- Vizualizări: 50
La firma Quantum Kinetics Corporation din Washington, într-un reactor nuclear modular a fost demonstrată menținerea temperaturii de fuziune a plasmei de peste 200 mln oC în decurs de 24 de ore. Această realizare constituie un pas considerabil spre surse curate, practic inepuizabile, de energie, dar și pentru alte aplicații industriale inimaginabile. Totodată, a fost depășită cu mult realizarea precedentă din luna aprilie a anului curent la tocamacul din Republica Coreea KSTAR (Korea Superconducting Tokamak Advanced Reactor), la care a fost atinsă temperatura de 100 mln oC în decurs de 48 secunde.
Această temperatură este de 15 ori mai înaltă decât temperatura din interiorul Soarelui, este suficientă pentru procesul triplu-alfa de formare a carbonului prin fuziunea a trei nuclee de heliu-4, care are loc în giganții roșii, este de doar 3 ori mai joasă decât temperatura de fuziune a carbonului și de 25 de ori mai joasă decât temperatura de formare a stelelor neutronice la depășirea limitei Chandrasekhar.
Datorită atingerii acestei temperaturi în reactorul din Wașhington, în plus la demonstrarea sciziunii Uraniului 234/235/238, a fost înregistrată formarea unei serii de elemente chimice, precum thoriul, plumbul, wolframul, borul, potasiul, magneziul, galiul și siliciul.
Astfel, QKC a demonstrat un potențial enorm de a transforma industria prin tratarea apelor uzate stocate în centrale nucleare, dar și în abordarea provocării majore de producere a energiei în reacțiile de fuziune nucleară.
Una dintre cele mai fezabile reacții de fuziune nucleară din punct de vedere al criteriului Lawson este fuziunea deuteriului (2D) cu tritiul (3T), care rezultă în formarea heliului-4 (4He) cu eliberarea unei cantități enorme de energie. Deuteriul este destul de abundent pe Pământ (0.02% în raport cu 99.98% de hidrogen), dar tritiul este extrem de rar.
O altă reacție fezabilă ar fi fuziunea deuteriului cu heliu-3 (3He), care de asemenea rezultă în formarea heliului-4 cu eliberarea unei cantități similare de energie. Heliul-3 este, ca și tritiul, extrem de rar pe Pământ. Însă, el este destul de abundent în regolitul de pe Lună.
Astfel, rezolvarea acestor două probleme majore: fuziunea nucleară și explorarea Lunii ar deschide perspective pentru exploatarea surselor inepuizabile de energie și rezolvarea problemelor ecologice și climatice, care amenință Pământul.
Surse:
https://www.accesswire.com/933410/new-world-record-in-nuclear-fusion-research
Printre alte realizări în acest domeniu vezi:
https://www.yahoo.com/news/us-firm-sets-record-plasma-213547664.html
https://www.yahoo.com/tech/company-unveils-revolutionary-reactor-design-101543535.html
https://interestingengineering.com/energy/stellarators-fusion-research-advancement-accelerate
M.C. Veaceslav Ursachi