Prof. Randy Schekman – Laureat al Premiului Nobel și Membru de Onoare al AȘM – ne va vizita țara

06.03.2023
Vizitatori unici: 931

O veste bună a sosit de la Universitatea California/Berkeley: Prof. Randy Schekman, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, va întreprinde o vizită la Academia de Științe a Moldovei. Conform agendei de lucru, savantul va participa la lucrările Conferinței Internaționale în domeniul Nanotehnologiilor și Ingineriei Biomedicale, care va avea loc la Chișinău, în prima lună de toamnă. Evenimentul este organizat de Asociația în Inginerie Biomedicală și Universitatea Tehnică a Moldovei în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu” și Federația Mondială pentru Inginerie Medicală și Biologică.

Relațiile de colaborare cu profesorul Randy Schekman au început cu circa trei ani în urmă: savantul a deschis, la 28 aprilie 2020, Simpozionul Științific „Pandemia COVID-19: Suport științific medical sau ce trebuie să cunoaștem despre coronavirusul SARS-CoV-2 și pandemie”, convocat de Academia de Științe a Moldovei în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Astfel, s-au stabilit primele contacte științifice dintre citologul american și cercetători din Republica Moldova. Aceste relații de colaborare și prietenie, în continuare, s-au amplificat: dl Randy Schekman s-a convins că și într-o țară mică, ca Republica Moldova, se face cercetare de performanță, deși Academia de Științe și institutele de cercetare trec în prezent prin mari dificultăți, generate de reforma din domeniu. Profesorul american îi susține pe moldoveni participând la evenimentele științifice, organizate de AȘM, luând atitudine în unele situații ce vizează cercetarea și viitorul ei. Mai mult, savantul de peste ocean are și o relație de suflet cu Basarabia românească. Aici, la nordul republicii noastre, au trăit rudele sale. Străbunicii după mamă sunt înmormântați la Lipcani. În anul 1927, bunicii au emigrat în Statele Unite ale Americii, unde mai târziu a văzut lumina zilei viitorul savant.

Randy Wayne Schekman s-a născut la 30 decembrie 1948. A avut o educație aleasă, a făcut studii de performanță, inclusiv doctorale, ulterior s-a încadrat în cercetare. În 1999 este ales președinte al Societății Americane de Biologie Celulară, este membru al Academiei Americane de Arte și Științe, Fellow al Asociației Americane pentru promovarea științei (AAAS). Din 2011 este redactor-șef al revistei eLife.

Ceasul de glorie al profesorului Randy Schekman a sunat în anul 2013, când, împreună cu Thomas C. Südhof și James Rothman, a devinit Laureat al Premiului Nobel în Medicină pentru descoperirea mecanismului care reglează traficul vezicular, un sistem foarte important de transportare în celulele vii.

La 12 iunie 2020, de ziua Academiei de Științe a Moldovei, oaspetele de onoare, prof. Randy Schekman, a prezentat online prelegerea publică cu genericul „Importanța științei fundamentale în descoperirile medicale” (https://asm.md/en/node/769). De parcă ar fi intuit că 2022 va fi Anul Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă, declarat ca atare de Adunarea Generală a ONU la 2 decembrie 2021. În intervențiile sale în cadrul evenimentelor organizate la AȘM, savantul a menționat că SUA s-au bucurat de o creștere extraordinară a industriilor farmaceutice grație legăturii dintre științele fundamentale și aplicația industrială și a îndemnat fiecare țară din lume, inclusiv Republica Moldova, să recunoască importanța investițiilor în științele fundamentale pentru propria dezvoltare industrială (https://www.youtube.com/watch?v=qpOpdTLkHzU&list=PLHftfp5IajCQd38LWnzYge_Ll7TlVXz1O&index=2).

În contextul altor evenimente științifice cu participarea prof. Randy Schekman,  amintim de teleconferința din 9 martie 2022, în cadrul căreia profesorii Randy Schekman și Richard Roberts, ambii Laureați ai Premiului Nobel în medicină, împreună cu membrii Prezidiului AȘM, au condamnat războiul declanșat de Federația Rusă în țara vecină și și-au exprimat susținerea pentru poporul ucrainean (https://asm.md/en/node/1027). Savanții americani, de rând cu alți 204 Laureați ai Premiului Nobel, au fost promotori și semnatari ai „Scrisorii deschise” în sprijinul Ucrainei.

Amintim și de două emisiuni televizate, prima la TVR Moldova (https://tvrmoldova.md/actualitate/pronostic-optimist-la-obiectiv-comun-vaccinul-impotriva-noului-coronavirus-ar-putea-sa-apara-pana-la-sfarsitul-anului-2020/), iar ultima fiind în cadrul emisiunii „Concret” de la postul TV - Moldova 1 din 5 aprilie 2021, în cadrul căreia prof. Randy Schekman a adus informații recente cu privire la pandemie și problemele ce țin de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și eficiența vaccinurilor (https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=1093302874509759) .

În cadrul Adunării Generale a membrilor titulari și membrilor corespondenți ai AȘM din 28 mai 2021 profesorul Randy Schekman a fost ales în unanimitate în calitate de Membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei (https://www.asm.md/en/node/740). Putem spune cu certitudine că profesorul american cu rădăcini basarabene este ambasadorul nostru la Universitatea California/Berkeley, acordând atenția cuvenită reprezentanților țării noastre în timpul vizitelor lor în această instituție de educație, ultima deplasare fiind a unei delegații de la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Urmează prima călătorie a prof. Randy Schekman la baștina străbunicilor săi. La 20 septembrie 2023, dumnealui va participa la deschiderea Ediției a 6-a a Conferinței Internaționale de Nanotehnologii și Inginerie Biomedicală ce se va desfășura în incinta Institutului Muncii. În cadrul ședinței plenare, oaspetele nostru de onoare va prezenta un raport vizând tematica evenimentului științific. Pe parcursul șederii sale în Republica Moldova, savantul preconizează să viziteze localitatea Lipcani din r. Briceni, unde-și odihnesc somnul de veci străbunicii săi.

Tatiana ROTARU

 

 

Categorie:

Înregistrări online