Maestrul Mihail MUNTEAN, Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe a Moldovei, Artist al Poporului – 80 de ani!

15.08.2023
Vizitatori unici: 488

Stimate maestre Mihail MUNTEAN,

Cu prilejul frumoasei vârste de 80 de ani, Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei și membrii Secției Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a AȘM Vă adresează sincere felicitări, urări de bine și de noi împliniri în universul magic al muzicii – domeniul căruia i-ați consacrat viața și întreaga energie creatoare!

De-a lungul anilor, Dvs. ați fost și rămâneți fidel vocației descoperirii frumosului, aducând prețioase contribuții la dezvoltarea artei muzicale. Din anul 1971, de când ați început activitatea în calitate de solist al Teatrului Academic de Stat de Operă și Balet „A. S. Pușkin” (actualmente, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”), ați făcut extrem de mult pentru a-i confirma Chișinăului titlul de noblețe de „oraș al operei mari”. Pagini memorabile ale istoriei operei naționale sunt legate de rolurile pe care le-ați interpretat cu o inegalabilă măiestrie artistică în creațiile clasice ca „Tosca” de G. Puccini, „Evgheni Oneghin” de P. Ceaikovski, „Traviata”, „Don Carlos”” și „Otello” de G. Verdi, „Norma” de V. Bellini, „Faust” de Ch. Gounod; „Aleco” de S. Rahmaninov, „Paiaţe” de R. Leoncavallo și multe, multe altele.

V-ați dăruit scenei, numele Dvs. figurând pe afișele celor mai importante spectacole de operă, montate la Chișinău, dar și în multe orașe de pe meridianele globului.

V-ați impus ca un interpret de prima mărime în contextul creației muzicale, contribuind cu brio la cunoașterea și afirmarea operei naționale, promovând arta lirică românească în întreaga lume. Vocea Dvs. a încântat spectatorii marilor scene ale lumii în SUA, Elveția, Franța, Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Japonia, China, Marea Britanie, Italia, Austria, Danemarca, Germania, Israel, Rusia, România ș. a. Toate aceste performanțe valoroase au fost obținute prin muncă și dăruire!

V-ați remarcat și prin prodigioasa activitate pedagogică în calitate de profesor universitar, timp de câteva decenii contribuind la formarea noilor generații de interpreți ca șef al Catedrei  de canto academic, responsabil al Programului de studiu „Canto academic” în cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

Activitatea Dvs. meritorie a fost înalt apreciată prin conferirea distincțiilor importante: Artist al Poporului din RSSM (1980), Artist al Poporului din URSS (1986), Premiul de Stat al RSSM (1988), Ordinul Republicii (1993), medalia „George Enescu” (2010), Ordinul „Meritul cultural” în grad de Cavaler (2016) ș. a. Înaltul profesionalism care Vă este propriu a fost recunoscut și prin acordarea titlurilor de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „G. Enescu” din Iași și al Universităţii „Ovidius” din Constanţa (2008).

Onorabila aniversare pe care o marcați astăzi este un frumos prilej de a Vă exprima cele mai sincere sentimente de gratitudine. Vă dorim multă sănătate, prosperitate, optimism, multă energie creatoare și noi împliniri!

La Mulți Ani, stimate Maestre Mihail MUNTEAN!

 

Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei

Secția Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a AȘM

 

 

 

 

Categorie:

Înregistrări online