Simpozionul internațional „Monumentul. Tradiție și viitor” – 26 de ani de excelență

08.10.2024
Vizitatori unici: 1130

În perioada 3-6 octombrie 2024, la Iași, s-a desfășurat simpozionul internațional „Monumentul. Tradiție și viitor”. Ajunsă la cea de-a XVI-a ediție, această manifestare științifică a întrunit specialiști notorii în domeniul conservării și restaurării monumentelor, istorici ai artei și arhitecturii din România și Republica Moldova. Simpozionul de anul acesta a fost organizat de către Ministerul Culturii din România, Primăria Municipiului Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași, Institutul Național al Patrimoniului din București, Filiala Iași a Academiei Române, Academia de Științe a Moldovei, Arhivele Naționale ale României, Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice, Institutul Patrimoniului Cultural din Chișinău, Consulatul General al României la Cernăuți. Dr. Aurica Ichim, manager al Muzeului Municipal Iași și director de proiect, cu susținerea Primăriei Municipiului Iași, Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Institutului Național al Patrimoniului și altor parteneri, a reușit și de aceasta dată să unească cercetători de pe ambele maluri ale Prutului, experți din domeniul conservării, restaurării și cercetării monumentelor istorice, care au pus în valoare patrimoniul cultural din spațăiul românesc, oferind o platformă pentru prezentarea celor mai recente studii și tehnici inovatoare în domeniul patrimoniului cultural imobil, realizând o ediție de succes, care a trezit interesul comunității pentru protejarea, cercetarea, restaurarea și valorizarea patrimoniului cultural, ca parte integrantă a moștenirii culturale comune.

Deschiderea oficială a lucrărilor Simpozionului a avut loc pe 3 octombrie, în Sala Muzeului Mitropolitan Iași. După mesajul oficialităților au fost lansate volumele „Putere, diplomație și război în domnia lui Ștefan cel Mare – un bilanț istoriografic (2004–2024 ) I-II, coord. Ovidiu Cristea și Liviu Pilat: București, 2024; „Monumentul XXV”, Iași: Doxologia, 2024, coordonat de Aurica Ichim și Alexandru Gorea; „Clădiri & studii: case, biserici, monumente. Palate. Încercări de arhitectură românească și clasică”, Editura Vremea, 2024; „Patrimoniul balnear din Banat”, coordonată de Adriana Speteanu Vasiliu; „Fabrica de fraze. Eminescu în lumea presei”, București: Editura Universității, 2024, de Ioan Milică.

În cadrul simpozionului a fost organizată o secțiune specială „In memoriam...cei ce au iubit monumentele”, pentru a cinsti amintirea regretatului acad. Răzvan Theodorescu (ales în 2022 membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei) și arh. Dan Nicolae.

În prima zi a simpozionului s-au desfășurat două mese rotunde: „Monumentul istoric, de la restaurare la integrarea оn spațiul urban” (moderată de dr. Oana Zaharia, director al Institutului Național al Patrimoniului din București) și „Biserica Mănăstirii ,,Trei Ierarhi” din Iași, între legendă și istorie” (moderată de prof. univ., dr. Tereza Sinigalia), precum și au fost vernisate câteva expoziții: „Arhitecți români și operele lor”, „Hai la băi. Patrimoniul balnear din Oltenia” ș.a.

Lucrările simpozionului s-au desfășurat în Palatul Braunstein Iași, fiind susținute peste 80 de comunicări în cinci secțiuni științifice „Viața Monumentelor”, „Tehnici și tehnologii de restaurare a monumentelor istorice”, „Restaurarea monumentelor istorice în baza cercetării fondurilor arhivistice”. Cercetătorii de la Chișinău acad. Andrei Eșanu și dr. Valentina Eșanu au susținut comunicarea „Biserica domnească ,,Sfântul Nicolae” din Chișinău (un monument istoric dispărut)”; mem. cor. al AȘM Mariana Șlapac și Leonid Dumitrașcu au prezentat comunicarea „Arhitecții care au contribuit la dezvoltarea arhitectural-urbanistică a zonei de sud a Basarabiei în perioada interbelică şi operele lor”; dr. hab. Liliana Condraticova a vorbit despre acad. Răzvan Theodorescu – membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei; dr., prof. Emil Dragnev a abordat subiectul programului iconografic al sistemului de boltire al bisericii Sf. Ilie din Suceava. Deslușiri în urma realizării lucrărilor de restaurare”; dr. hab. Sergiu Musteață, dr. Ion Tentiuc și dr. Ion Ursu au vorbit despre descoperirea urmelor Soborului Vechi din Chișinău.

Aspectele teoretice ale cercetării au fost completate armonios prin sublinierea valorii aplicative, discuții și intervenții realizate în vizitele de documentare la monumentele istorice restaurate sau în proces de restaurare. Exprimăm întreaga gratitudine doamnei profesor Tereza Sinigalia pentru informațiile oferite cu generozitate pe perioada vizitei de studiu la monumentele istorice și arhitecturale bisericești, incluse pe Lista monumentelor istorice din județul Iași, Suceava, Botoșani – mănăstirea Dobrovăț cu hramul Pogorârea Sfântului Duh din jud. Iași; mănăstirea cu hramul Sf. Nicolae din Coșula, jud. Botoșani; mănăstirea cu hramul Sf. Nicolae Domnesc, Popăuți, mun. Botoșani; ansamblul monastic de la Dragomirna din jud. Suceava ce poartă hramul Pogorârea Sfântului Duh; mănăstirea din Pătrăuți, jud. Suceava purtând hramul Înălțarea Sfintei Cruci (inclusă pe lista patrimoniului UNESCO); mănăstirea Arbore, jud. Suceava cu hramul Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul (inclusă pe lista patrimoniului UNESCO); mănăstirea Adormirea Maicii Domnului de la Putna, jud. Suceava, unde am avut privilegiul de a discuta cu Arhimandritul Melchisedec Velnic, exarh al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor și stareţ al mănăstirii Putna; mănăstirea Bogdana din Rădăuți, cu hramul Sfântul Nicolae; mănăstirea cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Agapia, jud. Neamț, renumită pentru frescele pictate de celebrul Nicolae Grigorescu; iar concluziile simpozionului internațional „Monumentul. Tradiție și viitor”, ajuns la cea de-a XVI-a ediție, au fost făcute la Castelul Sturdza (Palatul Sturdza) de la Miclăușeni, jud. Iași.

Înregistrările video ale ședinței secțiunilor științifice sunt în acces deschis pe pagina Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași la link-urile https://www.facebook.com/muzeis/; https://www.facebook.com/muzeis/videos/simpozionul-interna%C8%9Bional-monumentul-tradi%C8%9Bie-%C8%99i-viitor-edi%C8%9Bia-a-xxvi-a-ziua-%C3%AEnt/1247150759962608/https://www.facebook.com/100063574752328/videos/889100289400624/?__so__=permalink; https://www.facebook.com/muzeis/videos/simpozionul-interna%C8%9Bional-monumentul-tradi%C8%9Bie-%C8%99i-viitor-edi%C8%9Bia-a-xxvi-a-ziua-2-v/1224103575458286.

Mai multe detalii despre desfășurarea simpozionului pot fi găsite la linkurile https://www.trinitas.tv/a-inceput-a-26-a-editie-a-simpozionului-monumentul-traditie-si-viitor/; https://mmb.ro/inceput-xxvi-editie-simpozionului-monumentul-traditie-si-viitor; https://www.radioiasi.ro/stiri/regional/iasi-simpozionul-international-monumentul-traditie-si-viitor-editia-a-xxvi-a/.

 

Dr. hab. Liliana Condraticova

Secretar științific general al AȘM

Categorie: