- Представления: 411
Erudita cercetătoare Elena Zubcov – membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, profesor onorific al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, România, este de origine din satul moldovenesc Velikoserbulovka (anterior s-a numit Sârbul cel Mare), regiunea Nikolaev, Ucraina. Mulți confrați de-ai noștri au venit din Ucraina, în special din regiunea Cernăuți, ca să-și facă studiile la Chișinău, în limba maternă. Majoritatea dintre ei au și rămas să muncească în Republica Moldova, apreciind confortul psihologic lingvistic și cultural de aici. În context, am putea face o comparație și cu tinerii noștri basarabeni care își urmează studiile în România: după absolvirea instituțiilor de învățământ, puțini dintre ei revin acasă, integrându-se în mediul românesc de activitate și viață.
Părinții Elenei, Ion şi Vera Arabeja, oameni simpli cu patru copii în familie – trei fete și un băiat, nu i-au dat un sfat concret fiicei în alegerea profesiei. Fata învăța foarte bine la școală, fiind apreciată de dascălii ei. Avea o memorie fenomenală. Dacă învățătorul de literatură o ruga să citească cu dicție o poezie de câteva strofe în fața clasei, două-trei catrene le memoriza din prima lectură. Se minunau colegii și învățătorul de capacitățile fetei. A absolvit școala medie cu medalie de argint – a avut noroc de profesori buni. Un rol primordial a jucat în viaţa ei remarcabila profesoară de biologie și chimie, regretata Maria Cebaneț, absolventă cu diplomă de excelență a Institutului Pedagogic din Tiraspol. Dânsa a sfătuit-o pe Elena să meargă la facultatea respectivă din orașul nistrean, iar după încheierea studiilor, să se întoarcă la baştină în locul acesteia, ca ea, cu inima împăcată, să se poată retrage la pensie. Dar în scenariul dat viaţa a introdus corectivele sale. Elena Arabeja a fost trimisă pe câteva luni la practica pedagogică în satul natal. La una din lecțiile deschise, la care au asistat 12 pedagogi din regiune, învăţătoarea de biologie şi chimie la final a îmbrăţişat-o cu căldură și i-a spus profund emoţionată: „Draga mea, îţi mulțumesc pentru acest model de lecţie prezentat, sunt mândră că eşti eleva mea, că ai un nivel de cunoștințe înalt. Te rog, să-ţi continui studiile, să devii om de ştiinţă, ceea ce n-am făcut, cu regret, eu la timpul meu. Să scrii cărți științifice pentru noi, pedagogii, să ajungi profesor universitar...”. Iată așa Elena a fost blagoslovită pe calea ştiinţei.
Un anumit rol asupra deciziei Elenei Arabeja – absolventă a Facultății de Biologie și Chimie a Institutului Pedagogic din Tiraspol – de a îmbrățișa profesia de cercetător pe domeniul respectiv au jucat și lecturile ei din adolescență, în special literatura științifico-fantastică. Foarte popular era la acea vreme romanul „Omul amfibie” (1928) de Alexander Belyaev – celebru scriitor de science-fiction care a devenit unul din fondatorii literaturii sovietice în această branșă, autorul fiind numit și „Sovietic Jules Verne”. Romanul a fost ecranizat în 1961, avându-i drept protagoniști pe tinerii actori deveniți celebri în urma acestor filmări: Vladimir Korenev – Ihtiandr Salvator; Anastasia Vertinskaia – Guttiere Baltazar; Mihail Kozakov – Pedro Zurita; Nikolai Simonov – prof. Salvator, tatăl lui Ihtiandr, căruia i-a implantat bronhii de la un pui de rechin. Astăzi, când dna Elena Arabeja-Zubcov este preocupată de câteva direcții științifice, una dintre ele fiind Ihtiologia (ramură a zoologiei care se ocupă cu studiul peștilor), a explicat că Ihtiandr – numele eroului principal din „Omul amfibie” provine de la cuvintele din greaca veche: ihtio – pește sau organism acvatic și android – om, bărbat. Prin urmare, numele Ihtiandr semnifică un pește bărbat – omul amfibie. Și dacă astăzi avem printre jurnaliștii profesioniști din republică o frumoasă doamnă cu numele de Gutiera, această idee fericită a părinților ei de a o numi astfel pe fiică lor vine, de asemenea, de la acel faimos roman și film „Omul amfibie”. N-am întâlnit în viață reală persoane cu numele Ihtiandr, dar în mass-media de la noi, sunt numiți ironic ihtiandri bărbații care încearcă ilegal să treacă înot Prutul, mai având asupra lor și contrabandă. Deci, ecourile acestui roman și film științifico-fantastic se mai aud și astăzi. Dar să revenim la cercetare, domeniu căruia dna Elena Zubcov i-a consacrat o viață.
În anul 1971, după absolvirea cu succes a Facultății de Biologie şi Chimie a Institutului Pedagogic de Stat din Tiraspol, dna Elena Zubcov îşi începe activitatea științifică în calitate de laborant în cadrul Institutului de Zoologie al AȘM. Se include cu entuziasm, străduință și dăruire, parcurgând pas cu pas treptele afirmării ştiinţifice până la funcția de șef al Laboratorului hidrobiologie și ecotoxicologie. Întâmplarea a făcut ca primul ei raport plenar, prezentat la o conferință unională, să-i impresioneze pe ascultători. Ca urmare, ea a primit o invitație specială la doctorantură din partea conducerii Institutului de Hidrologie din orașul Rostov pe Don, pe care ea a acceptat-o cu interes (1983-1986). Înainte de finisarea studiilor, a susţinut cu brio teza de doctor în geografie, la specialitatea Hidrochimie. După susținerea tezei , Elena Zubcov a trecut din Laboratorul de hidrochimie în Laboratorul de ontogeneză și reproducere a peștilor, incluzindu-se într-o nouă direcție de cercetare cu aspect mai mult biologic, decât hidrochimic. Următoarea etapă de afirmare profesională a protagonistei noastre a constituit susţinerea tezei de doctor habilitat în biologie, la specialitatea Hidrobiologie, Ihtiologie, în 1999, la Chişinău. Cinci ani mai târziu (2004), i-a fost conferit titlul de profesor cercetător.
Astăzi, de la înălțimea noilor exigențe, consemnăm că activitatea profesională a dr. hab. Elena Zubcov se caracterizează prin cercetări de pionierat în domenii interdisciplinare complexe, cum ar fi hidrobiologia şi ihtiologia, ca părți componente ale zoologiei, ecotoxicologia și ecologia acvatică – ca părți componente ale ecologiei, inclusiv ale biocenologiei. Profesorul Elena Zubcov este pionierul cercetărilor complexe privind procesele bioacumulării microelementelor-metale și rolului hidrobionților în migrația biologică a substanțelor chimice în ecosistemele acvatice ale Republicii Moldova. Este apreciată de mai mulţi savanţi din centre ştiinţifice prestigioase din Bucureşti, Riversaid – California, Sarvas – Ungaria, Moscova, Rostov-pe-Don, Kiev ş.a. pentru metodologia de cercetare şi interpretare a unor probleme complexe privind bioacumularea, cât şi cuantificarea rolului organismelor acvatice în funcţionarea ecosistemelor acvatice.
Rezultatele investigaţiilor interdisciplinare, întreprinse de dna Elena Zubcov în colaborare cu savanţi din centrele ştiinţifice din ţară şi de peste hotare (Mare Britanie, Grecia, Ungaria, SUA, România, Ucraina, Rusia), au dezvoltat şi edificat un şir de legităţi, concepte şi argumentări importante, dintre care menționăm, în primul rând, cuantificarea legităților migrației metalelor în ecosistemele acvatice, inclusiv determinarea ponderii principalelor grupe de hidrobionţi în migraţia biogenă a metalelor şi aprecierea posibilităţii de a utiliza diverse specii de hidrobionţi în cadrul biomonitoringului ecosistemelor acvatice.
Pentru prima dată, a formulat conceptul evaluării capacităţii de tampon a ecosistemelor acvatice în baza stabilirii influenței metalelor asupra proceselor producţional-destrucţionale și a limitelor de toleranță a unor specii de organisme acvatice la un șir de metale.
Un alt aspect important a fost descifrarea proceselor acumulării şi a rolului biostimulator și toxic al microelementelor la diverse etape ale dezvoltării ontogenetice a peștilor (icre, larve, puiet, indivizi nematurizaţi şi reproducători). Aceste cercetări, la fel, sunt valoroase atât din punct de vedere fundamental, cât şi aplicativ. În baza acestor investigații au fost elaborate, brevetate un șir de biotehnologii pentru sporirea rezistenţei biologice a peştilor și îmbunătățirea bazei trofice a ecosistemelor acvatice.
Este semnificativ aportul dnei Elena Zubcov la pregătirea cadrelor științifice de înaltă calificare. Abilitățile de conducător de doctorat și dragostea ei faţă de tineretul studios, i-au permis să devină un dascăl desăvârşit. Sub conducerea ei au fost susținute 10 teze de doctor în ştiinţe. Sunt la etapa de susținere publică o teză de doctor în științe biologice și una de doctor habilitat. În anii 2003-2013, ea a fost preşedinte al Consiliului ştiinţific specializat din cadrul Institutului de Zoologie al AŞM, la specialitatea Hidrobiologie, Ihtiologie. De mai multe ori a participat în calitate de referent oficial sau membru al altor consilii științifice specializate pentru susţinerea tezelor de doctor şi doctor habilitat. Prof. Elena Zubcov aduce o contribuție valoroasă și în calitate de conducător științific și membru al comisiilor de îndrumare a studenților doctoranzi care își fac studiile în Școala doctorală Științe Biologice, Geonomice, Chimice și Tehnologice a USM. Cu suportul ei, au fost obţinute şi realizate 7 proiecte internaţionale şi 4 proiecte naţionale pentru doctoranzi şi tineri cercetători.
O nouă experienţă în viața profesorului Elena Zubcov privind promovarea şi valorificarea politicii de stat în domeniul cercetării-dezvoltării constituie activitatea ei în cadrul Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare în perioada 2005-2008, în calitate de vicepreşedinte al CNAA, fiind primul conducător al Comisiei de acreditare a organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării a CNAA. Alături de m.c. Constantin Gaindric, preşedintele CNAA din acea perioadă, a pus în aplicare procedura de acreditare ştiinţifică, lansată odată cu aprobarea Codului cu privire la ştiinţă şi inovare în iulie 2004. Ca orişice lucru nou, acreditarea s-a dovedit a fi anevoioasă, iar unii conducători ai organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării chiar s-au opus din cauza unor animozităţi. Totuși dna Zubcov a avut curajul, insistenţa şi profesionalismul necesar pentru a convinge întreaga comunitate ştiinţifică de oportunitatea şi intenţiile pozitive ale evaluării şi acreditării ştiinţifice. Ca urmare, în perioada mandatului ei de patru ani au fost acreditate 48 de organizaţii din sfera ştiinţei şi inovării, dintre care 17 institute academice, 19 institute de cercetare cu subordonare ministerială şi 12 instituţii de învăţământ superior.
În anul 2016, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, România, i-a conferit dnei Elena Zubcov titlul „Profesor onorific” pentru contribuții semnificative la organizarea manifestărilor științifice, elaborarea și realizarea proiectelor comune cu finanțare europeană, a publicațiilor științifice, precum și la consultarea studenților și doctoranzilor. O altă recunoștință publică a protagonistei noastre: în anul următor, 2017, grație notorietății ei în domeniile hidrobiologiei, hidrochimiei, ecotoxicologiei, ihtiologiei și acvaculturii, a fost aleasă membru corespondent al AȘM.
Pe parcursul activității ei în calitate de cercetător, de conducător al grupei de ecotoxicologie, apoi de şef al Laboratorului Hidrobiologie şi Ecotoxicologie, și de șef al Centrului de Cercetare a Hidrobiocenozelor și Ecotoxicologiei, dna Elena Zubcov a mobilizat colectivul la diversificarea continuă a direcţiilor de cercetare, participarea la concursuri pentru proiecte științifice naționale și internaționale. Chiar şi în condiţiile penuriei economice, laboratorul ghidat de ea, a reuşit să-şi fortifice baza tehnico-materială. Bunăoară, în perioada 2008-2010, pentru promovarea consecventă a cercetărilor ştiinţifice la scară mondială, Agenţia Elveţiană de Cooperare şi Dezvoltare pentru Republica Moldova i-a oferit sub formă de donaţie un set de echipament performant pentru investigaţii hidrochimice şi hidrobiologice în valoare de 1,7 mln. dolari – un succes răsunător pentru acest laborator și conducătorul lui. Institutul de Zoologie, la fel, prin proiecte internaționale, a fost înzestrat cu echipament performant în sumă de 1,5 milioane de euro.
Nu cred că există la noi în republică un alt laborator sau centru de cercetare, care să fi obținut prin concurs atâtea proiecte de cercetare de diferite nivele. În acest caz e vorba de performanță în știință, de competitivitate. Sub conducerea ştiinţifică şi cu nemijlocita participare a dnei profesor Elena Zubcov au fost realizate investigaţii valoroase teoretice şi aplicative în cadrul a 25 proiecte internaţionale (INCO-Copernicus, CRDF, CRDF/MRDA, FRCF, SDC, WECF, SDC.IPEN, UE), a peste 30 proiecte naţionale şi cca a 50 contracte economice. Colectivul de cercetători este mândru că, începând cu anul 1991 de la declararea Independenței Republicii Moldova, nu a avut nici un an fără de 2-3 proiecte naționale, internaționale sau contracte economice. Astfel, și s-a menținut pe val, având în vedere că finanțarea de la buget a cercetării din republica noastră a fost și rămâne la noi mai mult simbolică.
În calitate de expert, dna Elena Zubcov a participat activ în procesul de elaborare a legislaţiei secundare întru implementarea Legii Apei (Regulamentul privind cerinţele de calitate a mediului pentru apele de suprafaţă, Regulamentul privind protecţia apelor subterane, Regulamentul privind monitorizarea stării apelor de suprafaţă şi a apelor subterane, Regulamentul privind prevenirea poluării din activităţi agricole, Regulamentul privind zonele de protecţie sanitară a prizelor de apă) ş.a. Acordă în permanent ajutor metodic şi consultativ persoanelor fizice și juridice în diverse probleme complicate ce vizează ecologia ecosistemelor acvatice, acvacultura și ecotoxicologia. Semnificativă este contribuția Dumneaei la soluționarea problemelor cu referire la fluviul Nistru, prin participarea în grupurile de lucru și în Comisiile guvernamentale privind utilizarea sustenabilă și protecția arterei principale de asigurare cu apă potabilă a Republicii Moldova. S-a manifestat ca un adevărat combatant pentru protecția ecosistemelor acvatice în timpul numeroaselor runde de negocieri ale Acordului de funcționare a Complexului Hidroenergetic Nistrean, în care componenta de mediu este cea mai importantă.
Singură sau în colaborare cu colegii de breaslă, dna profesor Elena Zubcov a publicat cca 500 de lucrări ştiinţifice şi ştiinţifico-metodice în ţară şi peste hotare, inclusiv 10 monografii, 1 atlas de hărți, 24 ghiduri, recomandări, inclusiv la comanda UNECE, peste 200 rapoarte și comunicări la foruri ştiinţifice, numeroase rapoarte şi strategii (Ministerul Mediului al RM, ONU, FAO), recomandări etc. Deci, e vorba de o permanentă muncă analitică și creativă.
De-a lungul anilor de activitate științifică, dna membru corespondent Elena Zubcov și-a cucerit respectul, aprecierea oamenilor și a societății, în ansamblu. Ea a fost distinsă cu Diploma de Onoare a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (2020), Diploma de Onoare a Guvernului Republicii Moldova (2020), Ordinul „Gloria Muncii” (2019), Medalia „Nicolae Milescu Spătarul" a AȘM (2019), Medalia „Dimitrie Cantemir" a AȘM (2014), Premiul Academiei de Ştiinţe a Moldovei pentru ciclul de lucrări „Legităţile migraţiei substanţelor chimice şi rolul lor în funcţionarea grupelor principale de hidrobionţi în ecosistemele acvatice ale Republicii Moldova" (2005).
Actualmente, savanta Elena Zubcov este reprezentantul Academiei de Ştiinţe a Moldovei în Strategia Ţărilor Dunărene, reprezentantul Institutului de Zoologie în Reţeaua Centrelor de Acvacultură din Europa Centrală şi de Est - Network of Aquaculture Centres în Central-Eastern Europe (NACEE), coordonator din partea R. Moldova al rețelei interdisciplinare INPOLDE din Euroregiunea „Dunărea de Jos”. Participă activ în Asociaţia Internaţională Femeile Europei pentru un viitor comun (WECF); Asociaţia Internaţională Global Water Partnership (GWP); Asociaţia Internaţională The International POPs Elimination Network (IPEN). Este preşedinte al Asociaţiei Ecotoxiciologilor din RM „Ecotox”, fondată în anul 1999. După cum vedem, integrarea în structurile europene m.c. Elena Zubcov a realizat-o chiar din primii ani de independență a țării noastre.
La 18 ianuarie 2024 dna Elena Zubcov sărbătorește 75 de ani de viaţă şi 52 de ani de activitate profesională. E un eveniment remarcabil care nu poate fi trecut cu vederea, după cum e însăși viața, după cum e biologia – studiul veții, căreia i s-a dedicat. Se consideră o femeie împlinită şi fericită sub toate aspectele. Are o familie de cercetători: soțul, Nicolae Zubcov, este ornitolog, fiica, Natalia Zubcov, este ca și mama – hidrobiolog-ihtiolog, ambii au susţinut doctoratele în biologie. Despre ce se discută în familie, ne dăm bine seama. Ne rămâne să-i urăm pe toți de sănătate, de pace, de prosperitate și longevitate în cercetare.
Tatiana ROTARU