Medicina marchează aniversările prin rezultate științifice, schimb de experiență și vizibilitate internațională

29.11.2022
Vizitatori unici: 1673

La Academia de Științe a Moldovei și-a ținut lucrările, la 29 noiembrie 2022, Conferință științifică națională cu participare internațională, consacrată aniversării de 65 ani ai Chirurgiei pediatrice (1957-2022) și 20 ani (2002-2022) de la fondarea Centrului Național științifico-practic de Chirurgie Pediatrică „Academician Natalia Gheorghiu”. Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei, Ministerul Sănătății, Institutul Mamei și Copilului, Asociația Chirurgilor Pediatri din Republica Moldova.

 

Manifestarea științifică a fost prezidată de conducătorii instituțiilor organizatoare, sesiunea plenară fiind moderată de acad. Ion Tighineanu, președintele AȘM și acad. Eva Gudumac, adjunctul conducătorului Secției Științe ale Vieții, profesor universitar, dr.hab.șt.med., Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu”, USMF „Nicolae Testemițanu”, Centrul Național Științifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Acad. Natalia Gheorghiu”, Institutul Mamei și Copilului

 

În cuvântul său de salut, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a subliniat  importanța cinstirii înaintașilor, celor care au făcut istoria domeniului, celor care constituie istoria medicinei autohtone, în cazul respectiv, istoria unui domeniu foarte important, cum este chirurgia pediatrică. Astfel, după cum rezultă și din genericul conferinței, reuniunea marchează 65 de ani de la fondarea chirurgiei pediatrice și 20 de ani de fondarea Centrul Național Științifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Acad. Natalia Gheorghiu”. „Desigur că astăzi noi comemorăm un expert de talie internațională, acad. Natalia Gheorghiu, o personalitate notorie a neamului și o personalitate care a lăsat o brazdă adâncă în dezvoltarea medicinei autohtone. S-a manifestat prin cele mai frumoase calități, chirurgia pediatrică fiind sensul vieții regretatei Natalia Gheorghiu. A fost unicul nostru membru al Academiei de Științe Medicale din fosta U.R.S.S., fiind și membru al Academiei de Științe a Moldovei. Și faptul că astăzi avem mulți experți și fiecare dintre Dumneavoastră deja reprezentați o școală, o direcție, asta înseamnă ca rădăcinile se trag de la acad. Natalia Gheorghiu”, a menționat președintele AȘM, aducând felicitări tuturor celor care au pus umărul la organizarea  unui eveniment important cu o agendă impresionantă.

 

Dl Ion Prisăcari, secretar de stat al Ministerului Sănătății a exprimat deosebita onoare de a reprezenta Ministerul Sănătății la un atare eveniment important și frumos, mulțumind instituțiilor organizatoare, în special, Catedrei de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu”, care, de fapt, reprezintă acea continuitate a unui proces început cu mulți ani în urmă. „Cu mulți ani în urmă a fost creat acest Centru de Chirurgie Pediatrică, mulțumită insistenței și principialități unei foarte bine definite direcții de dezvoltare a dnei Natalia Gheorghiu. Sunt sigur că nu era o perioadă simplă în acei ani și realizările de care ne bucurăm astăzi merită într-adevăr să fie apreciate, dar și organizate asemenea evenimente pentru a nu da uitării și a accentua o dată în plus acele realizări importante și merite a dnei acad. Natalia Gheorghiu”, a subliniat secretarul de stat Prisăcari. Oficialul a accentuat în discursul său și colaborările internaționale pe care le are Centrul cu partenerii de dezvoltare, instituții de profil din străinătate, dar și cu întreaga comunitate medicală, mulțumind personalului medical din cadrul Centrului, Catedrei pentru munca extrem de importantă în domeniul chirurgiei pediatrice.

 

Dr.hab. prof. univ. Emil Ceban, rectorul USMF „Nicolae Testimițanu”, președintele Consiliului Rectorilor din Moldova, a adresat un mesaj de salut în numele Senatului, dar și întregii comunități academice universitare. Exprimând onoarea de a participa la deschiderea evenimentului științific, rectorul USMF a ținut să specifice că o instituție, un colectiv, pentru ca să se dezvolte trebuie să poarte cinste înaintașilor care l-au creat. „Acest lucru se întâmplă și în sistemul de sănătate și în Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie, unde personalitățile notorii, oamenii de vază, cei care au stat la fondarea clinicilor, instituțiilor medicale, centrelor autohtone sunt nemuritori și asta este tradiția universității noastre. Și dacă e să vorbim de Natalia Gheorghiu, pentru noi este o mândrie că am avut așa o personalitate în sistemul de sănătate, în USMF, fiind o primadonă a medicinei autohtone, fiind prima doamnă care a fost doctor în medicină, doctor habilitat, membru titular al Academiei de Științe, savant, pedagog ilustru al sistemului autohton de medicină și anume a chirurgiei pediatrice”, a punctat rectorul Emil Ceban, dorind ca aceste valori, aceste tradiții, să fie purtate mai departe, dezvoltate, realizate prin ceea ce a intenționat să facă dna acad. Natalia Gheorghiu. De aceea, consideră că manifestarea științifică de astăzi este și o parte componentă a nemuririi dnei academician Natalia Gheorghiu, care reflectă nivelul înalt al cercetărilor și știința, clinica și educația care au loc în sistemul de sănătate, în USMF, în Institutul Mamei și Copilului și, desigur, în Centrul Centrului Național Științifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Academician Natalia Gheorghiu”.

 

O intervenție a avut și dr.hab. Petru Moroz, discipol al acad. Natalia Gheorghiu, dar și cel mai în vârstă printre chirurgii pediatri și nu numai doar ca vârstă, dar și ca activitate în domeniu. A lucrat 63 de ani în cadrul Centrului, din cei 65 pe care Centrul îi aniversează astăzi. Prof. Moroz a făcut o incursiune în activitatea sa alături de mentorul său, regretatul savant Natalia Gheorghiu, începând cu anul V al Facultății de medicină, prezentarea primului raport la un forum unional la Tbilisi, 1991, unde a mers împreună cu acad. Gheorghiu, dar și alte activități care i-au marcat traseul științific și practic.     

 

În contextul aniversărilor marcate, Academia de Științe a Moldovei a decis să aprecieze activitatea mai multor cercetători prin acordarea unor distincții:

Astfel, în semn de înaltă recunoștință pentru contribuții substanțiale la cercetarea în domeniul medicinei, pregătirea cadrelor de înaltă calificare și promovarea științei pe plan național și internațional, precum și cu prilejul împlinirii a 65 de ani ai Chirurgiei pediatrice din Republica Moldova și 20 de ani de la fondarea Centrului Național Științifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Natalia Gheorghiu”, Centrului Național Științifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Natalia Gheorghiu” i-a fost conferită „Diploma de Recunoștință”.

Medalia „Nicolae Milescu Spătarul” a AȘM: 

doamnei Ana Mișina, doctor habilitat în științe medicale, Institutul Mamei și Copilului,

domnului Anatolii Litovcenco, doctor habilitat în științe medicale, Institutul Mamei și Copilului,

domnului Veaceslav Boian, doctor în științe medicale, Institutul Mamei și Copilului,

doamnei Lidia Dolghieru, doctor în științe medicale, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”,

doamnei Argentina Moroz-Sandrosean, doctor în științe medicale, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

„Diploma de Recunoștință” a AȘM:

domnului Valeriu Neamțu, medic anesteziolog-reanimatolog, Institutul Mamei și Copilului,

Doamnei Angela Maniuc, medic anesteziolog-reanimatolog, Institutul Mamei și Copilului,

domnului Gheorghe Hîncu, doctor în științe medicale, Institutul Mamei și Copilului,

domnului Serghei Malanco, medic anesteziolog-reanimatolog, Institutul Mamei și Copilului.

Diploma de Onoare a AȘM:

doamnei Larisa Boiștean, medic chirurg pediatru, Institutul Mamei și Copilului,

domnului Andrei Pleșca, medic neurochirurg, Institutul Mamei și Copilului,

doamnei Doina Haidarlî, medic chirurg pediatru, Institutul Mamei și Copilului,

domnului Octavian Lesnic, medic chirurg pediatru, Institutul Mamei și Copilului,

doamnei Ina Revenco, doctor în științe medicale, Institutul Mamei și Copilului.

 

Conferința științifică și-a continuat lucrările în cadrul a șapte sesiuni:

Sesiunea I. Succese, realități și perspective în chirurgia copilului

Sesiunea II. Anesteziologia, terapia intensivă și endoscopia pediatrică

Sesiunea III. Patologia Oro-maxilo-facială la copii

Sesiunea IV. Chirurgia nou-născutului

Sesiunea V. Chirurgia abdominală a copilului

Sesiunea VI. Urologia copilului

Sesiunea VII. Chirurgia toracică a copilului.

Sesiunile de comunicări științifice au fost moderate atât de specialiștii notorii ai domeniului din Republica Moldova, cât și din România și Federația Rusă.

 

Președinte al comitetului de organizare a Conferinței a fost acad. Eva Gudumac, dr.hab., prof.univ., Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „N.Gheorghiu”, USMF „N.Testemițanu”.

Printre co-președinții evenimentului se numără: Aprodu Gabriel, profesor, Iași, Romania;  Sebastian Ionescu, profesor, București, Romania; Разумовский Александр, prof. Federația Rusă; Svetlana Șciuca, prof. univ. dr.hab. șef clinică Pneumologie, Departamentul Pediatrie, USMF „N.Testemițanu”; Jana Bernic, prof. univ., dr.hab., șef Catedră de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu”, USMF „Nicolae Testemițanu”, Centrul Național Științifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „acad. Natalia Gheorghiu”, Institutul Mamei și Copilului; Stanislav Babuci, dr. hab. șt. med., conf. univ., Sef Departament chirurgie, Centrul Național Științifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Acad. Natalia Gheorghiu”,  Institutul Mamei și Copilului; Boris Curajos, prof. univ., dr.hab., Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu”, USMF „Nicolae Testemițanu”.

 

Conferința științifică a avut loc în format mixt, cu utilizarea platformei ZOOM.

 

Eugenia Tofan,

AȘM

 

 

 

Categorie:
Cuvinte-cheie: