Prelegerea publică „Academia de Științe a Moldovei – premergător al integrării europene și promotor al internaționalizării științei”

Vizitatori unici: 635
Data:
-
Locul desfasurarii:
Sala Azurie, AȘM

Joi, 18 mai 2023, Academia de Științe a Moldovei invită la prelegerea publică „Academia de Științe a Moldovei – premergător al integrării europene și promotor al internaționalizării științei” susținută de acad. Ion Tighineanu, președinte al AȘM, membru al Consiliului Științific Internațional (ISC – International Science Council, https://council.science/profile/ion-tiginyanu/) și al Academiei Europene (https://www.ae-info.org/ae/Member/Tiginyanu_Ion). Evenimentul se va desfășura în format hibrid, începând cu ora 14.00, cu prezență fizică în Sala Azurie a AȘM (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 1) și online pe platforma ZOOM.

În cadrul acestui dialog, vor fi descriși primii pași făcuți în procesul de colaborare a cercetătorilor noștri cu Comisia Europeană, precum și eforturile consolidate întreprinse de Academia de Științe, pentru ca Republica Moldova să fie prima țară din Comunitatea Statelor Independente și a Parteneriatului Estic care să obțină, începând cu luna ianuarie 2012, statutul de țară asociată la Programele comunitare Cadru. În contextul acordării Republicii Moldova, la 23 iunie 2022, a statutului de țară-candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, vor fi abordate oportunitățile pentru internaționalizarea științei și integrarea ei în spațiul european al cercetării și inovării – iminente pentru dezvoltarea durabilă a societății. Ca urmare a convingerii că locul Republicii Moldova, implicit al oamenilor de știință și cultură, este în marea familie europeană, în prelegere vor fi aduse argumente întru susținerea proiectului de țară „Moldova Europeană 2030”.

La eveniment sunt invitați membrii AȘM, directorii de institute și agenții, rectorii instituțiilor de învățământ superior, toți cei interesați de susținerea parcursului european al Republicii Moldova.

Evenimentul este deschis pentru reprezentanții mass-media.

Datele de conexiune la Platforma ZOOM:  ID: 86200053246; Parola: 180523

https://us02web.zoom.us/j/86200053246?pwd=Rll0djlMMlNZYjZJaHk5MDNIcmdydz09

Prelegerea publică va fi transmisă online de către Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale.

Înregistrări online