Profesorul Rattan LAL, membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei, a fost ales membru al Academiei Europaea

25.07.2022
Vizitatori unici: 972

Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei a recepționat zilele acestea o veste bună de la profesorul Rattan LAL din SUA: Secretariatul Academiei Europaea (The Academy of Europe, https://www.ae-info.org/ae) cu sediul la Londra, l-a informat pe distinsul om de știință, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace și membru de onoare al AȘM, despre alegerea Domniei Sale în calitate de membru al prestigioasei instituții academice transnaționale.

Amintim că până la acest moment țara noastră era reprezentată în Academia Europaea (AE) de academicianul Ion Tighineanu, președinte al AȘM, precum și de profesorul Konstantin Novoselov, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizică și membru de onoare al AȘM (aleși în 2021 și respectiv 2015).

Academia Europaea cu circa 5 mii de membri este pe bună dreptate considerată cea mai reprezentativă și prestigioasă academie europeană, fiind singura Academie la nivel european care întrunește personalități marcante din domeniul cercetării nu doar din Europa, ci și din întreaga lume, inclusiv 81 de Laureați ai Premiului Nobel.

După cum am menționat într-un material publicat anterior, AE are experiență de activitate de peste 30 de ani și reprezintă o instituție marcantă cu 7 centre regionale în Barcelona (Spania), Bergen (Norvegia), Cardiff (UK), Budapesta (Ungaria), Munich (Germania), Tbilisi (Georgia) și Wrocław (Polonia).

De notat și faptul, că AE are cel mai important rol în dezvoltarea strategică a SAPEA („Science Advice for Policy by European Academies”/„Consiliere științifică pentru politici de către academiile europene” - https://sapea.info/), care oferă consiliere științifică independentă comisarilor europeni pentru a sprijini luarea deciziilor la nivel de politici. Printre prioritățile strategice sunt oferirea excelenței colective și independentei în expertiză și activitate, crearea de colaborări și parteneriate benefice, îmbunătățirea vizibilității, impactului și încrederii.

Mai multe detalii despre istoria fondării și prioritățile activității Academiei Europaea pot fi găsite în prelegerea publică, prezentată online la 20.12.2021, de președintele AE, Prof. Sierd Cloetingh, care este disponibilă la următorul link:

https://www.privesc.eu/Arhiva/97631/Lectia-publica-sustinuta-de-Presedintele-Academiei-Europene--profesorul-Sierd-Cloetingh--cu-tema--Perspectives-on-Frontier-Research--Education-and-Inn   

 

Eugenia Tofan,

Serviciul de presă al AȘM

 

Categorie:

Înregistrări online