„Priveghetoarea Basarabiei”, eveniment dedicat aniversării a 110-a de la nașterea interpretei Maria Cebotari, la Muzeul de Istorie

12.02.2020
Vizitatori unici: 1089

Joi, 13 februarie 2020, ora 15.00, Muzeul de Istorie a Orașului Chişinău (str. Alexei Mateevici, 60a), în colaborare cu Secţia Ştiinţe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a AȘM, Universitatea de Stat „D.Cantemir” și Facultatea Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, organizează un eveniment dedicat 110 ani de la nașterea interpretei Maria Cebotari: „Priveghetoarea Basarabiei”.

PROGRAM:

Vizionarea filmuluI ARIA, scenariu Dumitru Olărescu, regie Vlad Druc, consultant Aurelian Dănilă

Vernisarea expoziției fotografice, prezintă Aurelian Dănilă, Lică Sainciuc

La manifestare sunt invitați cercetători ştiinţifici, profesori, studenți, persoane interesate.

Evenimentul este deschis pentru reprezentanții mass-media.

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

 

Maria Cebotari – născută la 10 februarie 1910, Chişinău, Basarabia  – decedată la 9 iunie 1949, Viena, Austria. A fost o cântăreață de operă basarabeană, una dintre cele mai mari soprane din lume în anii '30 și '40 ai secolului trecut. Studiază la școala normală de fete Florica Niță și la Capela Metropolitană din Chișinău condusă de Mihail Berezovschi, după care urmează Conservatorul „Unirea” din Chișinău (1924-1929) cu Maria Zlatov Gavreorie. După terminarea studiilor la conservatorul din orașul natal, a fost angajată ca actriță la Teatrul de Artă din Moscova. În 1929 a plecat la Berlin, unde a luat lecții de canto. A debutat în 1931 la opera din Dresda în rolul lui Mimi din opera Boema de Giacomo Puccini. Aici a rămas ca solistă până în 1943. În perioada 1935-1943 a dat reprezentații și pe scena operei de stat din Berlin. Ulterior, a fost angajată ca solistă permanentă a operei de stat din Viena, unde a rămas până la moarte (1949). Foarte apreciate au fost reprezentațiile sale în operele lui Mozart și Richard Strauss (care a și scris pentru ea opera „Salomeea”, în care și-a interpretat rolul inegalabil). A luat parte și la festivalurile muzicale din Salzburg la invitațiile lui Bruno Walter și Herbert von Karajan. A avut mare succes în rolul contesei din opera Nunta lui Figaro de Mozart. Maria Cebotari a cântat sub bagheta unor mari dirijori ca Fritz Bush, Arturo Toscanini, Clemens Krauss, Karl Böhm, Wilhelm Furtwängler. La numai 24 de ani, Mariei Cebotari i-a fost conferit cel mai înalt titlu onorific (în arta dramatică) existent în Germania și Austria din acel timp: Kammersängerin. A jucat în opt filme, turnate în Germania și Austria, alături de vedete ale cinematografului de atunci, inclusiv alături de soțul ei, Gustav Diessl. Ca interpretă a lucrărilor lui Mozart şi Strauss a fost neegalată până în zilele noastre. De asemenea, prin rolurile ei în filme, a fost una din cântărețele cele mai iubite ale generaţiei sale.

Categorie:
Cuvinte-cheie:

Înregistrări online