- Vizualizări: 99
Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a avut, la 22 iunie 2020, o întâlnire de lucru cu primarul general al mun. Chișinău, Ion Ceban.
În cadrul întrevederii, președintele AȘM a transmis primarului Ion Ceban câteva scrisori cu rugămintea de a interveni în soluționarea unor probleme cu care se confruntă, actualmente, Academia de Științe a Moldovei. Este vorba de problema ce ține de scuarul Academiei de Științe a Moldovei, precum și pasajul subteran din intersecția străzii Ciuflea și bd. Ștefan cel Mare și Sfânt. În acest sens, președintele Tighineanu a menționat că în scuarul Academiei de Științe se desfășoară activități ce țin de transportul internațional de pasageri. De asemenea, sunt parcate autoturisme destinate pentru chirie. Astfel, scuarul Academiei de Științe este folosit nu în interes public de către cetățeni. Luând în considerare fluxul de pietoni spre pasajul subteran și siguranța acestora, președintele AȘM a venit cu propunerea de a folosi scuarul din fata edificiului AȘM în calitate de zonă pietonală cu amenajarea corespunzătoare, asigurând astfel securitatea pietonilor și contribuind, totodată, la crearea imaginii pozitive a orașului Chișinău.
Cu referire la problema pasajului subteran, președintele AȘM a menționat că lucrările de reparație a pasajului nu au fost finisate până la ora actuală. Scurgerile de apa, umiditatea înaltă, sistemul de electricitate nesigur, lipsa rampei sporesc riscurile de accidentare a pietonilor, la care se adaugă starea insalubră ce facilitează apariția și răspândirea celor mai agresive tipuri de bacterii și virusuri. Traversarea intersecției suprateran este neregulamentară și poate pune în pericol viața pietonilor și siguranța traficului.
Președintele AȘM a menționat și faptul că în incinta Academiei de Științe sunt organizate evenimente de rezonanță națională și internațională cu participarea personalităților notorii, invitați de peste hotare, reprezentanți ai misiunilor diplomatice și reprezentanți ai autorităților de cel mai înalt nivel. În acest context, pentru a menține o imagine bună asupra capitalei Republicii Moldova, președintele Tighineanu a solicitat respectuos sprijinul Primăriei de a identifica posibilități pentru finisarea lucrărilor de reparație a pasajului respectiv, precum și asigurarea salubrizării și iluminării adecvate.
Primarul general, Ion Ceban a luat act de informația prezentată, făcând promisiunea, ca în perioada imediat următoare să se documenteze personal asupra stării de lucruri expuse și în măsura competențelor legale pe care le deține va veni cu un răspuns neîntârziat la solicitările înaintate.
Schimbând registrul, sub aspectul unei eventuale colaborări de perspectivă, președintele AȘM a făcut o succintă trecere în revistă a situației de la Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru” (GBNI), care este o instituție publică ce activează în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării. Academicianul a subliniat că Grădina Botanică este și o carte de vizită a mun. Chișinău și joacă un rol important și strategic în dezvoltarea și sistematizarea urbei, iar în acest an se împlinesc 70 de ani de la fondarea instituției. Ninsorile puternice din 19-21 aprilie 2017 au afectat grav genofondul de arbori şi arbuşti exotici decorativi din expoziții și colecţii, iar anul acesta, din cauza pandemiei de Covid-19, măsurile de profilaxie, protecție și prevenire a răspândirii infecției sunt cruciale. Astfel, una din măsuri, precum evitarea aflării în locuri aglomerate și puțin ventilate a demonstrat importanța spațiilor verzi, precum este și Grădina Botanică Națională. În vederea promovării acestei măsuri vitale, precum și cu scopul de a face cunoștință cu infrastructura de cercetare, colecțiile și expozițiile de plante ornamentale, medicinale, aromatice și condimentare a GBNI, dar și de a identifica posibile sfere de colaborare în perspectivă, președintele AȘM i-a transmis primarului general din partea conducerii GBNI invitația de a întreprinde, în timpul apropiat, o vizită la Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru”.
Primarul general a mulțumit pentru invitație, iar în cel mult două săptămâni speră să identifice, pe agenda aglomerată, o zi când va efectua o vizită de documentare la Grădina Botanică.
Președintele AȘM i-a mulțumit primarului general pentru dialogul constructiv, în speranța că își vor găsi soluționare problemele invocate și vor fi identificate și alte oportunități de colaborare între cele două instituții. Folosind prilejul întâlnirii, președintele AȘM i-a mulțumit primarului Ion Ceban și pentru inițiativa și gestul de mare angajament al Consiliului Municipal de a atribui Spitalului Clinic Municipal nr.1 numele distinsului academician Gheorghe Paladi, nume ce face onoare nu doar Academiei de Științe, dar și țării noastre.
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM