Prietenul la nevoie se cunoaște sau îmbinarea perfectă a două premiere pentru Republica Moldova 

24.05.2021
Vizitatori unici: 1345

Eram siguri cu toții că Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” va renaște ca Pasărea Phoenix, pentru că mereu se găsesc oameni inimoși, generoși care vin în ajutor fără ezitare, atunci când se întâmplă o nenorocire. Asigurări au venit și din partea autorităților, dar mai ales, s-a resimțit suportul oamenilor cu suflet mare și de bună credință, care au demonstrat acțiuni concrete.

Vineri seara, 21 mai 2021, instituția de cultură a primit un dar generos, venit tocmai din Cehia. Este vorba de un pian nou de concert  „Petrof”, donat de întreprinderea Premier Energy Moldova și grupul Emma Capital, cu susținerea Ambasadei Republicii Cehe în Republica Moldova. Potrivit donatorilor, pianul a fost produs de cea mai mare companie din Cehia, noua bijuterie fiind lucrată manual.

Donația a avut loc la Palatul Republicii, în cadrul unui regal muzical de prezentare a pianului publicului meloman, la care au participat oficiali, miniștri, ambasadori. Invitatul special al serii a fost compozitorul academician Eugen Doga.

În cadrul regalului muzical au evoluat valoroși artiști ai Filarmonicii, Capela Corală Academică „Doina”, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, precum și tineri talentați care au încântat publicul prin interpretarea unor celebre creații clasice. În program, pe lângă multe piese frumoase, interpretate inclusiv de cunoscutul duet de pianiști Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale a interpretat o lucrare reprezentativă pentru pian – „Fantezia pentru pian cor și orchestră” de L. van Beethoven, dar și muzică cehă, mai exact, faimosul poem simfonic „Vltava” de B. Smetana.

Spectacolul a fost constituit din două părți, iar partea a doua a venit cu o surpriză, în stil Eugen Doga. În premieră, de pe scena Palatului Republicii, a răsunat „Odă Europei”, cea mai noua creație a compozitorul Doga, compusă, după cum s-a exprimat chiar maestrul, cu ocazia Zilei Europei, dar și cu acest frumos prilej, autor versuri, Ianoș Țurcanu.

„Astăzi e o zi extraordinar de frumoasă, o pornire spre normalitate sau o revenire la normalitate, în primul rând. În al doilea rând, am primit un cadou extraordinar pentru republică, acest pian minunat „Petrof” care este din partea Cehiei și de fapt UE, unde noi ținem cu toți calea și sper că visul nostru e undeva aproape deja. M-a bucurat astăzi foarte mult organizarea acestei serate, pentru că am văzut și ascultat interpreți cunoscuți, dar și tineri talentați noi, pe care nu i-am cunoscut până acum”, a declarat compozitorul Eugen Doga, exprimând certitudinea că republica crește sub aspect spiritual, în educarea acestor minunați tineri și acesta este un lucru foarte bun. Artistul a spus fără ezitare că avem foarte buni artiști, că acesta este și un mare noroc, iar norocul va fi și atunci când va fi reconstruită Filarmonica Națională și pe scenă vor urca iarăși artiștii, acolo unde de fapt este o „biserica a muzicii”. „Sper că și eu voi apărea în scenă, am un dor extraordinar. Dorul de a apărea din nou în scenă mi-a crescut și mai mult în această pandemie. Mulțumesc părții cehe, Filarmonicii, tuturor celor care au contribuit la aducerea acestui pian. Pianul este nu numai instrument, este un simbol frumos, un dar a prietenilor care au venit la nevoie în ajutor. La mulți ani, Filarmonica Națională! La mulți ani, prieteniei dintre RM și UE, în special, Republica Cehă”, a spus cu entuziasm celebrul artist.  

Cât despre premiera cu care a venit la acest regal muzical, maestrul a spus că „Fiecare a venit astăzi cu daruri. Cehia a venit cu pianul de concert, eu am venit la această ceremonie cu o piesă muzicală care se numește ,,Odă Europei” și va fi prezentată și interpretată pentru prima dată azi, aici, în această minunată sală, cu acest distins public. Așa cum le dorim noi oamenilor o viață fericită, tare aș vrea să-i doresc o soartă fericită acestei piese, fiindcă foarte mult țin la ea, dar și la Europa. Și îmi doresc să intrăm liber și să ne simțim într-adevăr geografic europeni și spiritual, la fel”, a mai spus compozitorul.

„Mulțumim pentru această donație extraordinară, care este un semn de susținere pentru Republica Moldova, cultura Republicii Moldova, Filarmonica Națională și vreau să mulțumesc și artiștilor Filarmonicii pentru că avem această seară extraordinară. Sigur că vreau să mulțumesc și maestrului Eugen Doga pentru prezența lui și pentru acest lucru extraordinar care l-a pregătit pentru astăzi. Uniunea Europeană nu a rămas nici de această dată indiferentă, vorbesc despre cazul tragic care s-a întâmplat cu Filarmonica Națională, și continuă să sprijine și din acest punct de vedere Republica Moldova”, a menționat Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter  Mihalko. Excelența Sa a accentuat că este mereu în contact cu autoritățile, inclusiv Președinție, Ministerul Culturii, pentru a vedea și examina cum pot fi utili în susținerea acțiunilor de mai departe în reconstrucția edificiului de cultură.  

„Acest pian este binevenit în toate sălile concertistice din Chișinău și această donație este extraordinară pentru toți artiștii, pentru toți virtuoșii maeștri ai Filarmonicii, dar și pentru întreaga Republica Moldova. Noi considerăm această seară o deschidere, un prim-pas pentru renașterea Filarmonicii Naționale. Este o premieră acest pian extraordinar și ne bucurăm că avem o seară astăzi, de parcă am reînviat. Acest pian parcă ne-a readus la viață”, a relevat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, dr.hab. Lilia Pogolșa. Oficialul a mulțumit tuturor companiilor care s-au oferit să facă acest gest nobil de donație a pianului de marca „Petrof”, confecționat de cei mai renumiți specialiști din Europa, cu o tradiție de 150 de ani, care confecționează instrumente muzicale de excepție, preponderent manual.

La rândul său, directorul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol, muzicolog, Maestru în Artă, președinte al Uniunii Muzicienilor din Moldova, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, a declarat că acesta „este un dar de la Dumnezeu, prin intermediul acestor oameni minunați cu suflet mare, cum sunt companiile ,,Premier-Energy” și ,,Ema-Capital”, cei care au venit cu această inițiativă”. De fapt, spune directorul Filarmonicii, toate s-au legat foarte firesc, inclusiv demersurile care s-au făcut, dar fabrica „Petrof”, care a fost foarte receptivă și a făcut posibilă aducerea pianului în doar patru zile pentru a fi imediat instalat în scenă. „Adică, au fost niște lucruri date de sus și le mulțumim foarte mult. Cred că au văzut suferințele noastre foarte mari, ale muzicienilor din Filarmonică și până la urmă acesta este acum cel mai bun pian din Republica Moldova, vă spun cu toată certitudinea, după capacități, calități și starea lui tehnică”, a spus directorul Svetlana Bivol, remarcând îmbinarea perfectă a acest dar cu premiera maestrului Eugen Doga, care s-a inspirat și a făcut piesa foarte repede.

Amintim că la 24 septembrie 2020, clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a fost devastată de un incendiu puternic, care a distrus atât edificiul, cât și instrumentele muzicale, echipamentele de scenă, dar și notele muzicale.

 

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

 

 

 

 

 

 

 

Categorie:

Înregistrări online