- Представления: 73
Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei a aflat cu tristețe vestea trecerii în eternitate a scriitorului Paul Goma, autor a peste 40 de cărți, originar din Republica Moldova, stabilit din 1977, la Paris, Franța.
Amintim că la 22 septembrie 2017, Consiliul Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică al AȘM a aprobat, în unanimitate, acordarea titlului onorific de Doctor Honoris Causa scriitorului Paul Goma, pentru întreaga sa creație artistică. Candidatura lui Paul Goma a fost înaintată de Consiliul Științific al Institutului de Filologie și recomandată de Biroul Secției Științe Umanistice și Arte a AȘM.
Menționăm și faptul că la 8 octombrie 2019, la Academia de Științe a Moldovei a fost lansat, volumul „Paul Goma. Cuvântul basarabeanului răzvrătit”, prefață, selecție și coordonare, dr.hab. Aliona Grati. Manifestarea a fost organizată de Secția Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a AȘM, la care a participat conducerea AȘM, cercetători științifici, scriitori, cadre didactice, artiști plastici, critici de artă, consumători de literatură și creație artistică, reprezentanți media.
De asemenea, remarcăm și faptul că la 5 octombrie 2010, tot la Academia de Ştiinţe a Moldovei a fost organizată conferinţa ştiinţifică, prilejuită de cea de-a 75-a aniversare a scriitorului Paul Goma, eveniment organizat în parteneriat cu Institutul de Filologie (pe atunci al AŞM) şi Uniunea Scriitorilor din Moldova. La eveniment a fost invitat și omagiatul Paul Goma, aflat la Paris, însă scriitorul nu a putut veni, în schimb, a expediat un mesaj de gratitudine participanților la conferință.
„Mai bine că nu voi fi de faţă: aş fi intervenit, din sală, corectând cutare cronologie inutilă, cutare fleac important de care nimeni nu are nevoie. Dar aş fi participat şi eu la dezbatere! Şi mi-aş fi apărat cu ghearele şi dinţii partea mea de adevăr”, răspunde, în stilul caracteristic scrisului său, Paul Goma. „Nu ştiţi, stimaţi domni, dar mai ales iubite doamne, de ce aţi scăpat - vreau să vă spun de cine - de mine. Însă, atenţie, nu de tot şi nu pentru totdeauna: în primăvară voi face o nouă tentativă de a încălca „legislaţia republicii”, pentru a reveni pe pământul Basarabiei mele. Iar dacă nu şi nu şi nu, mă voi întoarce postum”, se mai spune în telegrama venită de la Paris.
Nu a reușit, s-a întors postum.
Potrivit surselor oficiale, scriitorul Paul Goma, în vîrstă de 84 de ani, a murit în noaptea de 24 spre 25 martie la Paris, în urma unei infecţii cu coronavirus. Conform indicațiilor fiului regretatului scriitor, Filip Goma, respectând dorința tatălui său și ținând cont de restricțiile actuale în vigoare în Franța, trupul lui Paul Goma va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirului Pére Lachaise din Paris.
Dumenzeu să-l ierte și să-l odihnească în pace.
Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, județul Orhei, din Basarabia, unde părinții săi erau învățători. Tatăl său a construit, împreună cu oamenii din sat, școala care avea într-o latură locuința învățătorilor cu celebrul calidor (coridor, galerie), evocat în romanele autobiografice ale lui Paul Goma. În 1944 se refugiază în România, în satul Vuia, Târnava Mare. A studiat la Şcoala de Literatură „M. Eminescu” din Bucureşti. A editat peste 40 de cărţi. Din 1977 locuieşte la Paris. În aprilie 2013, Paul Goma a primit cetăţenia Republicii Moldova. În septembrie 2017 a devenit Doctor Honoris Causa al AȘM.
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM