Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, ediția a XVI-a, își așteaptă admiratorii și în acest an

24.05.2024
Vizitatori unici: 707

În zilele de 28-31 mai 2024, se va desfășura Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, ediția a XVI-a, pe itinerarul Chișinău–Sângerei–Iași, organizat de Centrul Cultural-Științific „Grigore Vieru” din Chișinău, și Asociația Culturală „Feed Back” din Iași. Printre cei 15 parteneri susținători ai evenimentului este și Academia de Științe a Moldovei.

Conform Programului de acțiuni, în prima zi de lucru a Festivalului, marți, 28 mai, cu începere de la ora 14.30, în Sala Mică a Academiei de Științe a Moldovei, va avea loc Simpozionul științific cu genericul Poetica dragostei-dor în creația lui Grigore Vieru. La eveniment participă: acad. Mihai CIMPOI, m.c. Ion Hadârcă, vicepreședinte al AȘM, criticul literar Theodor CODREANU, scriitoarea Doina URICARIU, criticul literar Daniel CRISTEA-ENACHE, dr. în filologie, scriitorul Iulian FILIP, dr. în filologie Mariana COCIERU. Moderator: acad. Mihai CIMPOI, critic și istoric literar.

În cadrul acestui eveniment va avea loc prezentarea cărților:

  • În limba ta / Твоєю мовою de Grigore Vieru, traducere în ucraineană de Vladimir POIATĂ, prefață de Serghei LUCIKANIN.

Prezintă: prof. univ. Serghei LUCIKANIN (Kiev, Ucraina).

  • Vindecările (I și II), Un fruct de hârtie de Doina URICARIU.
  • Prezintă: Daniel CRISTEA-ENACHE și acad. Mihai CIMPOI.
  • Grigore Vieru, poetul arhetipurilor de Mihai CIMPOI.
  • Grigore Vieru. Poezia ca strigăt existențial de Daniel CORBU.
  • CLEPSYDRES – Grigore Vieru, traduceri ale studenților Universității de Stat din Bălți, coordonator prof. Ludmila CABAC.

Prezintă: Diana VRABIE, Valentin TALPALARU, Liviu APETROAIE, acad. Ion HADÂRCĂ

  • Grigore Vieru – verbul de lumină de Ion HADÂRCĂ.
  • Manualul de viață al poetului Grigore Vieru de Sava BOGASIU.

Prezintă: acad. Mihai CIMPOI, dr. Gheorghe COLȚUN

  • Ediție bibliofilă Grigore VIERU – Strigăt șoptit: Poeme și audio book cu versuri în lectura autorului; prefață de acad. Mihai Cimpoi; lucrare de metaloplastie pe coperta I (Asociația Culturală REGAL D’ART, 2024). 

Prezintă: Elena DABIJA, director al Centrului Academic „Mihai Eminescu”.

 

Programului integral de acțiuni al Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, Chișinău–Sângerei–Iași, puteți lua cunoștință aici.

Evenimentul va fi transmis online de Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale la linkul: https://youtu.be/ewu_i54njr4. Doritorii de a participa online pot accesa linkul: https://us02web.zoom.us/j/86379119152?pwd=QxSEmCLwm5yTkxLTc6vp0CMBB1IuwI.1 Meeting ID: 863 7911 9152 Passcode: 427528

Tatiana ROTARU

 

Categorie:

Înregistrări online