„Femeia rămâne o taină”

06.03.2020
Vizitatori unici: 135

Conducerea Academiei de Științe a Moldovei a felicitat doamnele din cadrul Aparatului Prezidiului AȘM cu ocazia Zilei de 8 Martie.

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a menționat că ziua de 8 Martie din anul 2020 nu numai că sună frumos, dar e și o zi deosebită, este o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului, fiindcă coincide și cu ziua de Duminică, iar Duminica, după cum știm, este sărbătoare. „Cred că noi încă vom avea posibilitatea să sărbătorim Femeia așa cum merită, pentru că Femeia este și mamă și soră și soție și bunică”, a spus președintele AȘM, precizând că femeile de la Academie sunt și frumoase și deștepte, dar cel mai important sunt pilonii adevărați ai Academiei. În numele bărbaților de la Academie, președintele Tighineanu a transmis sincere felicitări cu prilejul Zilei de 8 Martie, dar și cu ocazia sosirii primăverii, reînvierea naturii, exprimând speranța că aceste momente de reînviere va aduce în sufletele doamnelor mult optimism, speranța că mâine va fi mai bine. „Și noi trebuie să facem tot posibilul ca mâine să fie mai bine decât astăzi. Pentru aceasta noi muncim, pentru această ne dedicăm timpul și toate forțele noastre”, a menționat președintele AȘM.

Acad. Tighineanu, de formație fizician, se simte și un pic poet, deși nu și-a pus viața la bătaie pentru poezie, aproape de fiecare dată venea către această zi cu un vers propriu, dedicat femeilor. Anul acesta, dat fiind concursul de împrejurări, nu a reușit să-și construiască o glorie prin poezie și a apelat la una din poeziile cele mai profunde despre cea care poartă numele de Femeie a regretatului poet academician Dumitru Matcovschi „Doar femeia poate fi”, o poezie, care va fi mereu actuală și în care se va regăsi orice Femeie, oricum ar fi ea. Pentru a fi și mai convingător, academicianul a recurs și la un fragment din poezia lui Vladimir Potlog „Femeia rămâne o taină”. După momentul liric, președintele Tighineanu le-a dorit doamnelor multă sănătate, să rămână mereu în primăvara vieţii, la fel de frumoase şi apreciate. Președintele AȘM a exprimat certitudinea că Femeia, prin înseși existenta și prezența sa, dă un sens aparte vieții, oferind echilibru atât în colectivul unde activează, cât și în familie.

Dr. hab., prof. Aurelian Dănilă, adjunctul conducătorului Secției științe sociale, economice, umanistice și arte a AȘM, original, ca de obicei, nu și-a dorit ca femeile să mai descopere încă un talent în poezie, așa că el a mers pe dimensiunea sa originală, mărturisind că 8 Martie este, într-adevăr, o sărbătoare, în special, pentru, ei,  bărbații și asta pentru că începând cu 8 Martie și terminând cu 7 martie a anului viitor femeile le sunt totdeauna cele mai dragi, cele mai înțelegătoare în tot ce ar fi vrut să fie înțeleși. Și asta ca să nu mai repete epitetele vocalizate și să nu caute prin poezii cuvinte pe care le merită femeile nu doar în ziua de 8 Martie, dar în fiecare zi. Doamnele de la Academie au avut și norocul de a-i asculta melodiile cunoscutului și îndrăgitului artist Aurel Chirtoacă, o surpriză, de asemenea, a prof. Dănilă, care, fie prin atribuțiile sale de serviciu, fie prin talentul său de a face bine, de a bucura privirea și a mângâia inima sau a culege admirație, a destins cât de puțin sufletele femeilor.

Felicitări doamnelor au adresat și vicepreședinții AȘM, acad. Boris Gaina, m.c. Svetlana Cojocaru, dr. Oleg Chihai, președintele Consiliului sindical „Știința”, dr.hab., Veaceslav Ursachi, adjunctul conducătorului  Secției științe matematice și inginerești a AȘM, dna Angela Belinschi, președintele Sindicatului Aparatului AȘM ș.a. Toți le-au dorit doamnelor de la Academie multă sănătate, succese în activitatea cotidiană și o schimbare în bine la serviciu,  o situație cât mai bună în familia fiecărei, alături de ființele cele mai dragi - copii, soț, rude, prieteni.

Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM

 

Categorie: