- Vizualizări: 275
Cu prilejul marcării a 75 de ani de la fondarea Organizației Națiunilor Unite (ONU), astăzi, 21 mai 2021, la Grădina Botanică (Institut) „Alexandru Ciubotaru, a fost lansată „Aleea ONU”. Inițiativa aparține reprezentanților Grădinii Botanice și a fost susținută de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului prin alocarea mijloacelor financiare necesare din Fondul Ecologic Național.
La ceremonia de inaugurare a participat președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, alături de oficiali, miniștri, secretari de stat, primarul mun. Chișinău, directori de institute de cercetare, reprezentanți ai Oficiilor ONU în RM, Agenției „Moldsilva”, Agenției de Mediu, Fondului Ecologic Național, mass-media.
În discursul său inaugural, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju a menționat că Aleea ONU trebuia să fie înființată încă anul trecut, dar din cauza pandemiei nu s-a reușit. „Guvernul a alocat o sumă de 400 mii lei din totalul proiectului de 435 mii lei, cota parte este și a Grădinii Botanice. Astăzi este o zi importantă, ieri la fel am avut o măsură în cadrul MADRM, pentru că este Ziua Mondială a Biodiversității și suntem onorați că anume astăzi lansăm această alee. Biodiversitatea nu este un lux, ci este o necesitate a fiecărui cetățean în parte. Noi toți dorim să trăim într-un mediu curat, bun pentru sănătatea fiecăruia din noi”, a menționat ministrul Perju, mulțumind ONU pentru tot ceea ce face pentru Republica Moldova.
„Organizația Națiunilor Unite care a avut și are și astăzi o activitate de cea mai mare importanță pe planeta noastră, a împlinit 75 de ani. Tehnologiile se dezvoltă accelerat, vitezele cresc, frecvențele la fel cresc și în rezultat, la figurat vorbind, planeta devine tot mai mica. Cu regret, ea devine tot mai fragilă și coronavirusul de tip nou SARS-CoV-2 ne demonstrează acest lucru. În iulie 1992, peste 1700 de savanți independenți, inclusiv majoritatea laureaților Premiului Nobel la acel moment, s-au adresat cu un avertisment către liderii lumii, cerându-le ca civilizația umană să-și schimbe radical atitudinea față de mediu pentru a evita în viitor „o vastă catastrofă umană”. Astăzi apreciem faptul, că în obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU sunt trasate căi de soluționare a celor mai stringente probleme ale omenirii. Ne bucurăm că, în contextul marcării aniversării a 75-a de la fondarea ONU, Gradina Botanică și-a asumat misiunea de a crea Aleea ONU din 75 de stejari piramidali”, a declarat președintele AȘM, Ion Tighineanu în discursul său, precizând că Grădina Botanică este cartea de vizită a municipiului Chișinău și a Republicii Moldova și totodată este un serios institut de cercetare. Președintele AȘM a subliniat că astăzi nicio problemă majoră, fie la nivel național sau internațional, nu poate fi soluționată fără implicarea cercetării științifice. „Știința autohtonă necesită o susținere mai consistentă din partea statului. Felicităm colaboratorii Grădinii Botanice și toți locuitorii orașului Chișinău cu ocazia lansării Aleei ONU – o contribuție concretă la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă!”, și-a încheiat mesajul președintele Tighineanu.
„Mulțumesc pentru că ați decis să aderați la inițiativa noastră de a sărbători cea dea 75 aniversare a Organizației Națiunilor Unite prin acest mod memorabil. Evenimentul de astăzi este o oportunitate foarte bună de a recunoaște încă o dată importanța solidarității globale și naționale. Noi trebuie să continuăm eforturile noastre în vederea realizării angajamentelor precedente pe care ni le-am asumat în trecut, precum și să venim cu angajamente adiționale pentru a asigura ca scopul nostru comun să fie unul de a livra un viitor mai bun pentru toată lumea, fără a lăsa pe cineva în spate”, a declarat Coordonatorul rezident ONU în Republica Moldova, Simon Springett. Reprezentantul ONU a subliniat că marcarea acestei aniversări la Grădina Botanică se potrivește foarte bine acestui deziderat, pentru că Grădina Botanică este un loc unde oamenii vin pentru a reflecta, pentru a se relaxa, pentru a primi plăcere de la natură și pentru a petrece aici timpul cu familia și prietenii, să se gândească la trecut și la oportunitățile pentru viitor care există, care într-un fel încorporează principiile Națiunilor Unite. „Și plantarea copacilor de azi de fapt ne conectează pe noi cu următoarea generație și cu generațiile care vor urma în continuare și reprezintă angajamentul nostru de a lăsa în spate la fel de multe precum am moștenit”, a afirmat oficialul, mulțumind încă o dată pentru acest omagiu adus Națiunilor Unite și pentru sprijinul necondiționat al Guvernului RM și al oamenilor din RM pentru idealurile și aspirațiile, pe care oamenii de la Națiunile Unite le împărtășesc.
Primarul Ion Ceban a exprimat sincere felicitări celor care au organizat acest frumos eveniment, la care s-a alăturat și municipalitatea, dorind capitalei țării să-și recapete faima de un oraș verde, frumos, oraș care să fie în competiție cu alte orașe, la propriu, pentru confortul urban, pentru aerul curat, dar și pentru ceea ce poate face mai bine pentru societate.
La rândul său, directorul Grădinii Botanice (Institut) „Alexandru Ciubotaru, dr. Ion Roșca, a exprimat recunoștință pentru gestul nobil cu care a fost onorată Grădina Botanică, mulțumind tuturor instituțiilor care au susținut acest proiect. „Pentru noi este o onoare, deoarece noi suntem gazda, noi creăm ,,Aleea ONU”, însăși din denumire se înțelege importanța evenimentului de astăzi. O să fie de anvergură națională și regională, și fiind noi cei care vom avea grijă de durabilitatea acestui proiect, ne onorează”, a spus directorul Roșca. Directorul a menționat că Aleea se constituie dintr-un număr 75 de stejari piramidali, număr ales special pentru că coincide cu aniversarea a 75-a a ONU. „Este un soi de stejari care cresc strict în sus, au un port erect columnar, sunt procurați prin intermediul Fondului Ecologic Național care finanțează evenimentul de astăzi și cu suportul Ministerului Afacerilor Externe, finanțarea procurării materialului săditor fiind din Fondul Ecologic Național.
Aleea ONU este amplasată în apropiere de intrarea centrală a Grădinii Botanice și a substituit aleea creată din mesteacăn, ce a suferit în urma ninsorilor abundente din perioada 19-21 aprilie 2017 și în urma secetei hidrologice din ultimii doi ani. Potrivit inițiatorilor proiectului, crearea Aleii ONU, cu ocazia marcării a 75 de ani de la fondarea ONU, este un apel universal la acțiune pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă stabilite până în anul 2030.
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM