De Ziua Mondială a Sănătății comunitatea academică a abordat problema sănătății copiilor din Republica Moldova

09.04.2021
Vizitatori unici: 1402

7 aprilie, când este celebrată Ziua Mondială a Sănătății, a devenit pentru lumea întreagă, mai ales pentru comunitatea medicală, o zi de o importanță deosebită, care marchează fondarea Organizației Mondiale a Sănătății în anul 1948. În anul acesta, tematica a fost importantă fiindcă a corespuns provocărilor timpului și situației pandemice, încadrându-se în sloganul „Pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă”.

Prin activitățile sale constructive au consemnat Ziua Mondială a Sănătății și membrii Academiei de Științe a Moldovei.

Astfel, la 7 aprilie, acad. Eva Gudumac, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar la Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”, adjunct al conducătorului Secției Științe ale Vieții a AȘM, a participat la emisiunea Pro Sănătate” la Radio Vocea Speranței, abordând o problemă de o stringență deosebită – „COVID-19: Sănătatea copilului. Impactul asupra viitorului adult”. Au fost abordate și chestiuni ce țin de epidemiologie, caracteristicile clinice ale infecției cu coronavirus, de mecanismele patogenice, de formele severe și extrem de severe ale maladiei, de principiile managementului pacienților și terapiile de sprijin. Emisiunea este disponibilă online la link-urile https://www.youtube.com/watch?v=tp2Kv25EyVE și https://rvs.md/eva-gudumac-7-aprilie-ziua-mondiala-a-sanatatii-pro-sanatate/.

De asemenea, în 7 aprilie, a avut loc emisiunea „Spațiul Public” cu genericul „Sănătatea copilului și impactul infecției COVID-19 asupra viitorului adult” (program realizat de Tatiana Fișer la Radio Moldova). Infecția COVID-19 la copii, rata răspândirii, manifestările clinice ale infecției cu COVID-19 la copii, măsurile de prevenție și profilaxie, precum și informatizarea și rolul părinților și a medicului de familie au fost subiectele luate în discuție de dna Ina Palii, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, șefa Clinicii Pediatrie de la Institutul Mamei și Copilului, și dna Svetlana Șciuca, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, șefa Clinicii Pneumologie, Departamentul Pediatrie, Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”. Detalii asupra emisiunii sunt accesibile la link-urile https://www.youtube.com/watch?v=NudAJ1jE3NM și http://www.trm.md/ro/spatiul-public/spatiul-public-din-7-aprilie-2021.

Comunitatea științifică din Republica Moldova se implică activ în informarea corectă a populației, susținând ideea că sănătatea este fundamentală pentru a face față provocărilor din domeniul dezvoltării durabile a societății.

 

Dr. hab. Liliana Condraticova

Sursa:
Categorie: