Date jubiliare

La Mulți Ani, stimate Domnule academician Andrei EȘANU!

16.07.2023

Stimate Domnule academician Andrei EȘANU,

Cu prilejul frumoasei vârste de 75 de ani, Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei și membrii Secției Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a AȘM Vă adresează sincere felicitări, urări de bine și de noi împliniri pe făgașul dezvoltării domeniului științific căruia V-ați consacrat – istoria, magistra vitae!

Vizitatori unici: 762

La un prag al vieții. Tainele și inspirația oenologului Boris Găină

16.08.2022

         Meditând asupra biografiei academicianului Boris Găină, m-am convins încă o dată că temelia cunoașterii, caracterul, curiozitatea, comunicarea cu oamenii și alte abilități se formează în copilărie, în sânul familiei, în școală, printre săteni. Protagonistul nostru s-a născut la 17 august 1947 în satul Chițcanii Vechi, județul Orhei, dintr-o familie de țărani viticultori. Își amintește mai târziu că a fost mereu de ajutor tatălui la toate muncile agricole de îngrijire a viței-de-vie, până la etapa finală – procesarea strugurilor recoltați în curtea casei.

Vizitatori unici: 1379

Felicitări comunității cu prilejul Zilei Inventatorului şi a Raţionalizatorului

24.06.2022

Având în vedere aportul inventatorilor si rationalizatorilor la dezvoltarea economiei nationale, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova din 19 iunie 1995, în Republica Moldova a fost instituită Ziua Inventatorului şi a Raţionalizatorului celebrată anual în ultima sâmbătă a lunii iunie.

Vizitatori unici: 946

Academicianul Gheorghe Duca, ex-președinte al AȘM, a marcat aniversarea a 70-a în cadrul unei conferințe științifice internaționale și prin lansări de carte  

05.03.2022

Academicianul Gheorghe Duca, ex-președinte al AȘM, a împlinit vârsta de 70 de ani.  Cu acest prilej, Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică a Universității de Stat din Moldova și Institutul de Chimie au organizat o serie de manifestări științifice, dedicate academicianului în perioada 28 februarie-4 martie 2022.

Vizitatori unici: 1427

Compozitorul Eugen DOGA: „Nu există durere străină și ar trebui să fim uniți, iar de ziua mea nu-mi doresc decât pace”

03.03.2022

Cu un mesaj de pace prin muzică și-a sărbătorit compozitorul academician Eugen Doga cea de-a  85 primăvară. Într-un concert omagial, dedicat îndrăgitului artist, la 1 Martie, de fapt, s-a scris istorie. E primăvară în calendar și ne-am obișnuit deja că primăvara începe cu maestrul Doga, este ziua în care marele compozitor este sărbătorit de toată țara.

Vizitatori unici: 1489

Reflecții la ceas aniversar. Academicianul Valeriu Rudic – 75 de ani

18.02.2022

În acest sfârșit de săptămână, într-un 18 Făurar, îi spunem La Mulți Ani unei personalități marcante a științei naționale și internaționale, unei somități de mare prestigiu a Academiei de Științe a Moldovei, un reper al comunității științifice și o mândrie pentru țară. Este academician, se numește Valeriu RUDIC și este inventatorul BioR-ului. Este autor a unui număr impresionant, de peste 1200 de lucrări ştiinţifice, inclusiv monografii, manuale, produse înregistrate și fabricate.

Vizitatori unici: 1250

Înregistrări online