IN MEMORIAM ACADEMICIAN MIRCEA BOLOGA

18.04.2025
Unique visitors: 214

Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei, Secția Științe Exacte și Inginerești a AȘM, exprimă sincere condoleanțe și întreaga compasiune familiei, colegilor, rudelor și apropiaților în legătură cu plecarea la cele veșnice a distinsului om de știință, academician, doctor habilitat în științe tehnice, profesor universitar Mircea BOLOGA.

S-a născut la 31 mai 1935 în satul Parcova, raionul Edineț, Republica Moldova, într-o familie de profesori școlari. A absolvit școala primară în satul natal în 1948, Facultatea de Fizică a Universității de Stat din Chișinău în 1956 și doctorantura la Institutul de Energetică „G. Krjijanovski” din Moscova în 1961, susținând teza de doctor în științe tehnice la vârsta de 26 de ani. În anul 1973 a susținut teza de doctor habilitat în științe tehnice, iar în 1976 i se acordă titlul de profesor. Este ales membru corespondent al AȘM în 1978 și membru titular al AȘM în 1993.

A activat ca cercetător științific la Institutul de Energetică și Automatică al AȘM între anii 1961 – 1964, reorganizat în Institutul Probleme Electrofizice, apoi în Institutul de Fizică Aplicată, în care a ocupat funcțiile de șef de laborator din 1964, director adjunct (1974-1979), director (1979-1997).

A fondat școala științifică în domeniul intensificării transferului de căldură și de masă din Republica Moldova. Este inițiator și conducător al cercetărilor sistematice ale proceselor de transfer de căldură și de masă sub acțiunea câmpurilor electrice și magnetice și ale particularităților hidrodinamice în curgeri cavitaționale, care reprezintă o direcție nouă în termofizică și electrofizică. Prin cercetările complexe electrofizice, termofizice și hidrodinamice au fost fundamentate legitățile dezvoltării convecției electrice, intensificării proceselor de transfer, dirijării stratului-limită și au fost obținute rezultate originale, recomandări și elaborări în baza acțiunilor câmpurilor electrice, care deschid largi posibilități privind organizarea regimurilor termice și termostatarea aparaturii și utilajului de cele mai diverse destinații, la fel ca și elaborarea metodelor prioritare privind realizarea echipamentelor compacte de înaltă eficiență în baza electroconvecției, a unor aparate și tehnologii moderne. Sub îndrumarea lui au fost propuse electrotehnologii importante, s-au efectuat cercetări ale electroplasmolizei materiei prime biologice, au fost elaborate tehnologii și instalații, unele dintre ele fiind realizate peste hotare în bază de licență. A consolidat la Institutul de Fizică Aplicată un colectiv profesionist, care se ocupă de studiul mai multor domenii: corpul solid, semiconductori, supraconductibilitate, posibilități neexplorate de utilizare a electricității, a contribuit la dezvoltarea bazei experimentale de producere, a desfășurat o fructuoasă activitate privind protejarea rezultatelor aplicative. A contribuit la stabilirea relațiilor de colaborare cu instituțiile de învățământ superior și cu numeroase instituții științifice din mai multe țări. Este autor a cca 1500 de lucrări științifice, inclusiv autor și coautor a 15 monografii, autor a peste 300 de brevete de invenție și certificate de inovație, a pregătit peste 50 de doctori și doctori habilitați. A întemeiat, în 1965, împreună cu acad. Boris Lazarenco revista științifico-tehnică "Elektronnaya obrabotka materialov" – prima și unica de acest profil, pe care a îngrijit-o timp de 6 decenii, inițial în calitate de redactor-șef adjunct (1965-1979), apoi în calitate de redactor-șef. Revista se editează în SUA în versiune engleză de editura Allerton Press, Inc. sub denumirea "Surface Engineering and Applied Electrochemistry" și se bucură de o înaltă apreciere.

Academicianul Mircea Bologa a participat la numeroase conferințe și simpozioane naționale și internaționale, inclusiv ca unul dintre organizatorii conferințelor „Prelucrarea electrică a materialelor”. Pentru meritele sale deosebite, academicianul Mircea Bologa a fost distins cu multiple premii și distincții academice și de stat, inclusiv „Om Emerit”, laureat al Premiului de Stat, al Premiului Academiilor de Științe din Belarus, Moldova și Ucraina, al Premiului special al Societății Termotehnicienilor din România. Decorat cu ordinele „Prietenia Popoarelor”, „Gloria Muncii”, „Ordinul de Onoare” și „Ordinul Republicii”. Este cetățean de onoare al satului natal. Gimnaziul din satul Parcova, conform deciziei primăriei, poartă numele „Mircea Bologa”.

În aceste momente de profundă tristețe, transmitem sincere condoleanțe familiei, rudelor, colegilor și tuturor celor care l-au cunoscut. Memoria sa va rămâne veșnic vie în inimile noastre.

 

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

I. Tighineanu, S. Cojocaru, E. Gudumac, I. Hadârcă, L. Condraticova, V. Arnautov, N. Andronati, E. Aruşanov, I. Bersuker, I. Bostan, L. Culiuc, Gh. Duca, C. Gaindric, A. Gulea, B. Gaina, Gh. Gidirim, S. Groppa, D. Dragnev, T. Furdui, T. Lupaşcu, M. Popovici, A. Sidorenko, A. Simaşchevici, I. Toderaș, D. Ţiuleanu, A. Arîcu, V. Bostan, E. Ceban, V. Dulgheru, I. Geru, D. Lozovanu, M. Popa, F. Macaev, V. Ursachi, V. Țurcan, B. Ţucherblat, N. Vulpe, V. Cucereanu, O. Șikimaka, M. Macovei, C. Manolache, A. Dodon.

 

 

Luni 21/04/2025 începând cu orele 16:00 sicriul cu corpul neînsuflețit va fi depus la Mănăstirea „Învierii Domnului” de la cimitirul sf. Lazăr (Doina).

Cei care doresc să-i aducă ultimul omagiu academicianului Mircea Bologa se pot apropia începând cu orele 16:30.

Marți 22/04/2025, la ora 08:00 va începe Liturghia, apoi începând cu ora 10:00 va fi „prohodul” – slujba de înmormântare. Durata slujbei 40 – 45 minute

La orele 10:50 – 11:00 va fi înmormântarea propriu zisă, apoi masa de pomenire.

Categorie: