La Mulți Ani, stimate Domnule academician Ion ABABII!

11.02.2024
Vizitatori unici: 1182

Stimate Domnule Academician Ion ABABII,

Prezidiul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Secția Științe ale Vieții a AȘM, Vă felicită cordial cu ocazia frumoasei aniversări de 80 de ani!

Graţie capacităţilor profesionale excepţionale, consacrării şi muncii asidue, aţi reuşit să deveniţi un om de știință notoriu, recunoscut în societate şi peste hotarele ţării. În mod special apreciem prestația Dvs ca manager de elită, aflându-Vă în funcţia de ministru al sănătăţii în anii 2005–2008 şi în cea de rector al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” (1994–2005, 2008–2019), consacrând mai mult de un sfert de veac conducerii acestei prestigioase instituții.

De-a lungul unei frumoase cariere ca medic, profesor, cercetător, conducător de instituții medicale, ați demonstrat o deosebită verticalitate, înalt profesionalism, devotament, și ați adus contribuții substanțiale în dezvoltarea științei medicale din Republica Moldova, în promovarea imaginii țării, a științei pe plan național și internațional, ați pregătit sute de tineri care au ales să devină medici, adevărați salvatori de vieți umane. Cele circa 560 de lucrări științifice, inclusiv 9 monografii, 5 manuale, 30 de îndrumări metodice, 33 de brevete de invenție au devenit surse valoroase de studiu pentru cercetători, studenți și masteranzi, medici care lucrează în spitalele din Republica Moldova.

Sunteți fondatorul şcolii contemporane de otorinolaringologie pediatrică, cei mai buni dintre cei mai buni V-au devenit discipoli, alegând să facă carieră în cercetare și medicină.

Activitatea Dumneavoastră, ca om de ştiinţă, profesor, medic, manager, roadele muncii perseverente, sunt apreciate prin conferirea titlurilor onorifice, a diplomelor și medaliilor de stat și cele academice, inclusiv după 2019 V-ați învrednicit de titlul onorific de rector-viager al USMF „Nicolae Testemițanu”.

Astăzi, la pășirea în tagma octogenarilor, în semn de recunoaștere a activității și profund respect pentru realizările DVS remarcabile, Prezidiul AȘM Vă conferă medalia academică „Meritul Științific”.

Vă dorim multă sănătate, pace, bucurie, liniște și armonie, bunăstare și fericire alături de cei dragi!

La Mulţi Ani, stimate domnule academician Ion Ababii!

Categorie:

Înregistrări online