O viață dedicată sănătății solului: Profesorul Boris Boincean, la ceas aniversar

27.11.2024
Vizitatori unici: 81

Omul care și-a asumat un angajament profund față de protejarea solului și a făcut din asta misiunea vieții sale, Boris Boincean, doctor habilitat în științe agricole, profesor universitar, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, a fost omagiat în cadrul unei mese rotunde, organizate pe 26 Noiembrie 2024, în Sala Mică a AȘM. Evenimentul a adunat oameni valoroși din comunitatea științifică și nu doar, veniți să-l felicite cu prilejul marcării frumoasei vârste de 70 de ani.
Președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu a declarat în discursul din deschiderea evenimentului că profesorul Boris Boincean a reușit în activitatea sa să devină vizibil pe plan internațional și comunitatea științifică se mândrește că are un expert în agricultură care a acumulat o experiență internațională valoroasă.
„Am fost surprins că, de fapt, el a început să acumuleze experiență internațională cu foarte mulți ani în urmă. Probabil în 1990, acum 35 de ani, când a vizitat pentru prima dată Statele Unite și a fost la Institutul de Cercetări în Agricultură Alternativă din SUA, statul Wisconsin, timp de trei luni. Am fost foarte impresionat de participarea sa la conferințe internaționale pe diverse meridiane și paralele ale lumii. A reușit să publice cărți în colaborare cu experți din alte țări, e.g. cărțile „Agricultura Regenerativă” și „Farming the Black Earth”, scrise în colaborare cu prof.dr. David Dent din Marea Britanie. Este invitat la diferite instituții din Europa, din Statele Unite, este expert la Comisia Europeană. Ținând cont de realizările remarcabile pe parcursul activității științifice, Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei a decis să-i acorde dlui m.c. Boris Boincean distincția „Nicolae Milescu Spătaru”, a declarat acad. Ion Tighineanu.
Membrul de onoare al AȘM, acad. Cristian Hera s-a conectat online pentru a-i transmite sincere felicitări profesorului Boris Boincean, dar și pentru a aminti despre activitatea comună prodigioasă pe parcursul anilor, subliniind că a fost impresionat de implicarea profesorului Boris Boincean, în primul rând, în experiențele de lungă durată de la Bălți, acestea fiind o sursă extraordinară de date. Cristian Hera a menționat că a avut șansa de a lucra în diferite organizații internaționale, iar profesorul Boris Boincean a fost unul dintre participanții la conferințele mondiale despre fertilizare cu lucrări de cercetare. Acad. Cristina Hera l-a încurajat pe profesorul Boris Boincean să-și continue activitatea și se bucure de realizările obținute în cercetarea solului și agricultorii, pentru că lasă o moștenire valoroasă lumii întregi.
Fiind de asemenea conectat online la discuții, dr. Timothy Crews, Institutul Solului, Kansas, SUA a declarat că a avut fericita ocazie de a colabora cu m.c. Boris Boincean la o serie de lucrări scrise și de-a lungul deceniilor, temele centrale s-au schimbat: de la agricultură ecologică la agricultură durabilă, apoi agricultură regenerativă. Cu toate acestea, întotdeauna a existat o direcție foarte consecventă. Potrivit lui, m.c. profesorul Boris Boincean nu a fost influențat de tendințe, ci s-a concentrat foarte mult pe înțelegerea agriculturii ca ecosistem, cu un angajament foarte profund față de protejarea solului care stă la baza societății și umanității în ansamblu.

Vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei, coordonator al Secției Științe ale Vieții, acad. Eva Gudumac i-a urat profesorului Boris Boincean să aibă parte de discipoli buni și devotați, care îi vor purta prin lume numele și vor împărtăși din cunoștințele acumulate sub ghidarea domniei sale. Acad. Eva Gudumac a apreciat înalt realizările profesorului Boris Boincean și aportul acestuia la studierea și consolidarea sănătății solului din Republica Moldova, menționând că acesta este un punct de pornire către o sănătate mai bună a întregii societăți.
La rândul său, acad. Boris Găină a venit nu doar cu un mesaj de felicitare în adresa profesorului Boris Boincean, dar a prezentat și un raport privind „Activitatea științifică a membrului corespondent al AȘM Boris Boincean la 70 de ani”. Acesta a trecut în revistă doar o mică parte din marile realizări ale celui care a știut să se îngrijească de sănătatea solului și i-a dedicat jumătate de secol acestei activități de cercetare. Acad. Boris Găină a menționat că studiile realizate de profesorul Boris Boincean au fost aduse mai aproape de oameni și prin crearea unei platforme la AȘM, un spațiu de discuții, care vizează abordarea multilaterală a celor mai stringente probleme din agricultura mondială, și, fără îndoială, din agricultura Republicii Moldova.
Prezent la eveniment, Vasile Șarban, Secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a ținut să aprecieze contribuția valoroasă a profesorului Boris Boincean la dezvoltarea unei agriculturi durabile, cu un sol sănătos. În acest sens, a subliniat că profesorul Boris Boincean a acordat mereu o atenție deosebită modului în care în ultimele decenii este prelucrat solul nu doar înainte, dar și după obținerea unei recolte bogate. Este important ca pământul cu structura lui fină, cu calitatea lui bună, să aibă toate microorganismele, aerisirea și tot ce e necesar pentru un sol fertil, un sol cu care Republica Moldova se mândrește. Cu ocazia aniversării a 70-a, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare i-a oferit profesorului Boris Boincean o diplomă de onoare pentru activitate prodigioasă în complexul agro-industrial, contribuție considerabilă în domeniul producției de semințe de câmp și a tehnologiilor de cultivare a solului.
Cu florile recunoștinței și un mesaj cald de felicitare a venit și doctorul habilitat în științe tehnice, Valerian Cerempei, conferențiar universitar în Departamentul bazele proiectării mașinilor din cadrul Facultății Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi a Universității Tehnice a Moldovei. Domnia sa a ținut să aprecieze, în mod special, calitățile umane ale profesorului Boris Boincean, caracterizându-l ca fiind un om mereu sincer și binevoitor. Totodată, a apreciat că profesorul a reușit să implementeze o mare parte a studiilor sale, obținând performanțe care nu pot fi contestate.
Șefa Direcției Agricultură Ecologică a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Marina Ilușca, discipolă a profesorului Boris Boincean, a remarcat felul cumpătat al domniei sale de a-și educa discipolii și a-i ghida pe calea lor de cercetare și nu doar. Marina Ilușca spune că profesorul Boris Boincean este și va fi întotdeauna un model de urmat în ceea ce privește modul în care o persoană ar trebui să se miște în viață. Ea l-a citat, amintindu-i de întrebarea ce o adresa mereu discipolilor săi: „Dragă domnule, cum te miști: dinăuntru sau din afară?” O frază care i-a ghidat pe mulți să-și asculte chemarea interioară și să depună eforturi pentru a reuși, astfel cultivând în discipolii săi dorința de a dobândi cunoștințe mai profunde și de a se dezvolta nu doar profesional, dar și personal.
Profesorul, m.c. Viorel Prisăcari și-a exprimat la rândul său sincerele felicitări în adresa m.c. Boris Boincean, apreciind activitatea domniei sale ca pe un exemplu demn de urmat. Mai mult decât atât, medicul Viorel Prisăcari a recunoscut că și-a pus întrebări cu privire la prevenirea unor boli, atunci când a reușit să se familiarizeze mai mult cu subiectul sănătății solului, cercetat cu abnegație și dăruire de profesorul Boris Boincean.
Evenimentul a continuat cu vizionarea unui mesaj transmis de profesorul dr. David Dent din Marea Britanie. În cadrul acestuia, distinsul cercetător a evidențiat colaborarea de aproape 20 de ani cu profesorul Boris Boincean, timp în care au reușit să scoată de sub tipar mai multe lucrări cu răspunsuri la problemele timpului. Spre finalul mesajului său, profesorul David Dent a venit cu un îndemn pentru toată lumea, menționând câteva măsuri sustenabile pentru agricultură. Potrivit lui, lucrul cel mai bun este să se urmeze o rotație a culturilor care includ ierburi perene și leguminoase. Folosirea biomasei și a gunoiului de grajd. Alternativ, biomasa poate fi convertită în biogaz, care ar putea înlocui cu ușurință toate centralele pe cărbune.
Vădit emoționat de mesajele primite, profesorul Boris Boincean le-a mulțumit tuturor, amintind de cei care l-au susținut încă de la începuturi: părinții care l-au crescut și educat. Apoi, cu deosebită considerație s-a adresat și soției sale, Maria.  De asemenea s-a arătat profund recunoscător profesorilor săi pentru că au știut să-l ghideze pe parcursul anilor de studii, dar și colegilor cu care a muncit umăr la umăr și continuă să o facă neobosit.
Activitatea științifică a domnului m.c. AȘM, prof. Boris Boincean a început în timpul anilor de studenție la Colegiul Agricol din satul Țaul, raionul Dondușeni, iar apoi ai Academiei Agricole „K.A.Timireazev” din or. Moscova (Rusia), ambele fiind absolvite cu mențiune.
Lucrarea de diplomă susținută în limba franceză, a fost dedicată studierii capacității biologice a culturilor de câmp în combaterea buruienilor realizată sub conducerea prof. B.Dospehov. Rezultatele obținute la conferințele științifice studențești din țară și de peste hotare au fost menționate cu premii, iar candidatura absolventului Boris Boincean a fost recomandată pentru continuarea studiilor în doctorantură la Catedra de Agrotehnică și Metodica  Experiențelor de Câmp ale aceleași Academii Agricole „K.A.Timireazev”.

Începând cu anul 1983, la reîntoarcere în Republica Moldova, activând în calitate de colaborator științific la Institutul de Cercetări Științifice pentru Culturile de Câmp „Selecția” din mun. Bălți, accentul a fost pus pe evaluarea comparativă a productivității și fertilității solului de Cernoziom în experiența de câmp de lungă durată cu diferite asolamente, culturi permanente. A fost demonstrat foarte convingător că lipsa premergătorilor favorabili și a asolamentelor în întregime nu poate fi compensată cu exces de îngrășăminte minerale și pesticide. Din contra, o diversitate mai mare de culturi de bază și succesive, permite reducerea cheltuielilor de producere legate de aplicarea îngrășămintelor minerale și a pesticidelor.
Rezultatele colaborării cu savanții din Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Olanda, Italia și alte țări au permis pregătirea și editarea valoroaselor lucrări: Lucrarea lansată cu dr. Walter Goldștein de la Institutul de Agricultură Alternativă din Statul Wisconsin (SUA) este consacrată agriculturii ecologice din statele limitrofe Moldovei, și se folosește pe larg în Moldova, Ucraina, Rusia și Kazahstan. Cartea servește ca ghid practic în perioada de tranziție spre agricultura ecologică.
Lucrările publicate cu dr. David Dent din Marea Britanie au servit drept platformă de colaborare cu multipli cercetători de pe toate continentele lumii. Ele prezintă provocările cu care se confrunta actualmente agricultura și modul de soluționare a lor. Publicațiile cu dr. Eugen Triboi din Franța, cu prof. Jan Dick van Manswelt din Olanda, cu prof. Kenneth Cassman, statul Nebraska din SUA și alții țin de promovarea unui sistem de agricultură durabil, prietenos mediului ambiant și sănătății oamenilor. Înalt apreciata monografie „Managementul gospodăriilor agricole în bază ecologică în condițiile de silvo-stepă și stepă a Moldovei, Rusiei și Ucrainei”, autori dr. Walter Goldstein și Boris Boincean a fost publicată în limbile engleză, rusă și română.  Cartea servește până la moment călăuză practică pentru fermierii cointeresați în tranziție spre un sistem de agricultură durabilă, inclusiv ecologică în Moldova și alte țări.
Colaborarea fructuoasă a m.c. AȘM Boris Boincean cu renumitul pedolog prof. Igor Krupenikov de la Institutul de Pedologie și Agrochimie „N. Dimo” s-a încununat cu publicarea  monografiei „Cernoziomurile și agricultura ecologică” (2004). Autorii au fost menționați cu Premiul Academiei de Științe a Moldovei pentru cele mai frumoase realizări științifice în anul 2004. Materialele publicate în formă de articole științifice de circulație internațională au trezit un viu interes pentru întreaga comunitatea științifică agrobiologică internațională. În anul 2011, la editura „Springer” din Elveția a fost publicată lucrarea „Cernoziomul. Principii ecologice pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii pe solurile de cernoziom”, coautori B. Boincean, D. Dent și I. Krupenikov. Monografia a fost inclusă în seria de publicații a ONU consacrate „Anului Internațional al Planetei Pământ”.
În anul 2011 prof. Boris Boincean a fost onorat cu titlul „Laureat al Premiului Academiei de Științe a Moldovei” pentru rezultate excelente în cercetare. Rezultatele conferințelor științifice internaționale cu participarea savanților notorii din 15 țări Europene și SUA (2012 și 2019) au fost editate la „Springer” cu denumirea „Solul ca Patrimoniu Mondial” și „Agricultura regenerativă”, ambele fiind pregătite în colaborare cu renumitul pedolog din Marea Britanie prof., dr.David Dent. A fost înaintată Parlamentului Republicii Moldova „Rezoluția Solului”, aprobată de Adunarea Generală a AȘM, care a exprimat îngrijorarea față de starea sănătății solurilor din Republica Moldova. În baza studiilor și publicațiilor realizate, organizația internațională UNESCO, a recunoscut Cernoziomul Tipic din stepa Bălți a Moldovei în calitate de obiect al Patrimoniu Mondial ocrotit, inclus în lista tentativă.  Grație eforturilor depuse de prof. Boris Boincean, la Congresul Mondial al Științei Solului din 19-21 mai, 2024,( Florența, Italia), Cernoziomul Tipic din stepa Bățului din Republica Moldova a fost recunoscut ca „Sol al Anului 2024” cu înmânarea distincției de rigoare.
În anul 2014 prin Decretul Președintelui Republicii Moldova Prof. Boris Boincean a fost menționat cu distincția de stat „Om emerit”, iar în 2021 i s-a conferit cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii” pentru promovarea agriculturii durabile, inclusiv ecologice în țară.
La 11 noiembrie 2019, domnului Boris Boincean i-a fost înmânată „Medalia Democrației” în semn de înaltă recunoștință pentru meritul în dezvoltarea științei.
Prof. Boris Boincean este activ în pregătirea cadrelor științifice de înaltă calificare. Sub conducerea sa sau îndrumarea nemijlocită lucrează 10 doctoranzi și un doctor habilitat. Prof. Boris Boincean contribuie la pregătirea cadrelor. Sub conducerea sa au fost susținute 30 teze de licență și 63 teze de master. Cercetările științifice realizate sub conducerea nemijlocită a prof. Boris Boincean asigură suportul științific necesar pentru tranziția la un sistem de agricultura durabilă în Republica Moldova cu o dependență redusă de inputurile industriale, adaptat la schimbările climatice, favorabil pentru sănătatea mediului ambiant și sănătatea omului.

Evenimentul a fost transmis live-stream de către Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale.

 

Cristina Bumbu

Categorie: