ACADEMIA ROMÂNĂ: „Ideea concentrării cercetării sub o singură egidă şi sub o singură conducere … aminteşte de perioada dictaturii comuniste”

07.07.2022

Academia Română a luat act cu îngrijorare de iniţiativa din 27 iunie 2022 a Ministerului Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova, privind o aşa numită reformă a domeniului învăţământului superior şi al cercetării, prin care s-ar asimila și comasa institutele foste ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei cu institutele din universităţi.

Vizitatori unici: 1112

Condoleanțe

17.08.2022

Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei, Secția Științe ale Vieții a AȘM, exprimă sincere condoleanțe și sentimente de compasiune acad. Ion Toderaș în legătură cu decesul fratelui său Dumitru.

În aceste momente de grea încercare, suntem alături de familia îndoliată și împărtășim durerea pierderii irecuperabile.

Vizitatori unici: 96

La un prag al vieții. Tainele și inspirația oenologului Boris Găină

16.08.2022

         Meditând asupra biografiei academicianului Boris Găină, m-am convins încă o dată că temelia cunoașterii, caracterul, curiozitatea, comunicarea cu oamenii și alte abilități se formează în copilărie, în sânul familiei, în școală, printre săteni. Protagonistul nostru s-a născut la 17 august 1947 în satul Chițcanii Vechi, județul Orhei, dintr-o familie de țărani viticultori. Își amintește mai târziu că a fost mereu de ajutor tatălui la toate muncile agricole de îngrijire a viței-de-vie, până la etapa finală – procesarea strugurilor recoltați în curtea casei.

Vizitatori unici: 192

Prof. Randy Schekman: Aș îndemna fiecare țară din lume să recunoască importanța investițiilor în științele fundamentale pentru propria dezvoltare industrială

15.08.2022

În contextul Anului Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă, declarat de Adunarea Generală a ONU la 2 decembrie 2021, mai multe personalități din țară și de peste hotare și-au expus opinia cu referire la importanța cercetărilor fundamentale pentru depășirea provocărilor secolului XXI.

Vizitatori unici: 194

Acad. Răzvan THEODORESCU: „Onorat de alegerea mea în cel mai înalt for spiritual al RM să vin la Chișinău într-o zi specială pe care intelectualii Dvs au preschimbat-o … într-o zi pe care o sărbătorim acum pe cele două maluri ale Prutului”

08.08.2022

Interviu în exclusivitate cu academicianul Răzvan Theodorescu

Acad. Răzvan THEODORESCU: „Ca specialist, ca profesor, ca academician, cândva ca ministru și ca senator m-am străduit să arăt decidenților politici că patrimoniul  artistic nu este numai o comoară culturală. El poate fi și un izvor de bogăție economică”

 

Vizitatori unici: 393

Condoleanțe

08.08.2022

Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei și Aparatul Prezidiului AȘM exprimă sincere condoleanțe și sentimente de profundă compasiune președintelui AȘM academician Ion TIGHINEANU, în legătură cu decesul surorii Lidia.

Vizitatori unici: 358

Profesorul Nicolae Testemițanu, ctitorul neîntrecut al medicinii moldave, generatorul de idei inovatoare, a fost comemorat cu ocazia marcării celor 95 de ani de la naștere

02.08.2022

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a participat la manifestarea comemorativă consacrată ilustrului savant și profesor Nicolae Testemițanu, fost ministru al sănătății și rector al USMF, academician și cavaler al Ordinului Republicii post-mortem, organizată la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie, la 1 august 2022, cu ocazia marcării celor 95 de ani de la naștere.

Vizitatori unici: 413

La Mulți Ani, stimată doamnă membru corespondent Svetlana Cojocaru!

26.07.2022

Distinsă doamnă membru corespondent Svetlana Cojocaru,

Cu prilejul aniversării onorabilei vârste de 70 de ani din ziua nașterii, Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei și membrii Secției Științe Exacte și Inginerești a AȘM Vă adresează sincere felicitări, urări de bine și mari succese în dezvoltarea informaticii și promovarea științei în Republica Moldova.

Vizitatori unici: 596
Abonează-te la