Prelegere publică la AȘM, susținută ONLINE, de Prof. Randy Schekman, Laureat al Premiului Nobel în Medicină, cu abordarea problemelor ce țin de pandemia COVID-19 și recital muzical de compozitorul-academician Eugen Doga, în contextul Zilei AȘM

22.05.2020
Vizitatori unici: 465

La 12 iunie 2020, ora 15:00, în Sala Azurie  a Academiei de Științe a Moldovei va avea loc Ședința festivă, online, dedicată Zilei Academiei de Științe.

Președintele AȘM, acad. Ion TIGHINEANU, va adresa un mesaj de felicitare, cu prilejul marcării Zilei Academiei.

Forul științific suprem îl va avea în calitate de oaspete de onoare pe Profesorul Randy SCHEKMAN, citolog american, savant cu renume mondial, Laureat al Premiului Nobel în Medicină care va susține o Lecție publică, online, cu genericul „Importanța științei fundamentale în descoperirile medicale”. Menționăm, că savantul american are rădăcini basarabene, bunicii după mamă au emigrat cca 100 de ani în urmă din Lipcani în Statele Unite ale Americii (https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2013/schekman/facts/).

În prelegerea sa, celebrul savant din SUA va vorbi despre particularitățile păstrării și transmiterii informației genetice, va dezvălui esența traficului de vezicule în celule și va aborda trăsăturile specifice ale coronavirusului de tip nou în contextul perspectivelor elaborării unor vaccinuri eficiente pentru depășirea pandemiei COVID-19 la nivel global. Profesorul Schekman va vorbi și despre boala Parkinson, ce amenință civilizația tot mai vădit, precum și despre implicarea sa într-un efort internațional focusat pe cercetări fundamentale ale respectivei maladii.

Festivitatea va continua cu un recital muzical, online, susținut de compozitorul-academician Eugen DOGA.

Evenimentul va fi transmis online și va putea fi accesat la link-urile https://idsi.md/tv și https://www.privesc.eu/.

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

 

 

Categorie: