Încă o dată despre rolul științei, dar și promovarea agendei „Săptămânii Științei”, la Radio Moldova

04.06.2021
Vizitatori unici: 1085

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu și m.c. Alexandru Stratan, directorul Institutului Național de Cercetări Economice și președinte al Consiliului directorilor institutelor de cercetare, au participat astăzi, 4 iunie 2021, la Emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova, moderată de jurnalistă Tatiana Fișer.

În cadrul emisiunii au fost abordate probleme privind starea științei în Republica Moldova, starea de lucruri în institutele de cercetare, infrastructura și nivelul cercetării, problemele finanțării științei și constrângerile la care sunt supuși sau cu care se confruntă cercetătorii din causa finanțării precare, efectele reformei din 2017 etc.

Președintele AȘM a menționat că, comunitatea științifică lucrează și se manifestă activ chiar în condiții de pandemie, remarcând în acest sens, implicarea specialiștilor din domeniu în soluționarea problemelor generate de seceta de anul trecut. În context, a amintit vizitele de lucru ale specialiștilor pe terenurile agricole din regiune care au asistat științific mai multe gospodării agricole, iar rezultatul a fost pe măsura așteptărilor. De asemenea, s-a menționat organizarea conferințelor și meselor rotunde, care au abordat probleme privind necesitatea și producerea semințelor autohtone, degradarea solului etc., dar și recomandările cu care au venit oamenii de știință. Cât privește finanțarea științei, președintele AȘM a spus că 0,23% din PIB, cât este finanțată știința actualmente, este foarte puțin. „Desigur, cu așa finanțare pe intern nu putem fi competitivi, iar Bruxelles-ul nu crede în lacrimi. Dacă ar fi voință politică, s-ar reuși multe lucruri”, a afirmat președintele Tighineanu.

La rândul său, m.c. Alexandru Stratan a vorbit despre spiritul cercetătorilor din cadrul institutelor de cercetare. Savantul, fiind și director al Institutului Național de Cercetări Economice a explicat, din punct de vedere economic, de ce finanțarea pentru știință a scăzut drastic. „Per cercetător, suntem finanțați de 80 de ori mai puțin decât media UE, chiar dacă spunem că știința este primordială pentru dezvoltarea oricărui stat”, a declarat expertul Alexandru Startan, exprimând certitudinea revenirii institutelor la formatul de până la reformă. În caz contrar, efectele reformei vor da roadele așteptate de cei care și-au dorit acest lucru - cercetătorii vor pleca și țara va rămâne fără știință.

Pe finalul emisiunii, președintele AȘM a anunțat agenda „Săptămânii Științei”, dedicată aniversării a 60-a AȘM și a 75-a  a creării primelor institute de cercetare de tip academic, care va demara la 7 iunie, ora 14:00, la Academia de Științe. Academicianul a subliniat și scopul evenimentului, care  este de a sensibiliza societatea, dar și guvernarea asupra rolului și importanței științei în sec. XXI.

Emisiunea poate fi privită, accesând www.trm.md.  https://fb.watch/5VDFxYeN9T/

 

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

Categorie:

Înregistrări online