La Mulți Ani, distinse domnule academician Gheorghe GHIDIRIM!

22.04.2024
Vizitatori unici: 1015

Stimate domnule academician Gheorghe Ghidirim,

Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei, Secția Științe ale Vieții a AȘM Vă aduce cele mai sincere felicitări și urări de bine și de sănătate cu prilejul împlinirii vârstei onorabile de 85 de ani.

Grație capacităților profesionale excepționale, consacrării şi muncii asidue, ați devenit un om de știință de renume mondial, recunoscut în comunitatea academică din țară și de peste hotare. De-a lungul unei frumoase cariere, ați demonstrat, în calitate de medic, profesor, cadru didactic și cercetător, o deosebită verticalitate spirituală, devotament și profesionalism. Ați adus contribuții substanțiale atât la dezvoltarea științei medicale și a chirurgiei din Republica Moldova, cât și la promovarea imaginii țării și a științei în plan național și internațional.

Fondator al Școlii științifice de pancreatologie și chirurgie hepato-pancreato-biliară, Dumneavoastră sunteți primul chirurg din Republica Moldova și printre primii din ex-URSS, care a implementat operațiile organomenajante în pancreonecroze, contribuind la reducerea semnificativă a mortalității de la 80% la 10%, precum și în chirurgia celioscopică. În  anul 1992 ați efectuat prima colecistectomie laparoscopică în Republica Moldova.

Pe parcursul activității, sute de tineri îndrumați de Domnia voastră au depus jurământul lui Hippocrate, urmându-vă exemplul și devenind medici profesioniști consacrați. Ați contribuit la pregătirea cadrelor științifice – 20 de doctori și 15 doctori habilitați în medicină. Cele circa 800 de lucrări științifice, inclusiv 8 monografii, 3 manuale, 45 de obiecte de proprietate intelectuală, 271 de citări în literatura de peste hotare au devenit surse valoroase de studiu pentru cercetători, studenți și masteranzi, medici care în prezent lucrează în spitalele din Republica Moldova.

Apreciem, în mod special, prestația Dumneavoastră ca manager de elită, deținând funcțiile  de ministru al sănătății din Republica Moldova în anii 1990-1994, fondator și coordonator al Secției Științe Medicale a Academiei de Științe a Moldovei în perioadele 1993-1995 și 1999-2009.  Realizările remarcabile ale activității Dvs. ca om de știință, medic, profesor universitar, manager au fost apreciate înalt prin conferirea titlurilor onorifice, a distincțiilor de stat și academice, inclusiv a Ordinului „Gloria Muncii” (1999), „Ordinului Republicii” (2015) și Ordinului Recunoștinței în grad de Cavaler (2018). Dețineți titlul onorific de  Doctor Honoris Causa al UMF „Gr.T. Popa”, Iași, România (2013) și al UMF „Carol Davila”, București, România (2018), Membru de onoare al Academiei de Științe Medicale din România (1994) și al Societății Române de Chirurgie (1995), membru al Colegiilor de redacție a mai multor reviste de prestigiu din România (București, Timișoara), Belarus și Republica Moldova, Cetățean de onoare al municipiului Chișinău și al satului Palanca, r-nul Ștefan-Vodă.

La acest frumos popas aniversar, Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei, în semn de recunoaștere și prețuire a rezultatelor valoroase ale activității de cercetare și de management, Vă conferă înalta distincție academică – Medalia „Meritul științific”. Vă exprimăm profunda admirație și respectul pentru energia și dăruirea de sine, forța interioară și abnegația de care dați dovadă și Vă transmitem alese gânduri de sănătate, pace, multe bucurii și împliniri alături de cei dragi.

La Mulți Ani, distinse domnule academician Gheorghe GHIDIRIM!

 

Categorie:

Înregistrări online