Din generația de aur de fizicieni: Academicianul Alexei Simașchevici – un om împlinit, și-a sărbătorit aniversarea a 95-a

28.06.2024

Secția Științe Exacte și Inginerești a Academiei de Științe a Moldovei și Institutul de Fizică Aplicată au organizat la 27 iunie 2024 masa rotundă cu genericul „Academicianul Alexei Simașchevici la 95 de ani”. Omagiatul n-a fost prezent la eveniment din motive de sănătate, dar a urmărit online integral această ședință, a  luat cuvântul, s-a inclus în discuții și chiar a făcut glume. Și de ce nu?

Vizitatori unici: 292

UN EVENIMENT ȘTIINȚIFIC, CULTURAL ȘI ECUMENIC MAJOR

25.06.2024

Academia de Științe a Moldovei, Secția Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte organizează în data de 2 iulie, ora 14.00, Sala Azurie, Simpozionul Științific „Ștefan cel Mare și Sfânt – 520 de ani de nemurire ștefaniană”.

 

Agenda Simpozionului include:

  • Discursul inaugural al acad. Ion Tighineanu, Președinte al AȘM;

Vizitatori unici: 565

Conferința științifico-practică cu participare internațională „Medicina – specialitate multidisciplinară”

25.06.2024

La 28 iunie 2024, Academia de Științe a Moldovei în parteneriat cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” Vă invită să participați la Conferință științifico-practică cu participare internațională „Medicina – specialitate multidisciplinară”,  care oferă oportunitate unică de a explora cele mai recente descoperiri științifice și soluții inovatoare în domeniul stării de sănătate a populației postCovid.

Vizitatori unici: 377

NICOLAE DONICI ŞI ASTRONOMIA PE MELEAGURI MOLDOVENE

25.03.2024

În septembrie 2024 se împlinesc 150 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari astronomi români, Nicolae Donici, personalitate recunoscută pe plan internațional, în special prin numărul record de eclipse de Soare observate.

Nicolae Donici a fost membru de onoare al Academiei Române și membru fondator al Uniunii Astronomice Internaționale. Simpozionul va pune în valoare personalitatea lui Nicolae Donici pe baza noilor cercetări istorice, precum și contribuțiile altor astronomi de pe meleaguri moldovene.

Vizitatori unici: 1586

Masa rotundă „Memorii de neuitat: drama basarabenilor deportați în cadrul operațiunii «SUD» din 5-6 iulie 1949”

28.06.2024

Pentru a consemna 75 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste din RSS Moldovenească din 5-6 iulie 1949, Academia de Științe a Moldovei invită la Masa rotundă „

Vizitatori unici: 257

Memorie și recunoștință eternă: membrul corespondent Ion Dediu ar fi împlinit 90 de ani

25.06.2024

Omagierea personalităților noastre științifice cu ocazia unor aniversări este un bun prilej de a ne reaminti de acei care până nu demult ne-au fost colegi, prieteni, șefi, au muncit alături de noi, ne-am intersectat pe la diverse evenimente științifice și culturale, îi vedeam de la ecranele azurii în Parlament, Guvern. Dar vremea trece, ne trecem și noi și într-o zi omul dispare, cu bune, cu rele, cu bucuriile și tristețile vieții, transferându-se într-o altă lume ce ține de veșnicie.

Vizitatori unici: 421

Școala de vară „Calea spre descoperiri științifice”, ediția a 2-a

01.06.2024

În perioada 28-31 august 2024, la Academia de Științe a Moldovei se va desfășura Școala de vară „Calea spre descoperiri științifice”, ediția a 2-a. Evenimentul este destinat elevilor și studenților pasionați de știință și tehnologie și este organizat cu scopul de a promova activitatea de cercetare științifică și de a demonstra impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale.

Vizitatori unici: 1151
Abonează-te la

Înregistrări online