Omul Planetei: Aplauze și la „Mulți ani trăiască!” i-au urat profesorului american de origine indiană Rattan Lal la cei 80 de ani ai săi!

06.09.2024
Vizitatori unici: 896

Sunt oameni între oameni, sunt personalități între personalități, dar sunt și oameni de excepție care nu pot fi comparați cu altcineva, ei te încântă mereu prin talentul lor nativ, prin frumusețea calităților umane, prin simplitatea și dăruirea lor unor domenii de cercetare care i-au consacrat. Unul dintre aceștia este distinsul profesor american în științele solului Rattan Lal, director al Centrului de Management și Sechestrare a Carbonului de la Universitatea de Stat din Ohio, SUA, precum și profesor adjunct la Universitatea din Islanda (din 2009) și Institutul de Cercetare Agricolă din India (IARI) (din 2020). Până a-l prezenta pe savantul american de origine indiană, vom specifica că relația noastră cu dumnealui este una de suflet – acum doi ani a fost ales membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei în urma unor contacte științifice și prelegeri susținute online de savant la evenimentele inițiate de instituția academică.

Secția de Științe ale Vieții a AȘM a organizat la 5 septembrie 2024, în Sala Mică de conferințe, o teleconferință dedicată omagierii membrului de onoare al AȘM, prof. Rattan Lal cu prilejul onorabilului jubileu de 80 de ani de la naștere. La deschiderea evenimentului, acad. Ion Tighineanu a menționat că începând cu anii `60 ai secolului trecut, prof. Lal a dezvoltat sisteme durabile de management ale solului și a educat agronomi la nivel global pentru a asigura securitatea alimentară și climatică. Pasiunea sa pentru această filozofie centrată pe sol a avut un impact pozitiv asupra a sute de milioane de producători agricoli, promovând Conceptul solurilor sănătoase pe cele șase continente ale lumii – Africa, Europa, Asia, Australia, America de Nord, Centrală și de Sud. Solurile sănătoase, susținute de tehnicile dezvoltate de prof. Lal, aduc pace și reziliență comunităților de pe Terra prin reducerea foametei și a numărului de refugiați, îmbunătățirea calității vieții pentru toți cetățenii, atenuând, totodată, schimbările în sistemele noastre climatice și alimentare. Cercetătorul Rattan Lal face o legătură directă între sănătatea solului și sănătatea omului, argumentând acest concept științific și filozofic.

Dar să revenim la figura emblematică a lui Rattan Lal, la realizările sale științifice și aprecierile lui la nivel mondial. E vorba de un om cu un talent înnăscut, pur, poate cu mai multe aptitudini remarcabile, pe care și le-a dezvoltat grație muncii sale perseverente în realizarea obiectivelor propuse: este Laureat al Premiului Nobel pentru Pace (2007), al Premiului Mondial în Alimentație (2020), al Premiului Glinca în Pedologie (2018), al Premiului din Japonia (2019), al Premiului din India (2019), al Premiului Global de Inovații în Agricultură (2020), al Premiului Padma Shrial al Guvernului Indiei (2021) etc. E un veritabil cetățean al Planetei prin ceea ce a realizat și prin grija care i-o poartă.

În 2022, remarcabilul om de știință Rattan Lal a fost a fost desemnat de Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, în calitate de membru al Consiliul Consultativ Prezidențial pentru Dezvoltarea Alimentară și Agricolă Internațională. Totodată, Institutul Inter-American pentru Cooperare în Agricultură l-a nominalizat pe prof. Lal ca președinte în știința solului și ambasador al dezvoltării durabile privind dirijarea și coordonarea eforturilor micilor proprietari de terenuri și a agronomilor din circa 34 de țări din America de Nord, Centrală și de Sud, Caraibe pentru a restabili solul degradat și a reduce emisiile de carbon.

La finalul discursului său, președintele Ion Tighineanu l-a felicitat călduros pe membrul de onoare al AȘM Rattan Lal cu prilejul jubileului de 80 de ani de la naștere, reiterându-i invitația de a ne vizita în această toamnă Academia de Științe și Republica Moldova.

De fapt, savantul  e mai demult încetățenit în Republica Moldova, grație cooperării și relațiilor de prietenie care s-au stabilit între Dumnealui și prof. univ. Boris Boincean, ex-director al Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, șef de Laborator sisteme agricole în cadrul Centrului Național de Cercetare și Producere a Semințelor, sectorul Bălți. În una din deplasările sale la o conferință științifică în Bulgaria (2005), dl Boris Boincean l-a cunoscut pe distinsul om de știință Rattan Lal și s-au împrietenit. Firi înrudite de cercetare și, în speță, de știința solului și sănătatea lui, grija pentru destinul civilizației umane, problema alimentației populației de pe Terra, promovarea agriculturii conservative și ecologice, i-au apropiat, au devenit prieteni care păstrează legătura în toți acești ani.

În luarea sa de cuvânt, m.c. al AȘM, Boris Boincean s-a referit la unele date biografice și rezultatele științifice obținute de prietenul său omagiat. Născut în India la 5 septembrie 1944, Rattan Lal este licențiat al Universității Agricole din Punjab, Ludhiana, India (1963), diploma de master a primit-o la Institutul de Cercetare Agricolă din New Delhi, India (1965). Ambele diplome primite de tânărul indian setos de cunoștințe au fost apreciate cu medalii de aur. Se trage dintr-o familie săracă cu mulți copii dintr-o localitate rurală indiană. Când a venit în orașul Ohio din SUA pentru a se înscrie la doctorat, tânărul era desculț, flămând și fără acoperiș, povestește cu tristețe prof. Boris Boincean. Însă Rattan Lal a reușit, el s-a creat pe sine, beneficiind de posibilitățile și libertățile tinerilor talentați și harnici de a-și crea în realitățile americane cariere de succes. Mai târziu, cercetătorul moldovean a făcut un stagiu de durată la Ohio, în SUA, și, în acest context, își amintește: „Eram uimit de capacitatea lui de muncă – se scula la ora 4:00 dimineața și-și încheia ziua de muncă la ora 10–11seara.”

Rattan Lal și-a luat doctoratul la Universitatea de Stat din Columbus, Ohio (1968). A ocupat funcția de cercetător științific superior la Universitatea din Sydney, Australia (1968-1969), a fost profesor de fizica solului la Institutul Internațional de Agricultură Tropicală (IITA) din Ibadan, Nigeria (1970-87), profesor de pedologie la Universitatea de Stat din Ohio (1987 – prezent), Director al Centrului de Management și Sechestrare a Carbonului din cadrul Universității (din 2001– 2020). Interesele științifice ale lui Rattan Lal includ sechestrarea carbonului în sol pentru securitatea alimentară și climatică, agricultura conservativă, sănătatea solului, principiile și practicile de control ale eroziunii solului, eco-intensificarea agroecosistemelor, restaurarea solului, managementul durabil al solurilor mondiale etc.

Protagonistul nostru este autor/coautor a peste 2600 de articole în jurnale recenzate și peste 600 de capitole în cărți, a scris și a editat/coeditat) peste 100 de cărți. Conform ultimei evaluări la nivel internațional în domeniul științelor agronomice (din 2023), după Indicele Hersh, numărul de publicații și citări prof. Rattan Lal se plasează pe locul 1 în lume agronomie și agricultură: indicele D (discipline H-index) constituie 174; numărul de citări – 128154; numărul de publicații – 1494.

Prof. Rattan Lal a fost inclus în lista Thomson Reuters a celor mai influente minți științifice din lume (2014-2016) și se numără printre cercetătorii Claritate Highly Cited in Agriculture (2014-2020). Pregătirea cadrelor științifice se caracterizează prin următoarele date: omagiatul nostru a îndrumat 112 studenți absolvenți, 55 de cercetători postdoctorali și 370 de cercetători din diverse regiuni ale lumii. De numele Domniei sale țin și peste de 600 prezentări la diferite foruri științifice.

Ne vom referi și la o realizare recentă (2024). Profesorului Rattan Lal i-a fost conferit Premiul Fundației Gulberning al Omenirii înmânat Domniei sale de fostul cancelar german Angela Merkel pentru contribuții semnificative la asigurarea securității alimentare la nivel global, reziliență climatică  și protejarea ecosistemelor. Premiul în valoare de 350.000 de dolari americani primit de savant a fost donat Universității de Stat din Ohio în semn de recunoștință pentru ceea ce a realizat dânsul în cariera profesională. Un gest extraordinar – indianul n-a uitat de unde a pornit dânsul în lumea miraculoasă a științei.

Aplauze și la „Mulți ani trăiască! ” i-au urat profesorului Rattan Lal, la cei 80 de ani ai săi, membrii Secției Științe ale Vieții a Academiei de Științe a Moldovei. Un adevărat destin de colecție ce merită toată prețuirea și admirația noastră!

 

Tatiana ROTARU 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categorie: