Întrevederea președintelui AȘM, acad. Ion Tighineanu cu Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk

14.02.2020
Unique visitors: 1292
Zdaniuk

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a avut, la 13 februarie 2020, o întrevedere cu Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk. La întrevedere a participat vicepreședintele AȘM, acad. Boris Gaina și Octavian Mamaliga, expert pentru probleme economice, culturale și politici de dezvoltare, Ambasada Poloniei.

Președintele AȘM a prezentat succint situația actuală în Academia de Științe, informând asupra reformelor în știință, inițiate acum doi ani, care s-au soldat cu transferul institutelor de cercetare în gestiunea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Președintele Tighineanu a menționat faptul că reforma oricum urma să aibă loc, dar discuțiile cu instituțiile abilitate, inclusiv, cu experții europeni care au anticipat reforma nu prevedea transmiterea institutelor de cercetare către minister. Situația nouă în care s-a pomenit actualmente Academia necesită revizuirea anumitor abordări ce vizează reînnoirea relațiilor de colaborare cu alte academii, unde existau programe și proiecte bilaterale, schimb echivalent de cercetători și alte activități comune.

În context, acad. Tighineanu a ținut să specifice că între Academia de Științe a Moldovei și Academia de Științe a Poloniei a existat o colaborare foarte fructuoasă, au fost publicate în reviste internaționale prestigioase zeci și sute de lucrări științifice comune,  au fost organizate multe evenimente în comun, conferințe, simpozioane atât în Polonia, cât și în Republica Moldova, unde ambele părți au rămas cu cele mai bune impresii atât despre organizarea științei, cât și nivelul cercetării. Președintele AȘM a informat, de asemenea, că până la reformă menționată, Academia era responsabilă de promovarea colaborărilor internaționale. „Noi trebuie să reluăm schimbul echivalent de cercetători. În acest context am pregătit modificări la legea cu privire la știință și inovare, fiindcă actualul Cod nu prevede acest drept pentru Academie. Sperăm că noile modificari ale Codului vor fi aprobate de parlament în timpul cel mai apropiat”, a punctat academicianul.

Totodată, președintele AȘM a menționat că Republica Moldova este asociată la Programul european Orizont 2020. Este o colaborare și în cadrul proiectelor europene, inclusiv, cu cercetători din Polonia. „Echipele de cercetare, oricum, sunt în colaborare, sunt tradiții deja, dar este important să revenim la acea platformă care a lucrat mulți ani, de schimb echivalent, de programe de proiecte bilaterale, pentru ca reprezentau un suport, o platformă solidă, în cadrul cărora se pregăteau propuneri de proiecte europene. Să ne pregătim, să găsim soluții, căci timpul trece foarte repede”, a spus președintele AȘM.

În succinta trecere în revistă a activității AȘM, dar și a problemelor cu care se confruntă instituția academică, președintele AȘM a invocat și inițiativa de a readuce institutele de cercetare în cadrul Academiei, dar aceasta depinde nu doar de dorința Academiei, dar și de voința politică. Președintele Tighineanu este de părere că șansa institutelor de a supraviețui depinde de faptul, dacă acestea vor rămâne într-o rețea și Academia poate să fie acea umbrelă necesară pentru consolidare.

În cadrul discuțiilor, acad. Boris Gaina a menționat experiența Poloniei în domeniul horticulturii, culturilor mărului, coacăzii și zmeurei care este apreciată în toate țările, specificând că partea moldavă a trimis în Polonia delegații din tineri fermieri care au însușit cele mai noi tehnologii poloneze, recunoscute în toată lumea.  

La rândul său, Excelenţa Sa Bartłomiej Zdaniuk, Ambasadorul Poloniei, a mulțumit pentru posibilitatea de a discuta și a face un schimb de opinii. Diplomatul a menționat că vine cu enormă plăcere la Academie, pentru că el însuși vine din lumea universitară. Este politolog, doctor habilitat, iar teza sa, subiectul cercetării sale, publicațiilor de până acum au vizat consolidarea statală în RM.

În contextul reformelor menționate, Excelența Sa a remarcat că acesta este un fenomen cunoscut și cunoaște și problemele cu care se confruntă cercetarea. Excelența Sa a menționat că Ambasada susține în întregime demersurile ce vizează reînnoirea contactelor între academii, relațiilor de colaborare între cercetătorii ambelor țări. Diplomatul a exprimat opinia că cel mai important este să existe unele contacte directe între oameni, ei pot în mod mai pertinent să identifice nevoile sau posibilitățile de cooperare, iar aceasta presupune 90% din succes. Ca mod de organizare și realizare eficientă a acestui demers, părțile au convenit la înaintarea unei adresări către președintele Academiei de Științe a Poloniei, în scopul reluării și intensificării relațiilor de colaborare între cele două academii.

În contextul reînnoirii contactelor, șeful misiunii diplomatice a exprimat doleanța de a participa și la alte evenimente științifice, mai ales acolo, unde sunt abordate probleme legate de Polonia, indiferent de domeniu, fie că e vorba de științe ale vieții, tehnice sau științe reale, fiindcă abordarea științifică este un lucru extrem de important. 

Președintele AȘM i-a mulțumit Excelenței Sale pentru vizită, deschidere, pentru propunerile și recomandările formulate, pentru susținerea în demersurile Academiei de Științe a Moldovei, care traversează actualmente o perioadă mai dificilă sub aspectul reformelor menționate. Academicianul a exprimat speranța că prin eforturi comune vor contribui la impulsionarea colaborării dintre cele două instituții academice care au frumoase tradiții, colaborări și chiar relații de prietenie.

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

Înregistrări online