Prof. Konstantin Novoselov: Cred că științele fundamentale sunt singurul domeniu al activității umane care va aduce prosperitate și care va reuși să găsească soluții la provocările zilelor noastre

18.08.2022
Unique visitors: 1309

În contextul Anului Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă, declarat de Adunarea Generală a ONU la 2 decembrie 2021, mai multe personalități din țară și de peste hotare și-au expus opinia cu referire la importanța cercetărilor fundamentale pentru depășirea provocărilor secolului XXI. Propunem atenției domniilor voastre punctul de vedere al profesorului Konstantin Novoselov, de la Universitatea din Manchester, UK și Universitatea Națională din Singapore, Laureat al Premiului Nobel în fizică (2010), membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei.

 

Buna ziua!

Îmi face o mare plăcere să mă adresez Domniilor voastre cu această ocazie și cred că este foarte util să vorbim despre importanța cercetării fundamentale pentru dezvoltarea noastră ca ființe umane. Adesea, importanța cercetărilor fundamentale este subestimată. De obicei vorbim despre realizările tehnologice, noile descoperiri în industrie și altele, dar descoperirile științifice fundamentale sunt deseori lăsate în urmă. De ce se întâmplă astfel? Pentru că nu este evidentă modalitatea prin care noile descoperiri în știință pot fi utilizate în viața de zi cu zi. Și situația este destul de bizară, deoarece cu cât este mai avansată și mai fundamentală, cu cât este mai radicală descoperirea, cu atât este mai greu să ne imaginăm cum o putem folosi și cum o putem aplica. De asemenea, odată cu trecerea timpului, realizările radicale ale științei vor deveni cele mai interesante și cele mai utile. Cu ceva timp în urmă, orice tehnologie modernă a început să se dezvolte în baza unei descoperiri în știință. De aceea cred că trebuie să recunoaștem acest lucru și că avem nevoie de o înțelegere largă din partea întregii societăți. Științele fundamentale au nevoie de un sprijin uriaș. De asemenea, trebuie să înțelegem că cercetarea fundamentală nu este o cale ușoară; din păcate, există multe riscuri și eșecuri. De altfel, eșecurile trebuie susținute în același mod ca și realizările. Sunt un mare susținător al științelor fundamentale și cred că ele sunt singurul domeniu al activității umane care va aduce prosperitate și care va reuși să găsească soluții la provocările zilelor noastre. Vă rog să susțineți științele fundamentale și vă doresc mult succes!

 

Înregistrarea video este disponibilă la link-ul: https://youtu.be/ai3cT0laqSs

Sursa:

Înregistrări online