Războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei a destabilizat situația în zona noastră, dar și în lume

23.02.2023
Vizitatori unici: 1250

La 24 februarie 2023 se împlinește un an de la declanșarea războiului agresiv al Federației Ruse împotriva Ucrainei – stat suveran, independent, membru-fondator al Organizației Națiunilor Unite (ONU), frontierele căreia au fost recunoscute la nivel internațional, inclusiv de Federația Rusă, România și de celelalte state ale lumii. Acest subiect de extremă actualitate a fost analizat la Academia de Științe a Moldovei de istoricul și profesorul universitar al USM Anatol Petrencu în prelegerea sa publică cu genericul „Războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei: cauze, desfășurare, urmări”.

În debutul evenimentului, acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, l-a salutat pe profesorul universitar Anatol Petrencu pentru amabilitatea de a veni la Academie și a prezenta o prelegere publică la un an de la începerea războiului Federației Ruse împotriva țării vecine. Totodată, a remarcat că pe durata ultimelor 12 luni, de la tribuna AȘM, despre război și restabilirea păcii au vorbit prof. Peter Gluckman, președintele Consiliului Științific Internațional; acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române; acad. Anatoly Zagorodnîi, președintele Academiei Naționale de Științe din Ucraina; prof. Rattan Lal, Laureat Nobel pentru Pace; prof. Serge Haroche, Laureat Nobel pentru Fizică; prof. Richard J. Roberts, Laureat Nobel pentru Medicină; prof. Hiroshi Amano, Laureat Nobel pentru Fizică, precum și cercetători din Republica Moldova: dr. hab. prof. Victor Juc etc. Astăzi, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, profesorul universitar Anatol Petrencu vine să ne explice cauzele începerii acestui război agresiv, desfășurarea lui în continuare și consecințele sale.

A urmat prelegerea publică prezentată de profesorul Anatol Petrencu, în care a expus principiile de conviețuire pașnică a popoarelor și de soluționare a problemelor (diferendelor între state) atunci, când ele apar. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, a menționat vorbitorul, oamenii politici ai Europei occidentale și-au pus întrebarea: de ce încep războaiele care duc la milioane de victime nevinovate, la distrugeri de bunuri materiale, localități ruinate, la suferințe, boli, familii devastate, lacrimi și durere? Și au dedus: din cauza frontierelor! După eforturi susținute, în august 1975, la Helsinki, reprezentații țărilor europene, SUA și Canada au semnat Actul final care prevede inviolabilitatea frontierelor așa cum sunt ele, „injuste”, „nedrepte” etc. Acest document a fost semnat și de liderul URSS Leonid Brejnev, căruia, ulterior, cu încălcarea statutului, i s-a conferit cea mai înaltă distincție militară sovietică, Ordinul „Pobeda”, pentru că a recunoscut principiul inviolabilității frontierelor existente.

După destrămarea URSS, a specificat raportorul, același principiu a fost extins și asupra fostelor republici unionale: granițele dintre ele fiind recunoscute internațional ca frontiere ale noilor state suverane și independente. Federația Rusă a reconfirmat acest principiu și a recunoscut frontierele noilor state, inclusiv cu Ucraina. Mai mult, ea a mai semnat un document important – Memorandumul de la Budapesta, în care Rusia a dat asigurări că nu va invada Ucraina. În pofida angajamentelor luate, Federația Rusă a anexat Crimeea (a. 2014) și a dezlănțuit un război de amploare împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022.

Pe parcursul prezentării prelegerii, prof. univ. Anatol Petrencu a expus și alte subiecte: rezistența ucrainenilor, solidaritatea internațională cu ei, criza ONU și altor structuri internaționale, Crucea Roșie Internațională, de exemplu ș.a., Rusia – stat terorist, condițiile încheierii păcii între Ucraina și Rusia. Au fost evidențiate și pozițiile Republicii Moldova și României față de războiul din țara vecină.

Prelegerea publică a fost ascultată cu un viu interes, generând numeroase întrebări, la care au primit răspunsuri competente și bine documentate.

Dr. hab., prof. univ. Anatol Petrencu – reputat specialist în domeniu și activist civic –  este autor a 12 monografii și 12 manuale, a 2 culegeri de studii și 4 culegeri de documente, a peste 550 de studii și articole în domeniu. A fost distins cu Ordinul  „Gloria Muncii”, 2010; Ordinul „Crucea de Merit de Argint”, Polonia, 2012; Medalia Statului Polonez „Pro Memoria”, Varșovia, 2013; Ordinul Național „Serviciul Conștiincios” în grad de „Comandor”, România, 2014; Medalia „Nicolae Milescu Spătarul” a AȘM, 2018; Medalia de Aur „Premier i mąż stanu Ignacy Jan Paderewski”, Polonia, 2018, Medalia „Mihai Eminescu”, Craiova, 2018 ș.a. A fost ales Doctor Honoris Causa al Universității de Stat „B.P. Hașdeu” din Cahul,  2017.

Evenimentul s-a desfășurat cu prezență fizică și online. Înregistrarea video poate fi accesată la link-urile: https://www.youtube.com/watch?v=vIKLuEQQWBw și https://www.privesc.eu/Arhiva/101979/Prelegerea-publica--Razboiul-agresiv-al-Rusiei-impotriva-Ucrainei--cauze--desfasurare--urmari---sustinuta-de-Anatol-Petrencu--doctor-habilitat-in-isto

 

Tatiana ROTARU

 

 

 

 

 

 

 

Categorie: