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite nu pot fi atinse fără o implicare foarte serioasă și profundă a oamenilor de știință. În această lume diversă, dar interconectată și interdependentă ca rezultat al globalizării, știința are un rol crucial, oferind dovezi pentru luarea deciziilor care asigură o dezvoltare sustenabilă. Doar cercetările științifice interdisciplinare pot face diferența dintre adevăr și fals și pot identifica soluții durabile, iar vocea oamenilor de știință trebuie să fie auzită la scară globală. În acest context Academia de Științe a Moldovei a organizat mese rotunde și prelegeri publice, în cadrul cărora savanți notorii din Republica Moldova și din multe alte țări au pledat pentru revenirea la pace și păstrarea ei. O rezonanță puternică în societate a avut-o Conferința științifică internațională „Platforma Europeană pentru Pace” din 24 mai 2022, cu participarea Laureaților Nobel din Franța, SUA și Japonia (https://asm.md/en/node/1093), diseminarea informației la scară globală fiind asigurată prin portalul Academiei Europene pentru Științe și Arte (https://euro-acad.eu/multimedia?id=41). Vocea în susținerea păcii este consolidată și de oamenii de artă, un bun exemplu în acest sens reprezintă organizarea de către Academia de Științe, la 28 iunie 2023, a Conferinței Internaționale „Știința și Arta pentru Pace” (https://euro-acad.eu/events?id=180).

 

Corespondent: Ce așteptări aveți de la vizita în Republica Moldova preconizată pentru luna septembrie curent, care reprezintă prima revenire la baștina străbunilor a unui membru al familiei Schekman în decursul a cca 100 de ani?

Acad. Ion Tighineanu: Corespondența care am avut-o cu dl Prof. Schekman în ultimii ani, lecțiile publice susținute și participările la emisiunile televizate demonstrează că este nu numai un savant renumit, dar și o personalitate notorie care manifestă dragoste față de oameni și o stimă deosebită fată de membrii familiei, prieteni, strămoși, față de istoria neamului de unde au emigrat strămoșii săi. Mi-a scris că are un vis: să viziteze localitatea Lipcani în nordul Republicii Moldova unde își au odihna de veci străbunicii săi după mamă. Despre rădăcinile sale basarabene a scris și pe portalul Premiilor Nobel. L-am așteptat să ne viziteze în iunie 2021, când am marcat aniversarea a 60-a a Academiei de Științe a Moldovei (avea și bilete de avion procurate), dar a intervenit pandemia de COVID-19 cu restricțiile de călătorie. Desigur, așteptăm cu nerăbdare raportul plenar „Gene, celule și descoperiri în știința fundamentală și boli”, care va fi prezentat  în deschiderea Conferinței Internaționale în domeniul Nanotehnologiilor și Ingineriei Biomedicale (20-23 septembrie 2023), precum și raportul pentru elevi și studenți „Calea spre Premiul Nobel”, fiind siguri că ne va aduce o doză de optimism, de încredere în puterea omului și în viitorul civilizației.

 

Interviu realizat de Carul de reportaj

al „Literaturii și Artei”

Nr. 28-29 (4061-4062) din 13 iulie 2023

 

 

 

Categorie:

Înregistrări online