Premiul Nobel în chimie pentru anul 2022 a fost acordat profesorilor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless „pentru dezvoltarea chimiei click și a chimiei bioortogonale”

06.10.2022
Vizitatori unici: 773

Academia Regală Suedeză a decis să acorde Premiul Nobel pentru Chimie 2022 savanților Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless „pentru dezvoltarea chimiei click și a chimiei bioortogonale”. Premiul Nobel pentru Chimie 2022 se referă la ușurarea proceselor dificile. Barry Sharpless și Morten Meldal au pus bazele unei forme funcționale de chimie – chimia click (click chemistry) – în care blocurile moleculare se îmbină rapid și eficient. Carolyn Bertozzi a dezvoltat chimia click-ului într-o nouă dimensiune și a început să o utilizeze în organismele vii. Chimiștii de mult timp trăiesc visul de a construi molecule din ce în ce mai complicate. În cercetarea farmaceutică, tendința respectivă implică adesea recrearea artificială a moleculelor naturale cu proprietăți medicinale, ceea ce a generat multe construcții moleculare interesante, dar acestea, cu regret, sunt consumatoare de timp și foarte costisitoare. Barry Sharpless , căruia i se acordă acum al doilea Premiu Nobel pentru Chimie, a pus bazele chimiei click. În jurul anului 2000, el a inventat conceptul de chimie prin click, care este o formă de chimie simplă și de încredere, în care reacțiile apar rapid și se evită produsele secundare nedorite.

 La scurt timp după aceea, Morten Meldal și Barry Sharpless – independent unul de celălalt – au prezentat ceea ce este astăzi bijuteria coroanei în chimia prin click: cicloadiția azidă-alchină catalizată cu cupru. Aceasta este o reacție chimică elegantă și eficientă, care este acum utilizată la scară largă. Printre aplicațiile  acestei tehnologii se poate de menționat dezvoltarea produselor farmaceutice privind cartografierea ADN-ului și crearea materialelor  potrivite scopului dat. Carolyn Bertozzi a avansat chimia click-ului la un nou nivel. Pentru a mapa biomoleculele importante, dar evazive de pe suprafața celulelor - glicanii - ea a dezvoltat reacții de click care funcționează în interiorul organismelor vii. Reacțiile ei, bioortogonale, au loc fără a perturba chimia normală a celulei. Aceste reacții sunt acum utilizate la nivel global pentru a explora celulele și a urmări procesele biologice. Folosind reacțiile bioortogonale, cercetătorii au îmbunătățit procesul de fabricare țintită a produselor farmaceutice pentru tratamentul cancerului, fiind testate acum în studii clinice. Chimia click-ului și reacțiile bioortogonale au îndreptat chimia în era funcționalismului. Această realizare extraordinară aduce un mare beneficiu omenirii.

Pentru mai multe detalii accesați: https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/2022/advanced-information/?utm_source=linkedin&utm_medium=social&utm_campaign=2022_chem_announcements

Categorie:

Înregistrări online