Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a participat la Ședința online a președinților Academiilor de Științe, în cadrul ediției a 17-a a Forului Internațional „Science and Technology in Society”

06.10.2020
Vizitatori unici: 1197

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a participat luni, 5 octombrie 2020, la ședința președinților Academiilor de Științe, care a avut loc în cadrul ediției a 17-a a Forului Internațional „Science and Technology in Society” (STS Forum), organizat tradițional la începutul lunii octombrie în Kyoto, Japonia. Luând în considerare pandemia de COVID-19, atât forul STS, cât și întrunirea președinților Academiilor de Științe s-au desfășurat în regim online.

La Forul Internațional au participat, cu rapoarte și luări de cuvânt, 25 de președinți de Academii. Ședința conducătorilor de Academii a fost moderată de Sir Prof. Venki Ramakrishnan, președinte al Societății Regale, și Prof. Takaaki Kajita, președinte al Consiliului pentru Știință din Japonia. Scopul reuniunii a constat în scoaterea în evidență a problemelor, generate de coronavirusul SARS-CoV-2 și pandemie la scară globală, precum și contribuția cercetătorilor științifici la soluționarea problemelor respective.

În luarea sa de cuvânt, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a menționat principalele activități (simpozioane, conferințe științifice specializate, mese rotunde, lecții publice), organizate de Academia de Științe a Moldovei. În context, acad. Tighineanu a menționat Masa rotundă „Situația epidemiologică cauzată de noul tip de coronavirus: măsuri de prevenire și răspuns”, organizată de AȘM, la 6 februarie curent, adică, cu mai bine de o lună până la confirmarea primului caz de infecție cu noul tip de coronavirus în Republica Moldova. Au urmat conferințe specializate cu participare internațională (SUA, China), o premieră pentru Republica Moldova fiind lecția publică susținută de Prof. Randy Schekman, citolog american, savant cu renume mondial, Laureat al Premiului Nobel în Medicină, cu genericul „Importanța științei fundamentale în descoperirile medicale”. Președintele Tighineanu a specificat că aceste evenimente au demonstrat că, în lupta cu coronavirusul de tip nou, soluția salvatoare este așteptată de la cercetătorii științifici și doar prin eforturi conjugate la scară globală, prin realizarea proiectelor interdisciplinare, savanții vor putea identifica remedii eficiente, inclusiv vaccinuri.

Referitor la contribuția cercetătorilor din Republica Moldova, președintele AȘM a făcut referință la informațiile prezentate de prof. Constantin Spânu și dr. hab. Adrian Belîi în cadrul lecției publice, susținute la finele lunii august curent la Academia de Științe a Moldovei, precum și la rezultatele cercetărilor, publicate recent în Revista Moldovan Journal of Health Sciences, editată de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

În rezultatului schimbului de informații privind realizările la nivel regional, participanții la for au pledat pentru crearea unei platforme multidisciplinare internaționale pentru conjugarea eforturilor de combatere a pandemiei.

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

Categorie:
Cuvinte-cheie: