Președintele Academiei Europene de Științe și Arte, Prof. Klaus MAINZER, va întreprinde o vizită la Academia de Științe a Moldovei

05.12.2024

La 19 decembrie 2024, în cadrul vizitei la Academia de Științe a Moldovei, Profesorul Klaus MAINZER, Președintele Academiei Europene de Științe și Arte (EASA) cu sediul la Salzburg, Austria, va susține la ora 13.00 prelegerea publică „Artificial Intelligence in Science and Education”. Evenimentul este organizat în format mixt, cu prezență fizică în Sala Mică a AȘM (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 1) și online pe platforma ZOOM.

Vizitatori unici: 295

ANUL 2025 – ANUL EMINESCU

28.11.2024

În contextul împlinirii a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, Academia Română și Academia de Științe a Moldovei vin cu inițiativa ca anul 2025 să fie declarat drept Anul Eminescu.

În conformitate cu decizia conducerii celor două Academii din 25 noiembrie curent, se propune următorul program de acțiuni și manifestări culturale:

Vizitatori unici: 455

Mem. cor. Alexandru Stratan: „Totdeauna tindem spre perfecționism, să facem lucrurile mai frumoase și eficiente”

08.12.2024

Protagonistul emisiunii de la TVR Moldova „Portret Obiectiv” din 7 decembrie 2024 (producător - Ana Iacub, moderator - Elena Guțu) este membrul corespondent al Academiei de Științe a Moldovei Alexandru Stratan, rector al Academiei de Studii Economice a Moldovei, coordonator, împreună cu acad.

Vizitatori unici: 214

Masa rotundă „Republica Moldova între provocări și oportunități: securitate și dezvoltare în contextul aderării la Uniunea Europeană”

06.12.2024

Pe 5 decembrie 2024, în Sala Mică a Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) a avut loc masa rotundă cu tema „Republica Moldova între provocări și oportunități: securitate și dezvoltare în contextul aderării la Uniunea Europeană”, organizată de Secția Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a AȘM. Evenimentul a fost coordonat de academicianul Grigore Belostecinic și membrul corespondent Alexandru Stratan, fiind desfășurat într-un format mixt, cu participare fizică și online pe platforma ZOOM.

Vizitatori unici: 194

Accidentul vascular cerebral – o urgență de sănătate publică la nivel național și global

03.12.2024

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecțiune neurologică acută, rezultată în urma blocării irigării cu sânge a unei zone cerebrale sau prin hemoragie cerebrală. Este o afecțiune gravă, care afectează mii de oameni, iar medicii sunt cei care pot oferi ajutorul necesar în primele 4-5 ore, grație centrelor inovaționale deschise și în Republica Moldova. În țările dezvoltate, în ultimele patru decenii se constată o reducere de 40 % a mortalității pacienților cu AVC.

Vizitatori unici: 397

Acad. Gheorghe Ghidirim: „Eu toată viaţa am fost român în suflet”

01.12.2024

La 30 noiembrie 2024, în ajunul Zilei Naționale a României, emisiunea „Portret obiectiv” (moderator Elena Guțu, producător Ana Iacob) de la TVR Moldova, l-a avut ca oaspete de onoare pe academicianul Gheorghe Ghidirim, dr. hab. în științe medicale, profesor universitar, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, profesor la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.

Vizitatori unici: 347

Conferință aniversară la AȘM: 110 ani de la nașterea academicienei Natalia Gheorghiu

29.11.2024

Academia de Științe a Moldovei a găzduit Conferința științifico-practică „Anomaliile congenitale și afecțiunile chirurgicale la copii. Probleme. Perspective”, consacrată aniversării a 110-a de la nașterea acad. Natalia Gheorghiu.

Vizitatori unici: 388

AȘM a găzduit conferința internațională „Copilul prematur – realități și perspective în conduita medicală multidisciplinară”

29.11.2024

Pe 28 noiembrie 2024, Academia de Științe a Moldovei a găzduit conferința științifico-practică internațională intitulată „Copilul prematur – realități și perspective în conduita medicală multidisciplinară”, organizată în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Institutul Mamei și Copilului, Centrul Național Științifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Academician Natalia Gheorghiu” și Asociația medicilor pneumologi pediatri „Sante”.

Vizitatori unici: 497

Președintele AȘM l-a invitat pe președintele Academiei Naționale de Științe a Ucrainei să întreprindă, în 2025, o vizită la Academia de Științe a Moldovei

28.11.2024

Pe 28 noiembrie 2024, Președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion TIGHINEANU, a participat la un prestigios simpozion internațional, dedicat cinstirii memoriei academicianului Boris PATON, fost președinte al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei. Evenimentul, desfășurat sub egida UNESCO, a avut tema „Evaluarea rezultatelor cercetării științifice în realități moderne: evoluția abordărilor în domeniul cognitiv, socio-economic și dimensiunii administrative”. În discursul său, președintele AȘM, acad.

Vizitatori unici: 398
Abonează-te la