Randy Schekman, laureat al Premiului Nobel, a sosit duminică seara în Aeroportul Internațional Chișinău

17.09.2023
Vizitatori unici: 729

La invitația Academiei de Științe a Moldovei, după 15 ore de zbor, a sosit duminică seara în Aeroportul Internațional Chișinău profesorul Randy Schekman, celebru savant contemporan de la Universitatea California/Berkeley, Departamentul de Biologie Moleculară și Celulară, SUA, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicină (2013) și Membru de Onoare al AȘM (2021). Savantul a fost întâmpinat în aeroport de acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, și de dr.Tudor Braniste, șef al Secției Management Academic și Relații Externe.

Randy Schekman a stabilit relații de colaborare cu oamenii de știință de la Chișinău acum trei ani, în vremuri extrem de complicate, când omenirea era debusolată și derutată de pandemie. Atunci, savantul a deschis online, la 28 aprilie 2020, Simpozionul Științific „Pandemia COVID-19: Suport științific medical sau ce trebuie să cunoaștem despre coronavirusul SARS-CoV-2 și pandemie”, organizat de Academia de Științe a Moldovei în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”. Astfel, s-au creat primele contacte științifice dintre citologul american și cercetători din Republica Moldova. Aceste relații de colaborare și prietenie, în continuare, s-au amplificat: dl Randy Schekman s-a convins că și într-o țară săracă, ca Republica Moldova, se face cercetare de performanță. Profesorul american îi susține pe moldoveni, participând la evenimentele științifice, organizate de AȘM, luând atitudine în unele situații ce vizează cercetarea și viitorul ei.

Savantul de peste ocean are și o relație de suflet cu Basarabia românească. Aici, la nordul republicii, cu aproape 100 de ani în urmă, au trăit rudele sale. Străbunicii după mamă sunt înmormântați în orașul Lipcani, raionul Briceni. În anul 1927, bunicii săi au emigrat în Statele Unite ale Americii, unde mai târziu a văzut lumina zilei viitorul savant.

Randy Wayne Schekman s-a născut la 30 decembrie 1948. A avut o educație aleasă, a făcut studii de performanță, inclusiv doctorale, ulterior s-a încadrat în cercetare. În 1999, a fost ales președinte al Societății Americane de Biologie Celulară. Este membru al Academiei Americane de Arte și Științe, Fellow al Asociației Americane pentru Promovarea Științei (AAAS). Din 2011 este redactor-șef al revistei eLife.

Ceasul de glorie al profesorului Randy Schekman a sunat în anul 2013, când, împreună cu Thomas C. Südhof și James Rothman, a devenit Laureat al Premiului Nobel în Medicina pentru descoperirea mecanismului care reglează traficul vezicular, un sistem important de transportare în celulele vii.

 

Tatiana ROTARU

 

 

 

Categorie:

Înregistrări online