APRECIEREA MEMBRILOR CORESPONDENȚI ALEȘI ȘI A CERCETĂTORILOR ȘTIINȚIFICI, LA ȘEDINȚA FESTIVĂ A AȘM

15.06.2023
Vizitatori unici: 1027

Tradițional, la 12 iunie, sărbătorim Ziua Academiei de Științe a Moldovei, anul curent am marcat a 62-a aniversare. „Mult sau puțin... cronicarii evoluției gândirii academice se vor expune. Nouă ne rămâne să muncim, să depunem maxime eforturi pentru consolidarea comunității științifice, să ne expunem opinia asupra documentelor de politici în domeniul cercetării și inovării, să ne păstrăm verticalitatea și să apărăm, în orice circumstanțe, adevărul științific”, a menționat la deschiderea evenimentului acad. Ion Tighineanu, președinte interimar al AȘM.

Ziua Academiei de Științe a Moldovei a devenit, pe meritate, un bun prilej de a ne etala rezultatele științifice (ceea ce a și fost făcut în cadrul unei expoziții, precum și în paginile nr. 1 ale revistei „AKADEMOS”), de a realiza un dialog constructiv cu instituții din țară și de peste hotare, dar, în primul rând, este o frumoasă oportunitate de a exprima recunoștință membrilor Academiei de Științe și cercetătorilor pentru munca lor asiduă și realizările valoroase.

Agenda ședinței festive din 12 iunie a fost foarte complexă și a fost marcată, în primul rând, prin aprecierea celor 19 membri corespondenți aleși la Adunarea Generală a membrilor titulari și membrilor corespondenți din 10 martie curent. Înveșmântați în fracuri ceremoniale, noii membri corespondenți au fost primiți în familia academică, depunând jurământul în mod solemn. Astfel, ei și-au confirmat susținerea și promovarea imaginii AȘM pe plan național și internațional, precum și respectarea Statutului Academiei de Științe.

Într-un cadru festiv, legitimații de membru al AȘM, cu toată recunoașterea activității și a eforturilor depuse, au fost înmânate pentru membrii corespondenți Mihail Popa, Dmitrii Lozovanu, Veaceslav Ursachi, Nicon Ungur, Fliur Macaev (Secția Științe Exacte și Inginerești), Galina Lupașcu, Tudor Cozari, Laurenția Ungureanu, Emil Ceban, Dumitru Sofroni, Svetlana Șciuca,Valeriu Fala, Boris Boincean, Rodica Sturza (Secția Științe ale Vieții), Nicolae Țâu, Ion Gagim,Victor Juc, Gheorghe Cojocaru, Valeriu Matei (Secția Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte).

În context, legitimații de tip nou au fost înmânate tuturor membrilor titulari și membrilor corespondenți ai AȘM prezenți la ședința festivă, alte legitimații urmează a fi conferite în Secțiile de Științe ale AȘM. În așa fel, la etapa actuală familia academică incorporează 38 de membri titulari și 38 de membri corespondenți ai AȘM.

Totodată, la propunerea Secțiilor de Științe ale AȘM, cercetătorii științifici, aleși pe patru ani (2019–2022) în conformitate cu Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 896 din 12.09.2018 în calitate de membri ai Secțiilor de Științe, au fost apreciați cu „Diploma de Gratitudine a AȘM” pentru contribuții semnificative la dezvoltarea științei, culturii și artei, participare în procesul de organizare a audierilor publice ale rezultatelor din cadrul proiectelor de cercetare și inovare în domeniul de competență, promovarea valorilor şi principiilor deontologice ale cercetării și inovării, implicare în activitatea Secțiilor de Științe, precum și cu prilejul Zilei Academiei de Științe a Moldovei. De altfel, este bine de luat aminte că la 16 mai a fost anunțat concursul cu privire la alegerea cercetătorilor științifici în calitate de membru al secției de științe, informațiile pot fi vizualizate pe site-ul AȘM și cel al Agenției Naționale de Cercetare-Dezvoltare, iar termenul limita de depunere a dosarelor la concurs este 29 iunie curent.

De asemenea, Diplome de Gratitudine au fost conferite și celor mai activi membri ai AȘM, cercetători științifici, oameni de cultură în semn de înaltă recunoștință pentru colaborare și participare eficientă în activitatea Secțiilor de Științe.

Ziua AȘM a creat o bună ambianță pentru aprecierea membrilor AȘM și a cercetătorilor științifici cu Diplome de Onoare, Diplome de Recunoștință, Diplome „Meritul Academic”, conferirea medaliilor academice „Nicolae Milescu Spătarul”, „Dimitrie Cantemir” „Meritul Științific” pentru rezultatele valoroase obținute de-a lungul acestui an, conlucrare cu AȘM, pregătirea cadrelor științifice, promovarea științei. Este un lucru foarte corect și frumos – recunoașterea activității membrilor comunității academice, promovarea cercetătorilor, stimularea realizărilor în domeniul științei, inovării, culturii.

În ședința solemnă din 12 iunie felicitările pentru Academia de Științe cu prilejul Zilei AȘM au fost adresate de înalți oaspeți din țară și de peste hotare, prezenți atât online cât și onorându-ne cu vizita lor la AȘM. Mesaje de salut și urări de bine pentru AȘM au fost adresate de acad. Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, membru de onoare al AȘM; profesor-academician Eva Kondorosi, membru titular al Academiei de Științe din Ungaria, președinte al Secției Științe ale Vieții din cadrul Academiei Europene; profesorul Sierd Cloetingh, ex-Președinte al Academiei Europene, profesor la Universitatea Utrecht din Țările de Jos; Președintele Academiei de Științe din Lituania, acad. Jūras Banys; Președintele Academiei Naționale de Științe din Ucraina acad. Anatoliy Zahorodniy, căruia i-a fost conferită medalia academică „Nicolae Milescu Spătarul”; mem cor. Emil Ceban, Președintele Consiliului Rectorilor Universităților din Republica Moldova; Andrei Popa, Directorul general adjunct al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală. Vorbitorii au subliniat colaborarea fructuoasă și proiectele de perspectivă pe care le-au inițiat și le dezvoltă de-a lungul anilor instituțiile pe care le reprezintă și Academia de Științe a Moldovei (mai multe detalii la link-ul https://asm.md/ziua-academiei-de-stiinte-moldovei-si-prietenii-nostri).

În pofida războiului declanșat la 24 februarie 2022 de Rusia în Ucraina, a pandemiei și a altor provocări, Academia de Științe a Moldovei a reușit să-și consolideze pozițiile la scară europeană și internațională, creând punți de colaborare cu multe personalități remarcabile și entități importante din domeniile științei și inovării, impulsionând integrarea științei din Republica Moldova în spațiul european. AȘM îșireconfirmă susținerea pentru integrarea în Uniunea Europeană, locul Republicii Moldova, al oamenilor de știință și cultură, este în familia europeană, Republica Moldova obținând la 23 iunie 2022 statut de țară-candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Societatea academică este deschisă dialogului constructiv și acordă întreg sprijinul prin cercetările științifice de valoare în domeniile de competență ale membrilor AȘM și a tuturor oamenilor de știință din organizațiile de cercetare și inovare.

În această ordine de idei, AȘM s-a pronunțat tranșant asupra modificărilor propuse de Ministerul Educației și Cercetării cu privire la completarea Codului cu privire la știință și inovare. Propunerile AȘM veneau în ajutorul acestui document pentru a evita neconcordanțele evidente din document. Luând în considerare avizarea repetată a modificărilor la Cod, AȘM va promova în continuare modificările constructive menite a îmbunătăți Codul cu privire la știință și inovare și funcționarea sustenabilă a domeniului de cercetare și inovare din Republica Moldova.

La evenimentul festiv au participat membri titulari și membri corespondenți ai Academiei de Științe a Moldovei, directori de institute și rectori ai universităților, directori și președinți ai agențiilor, cercetători științifici, oameni de cultură și artă.

Transmisiunea online a fost asigurată de către Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale și este disponibilă la link-ul https://www.youtube.com/watch?v=520bDvJoh18.

Ședința festivă consacrată Zilei AȘM a fost reflectată în mass media și poate fi urmărită la link-urile https://www.youtube.com/watch?v=4y3dkYNhbR8 („Mesager” din 12.06.2023), https://agepi.gov.md/ro/news/agepi-participat-la-evenimentele-aniversare-ale-%C8%98m ș.a.

Mai multe detalii despre eveniment le găsiți în grupajul foto ce urmează.

Felicitări comunității știiifice cu prilejul Zilei Academiei de Științe a Moldovei!

 

Dr. hab. Liliana Condraticova

Categorie: