- Vizualizări: 281
Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei, în numele comunității științifice din țara noastră, susține decizia Consiliului European din 23 iunie 2022 de a acorda statut de țară candidată Republicii Moldova pentru aderare la Uniunea Europeană, și felicită comunitatea științifică cu oportunitățile și șansele oferite de internaționalizare a științei și integrare în spațiul european de cercetare.
În actualele condiţii de instabilitate regională, Republica Moldova are nevoie stringentă de o reconectare cu țările UE. Totodată, noul statut pentru țara noastră înseamnă integrarea europeană în domeniile cercetării și inovării, iminente pentru dezvoltarea durabilă a societății și dezvoltarea științei în beneficiul țării. Dezvoltarea și consolidarea relațiilor științifice internaționale este o prioritate strategică pentru Academia de Științe a Moldovei și pentru toată comunitatea academică din Republica Moldova. Acordarea statutului de țară-candidată pentru Republica Moldova implică și responsabilități, angajamente, realizarea calitativă a sarcinilor puse în fața comunității academice, în particular implementarea excelenței în activitățile de cercetare-inovare.
Menționăm că în decursul ultimilor 15 ani Academia de Științe a Moldovei a fost „deschizător de drumuri”, depunând eforturi concentrate pentru ca Republica Moldova să devină prima țară din Comunitatea Statelor Independente și a Parteneriatului Estic, care a obținut, începând cu luna ianuarie 2012, statut de țară asociată la Programul comunitar Cadru 7 (PC7). În iulie 2014 a fost semnat Acordul între Republica Moldova şi Uniunea Europeană cu privire la participarea țării noastre la Programul Cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare şi Inovare „Orizont 2020” (2014–2020).
Academia de Științe a Moldovei, în numele întregii comunități științifice, salută decizia istorică a Consiliului European, fiind ferm convinsă că locul Republicii Moldova, implicit al oamenilor de știință și cultură, este în marea familie europeană.